Siyaset Müzakere dursun önerisi oylanıyor

Müzakere dursun önerisi oylanıyor

13.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye Raportörü Kati Piri’nin “Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alsın” önerisinin yer aldığı tasarıyı bugünkü genel kurul oturumunda oylayacak.

Müzakere dursun önerisi oylanıyor

AP Dış İlişkiler Komitesi, 20 Şubat’ta toplanarak Türkiye Raportörü Kati Piri’nin “Avrupa Birliği, Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alsın” önerisini 7’ye karşı 47 oyla kabul etmişti. 10 üye ise çekimser kalmıştı. Söz konusu rapor, AP’nin bugünkü genel kurul oturumunda oylanacak.

Haberin Devamı

Raporda, 15 Temmuz’dan sonra ilan edilen OHAL’in 19 Temmuz 2018’de kaldırılması memnuniyetle karşılanırken, uzun süren OHAL’in, “hukukta erozyona ve insan hakları konusunda gerilemeye” yol açtığı belirtildi. Raporda darbe girişimi sonrasındaki tutuklamaların muhalifleri hedef aldığı algısının oluştuğu da kaydedildi.

İfade özgürlüğü

OHAL sürecinde 152 bin memurun işten çıkarıldığı belirtilen raporda, “OHAL Komisyonu”na başvuran 125 bin kişinin 89 bininin hâlâ karar beklediği ifade edildi. Türkiye’de, “yargıya yönelik siyasi müdahale” eleştirisi yapıldı. Raporda, Türkiye’nin yasama ve yargı alanında ciddi bir reforma ihtiyaç duyduğunun altı çizildi. Avrupa Parlamentosu’nun “Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü ile bilgiye erişimi kısıtlayan ölçüsüz ve keyfi uygulamalar” konusunda ciddi endişelerinin bulunduğu ifade edilen raporda Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın da serbest bırakılması talep edildi.

Haberin Devamı

Raporda ayrıca, “Terörle mücadele yasasında revizyon”un vize serbestisinde anahtar konumda olacağı yönünde değerlendirmeler yer alıyor.

Tavsiye niteliğinde

Tavsiye niteliğindeki tasarının parlamentoda kabul edilmesi müzakerelerin sona ereceği anlamına gelmiyor. Böyle bir kararı yalnızca AB Konseyi alabiliyor.

Mülteci övgüsü

Raporda Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’ye övgüler de yer alıyor. Raporda, AB ise Türkiye’ye mülteciler konusunda verdiği finansal sözleri tutmaya davet edildi.