Siyaset Ordu geriliyor ne olacağı belli değil

Ordu geriliyor ne olacağı belli değil

03.03.2010 - 00:49 | Son Güncellenme:

New York Times’tan Tavernise: Derisini değiştiren ve geçmiş doktrinden kurtulan Türkiye ne olacağı konusunda gergin...

Ordu geriliyor ne olacağı belli değil

Türkiye’de “Balyoz” soruşturmasıyla meydana gelen son gelişmeler ve ülkenin yönelişine ilişkin soru işaretleri, ABD’nin önde gelen gazetesi New York Times’ta “Türkiye’de Ordu Çekiliyor ve Güç Yeniden Uyarlanıyor” başlığıyla masaya yatırıldı. Gazetenin Türkiye temsilcisi Sabrina Tavernise imzalı haber/analizde “Türkiye’de uzun yıllarca dokunulmaz olarak görülen ordu, siyasi kaidesinden şaşırtıcı katiyet ile düşürüldü” denildi.
“Ordu sadece siyasi gücünden olmadı aynı zamanda karşı koyamadı veya koymak istemediği de kanıtlandı. Geçen hafta, bazıları çok üst rütbeli, düzinelerce subay gözaltına alındı. Üst düzey askeri liderler ise, toplandı ve bırak bir darbe, ancak kısa bir açıklama yayımlayabildiler” diye yazan Tavernise, “derisini değiştiren ve modası geçmiş bir doktrinden sıyrılan Türkiye’nin bundan sonra neler olacağı konusunda gergin olduğu” yorumunu yaptı.
“Türkiye şimdi ülkenin otoriter Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın haklarını çiğnemesinden korkan milyonlarca laik Türk’te derin bir kaygı yaratarak meçhul bir bölgeye doğru ilerliyor” ifadesininin kullanıldığı yazıda daha önce birkaç defa darbe yapan ordunun rolünün, Erdoğan’ın yükselişi ile değişmeye başladığını, 2007 seçimindeki zaferinin de, askerlerin siyasetteki rolünü önemli ölçüde azalttığını vurguladı. Yazıda “Erdoğan’ı eleştirenler için gözaltılar, muhalefeti susturmaya yönelik çiğ çabalar gibi görülüyor” değerlendirmesi de yapıldı.
New York Times, Erdoğan’a karşı koyacak tek kalan kurum olan yargının, “yakında, İslamcı destekçilerinin ellerine geçmesi” endişelerini de aktardıktan sonra “Sayın Erdoğan, kazançlı çıkmasından mutlu olacak olanlar bile kendisi için otoriter eğilimleri olan kusurlu bir lider olduğunu söylüyorlar” diye yazdık ve tan sonra Doğan Yayın Grubu’na getirilen para cezasını örnek gösterdi.

Haberin Devamı

PORTRE

Tavernise ‘yandaş’ olmakla suçlanmıştı

Üç yıldır New York Times’ın Türkiye temsilcisi Sabrina Tavernise, aynı zamanda gazetenin önde gelen savaş muhabirlerinden.
Tavernise, 11 Eylül’den beri Irak savaşı, Afganistan ve Pakistan’daki siyasi gelişmelerle ilgili haberleriyle öne çıktı. Gazetenin Moskova bürosunda göreve başlayan Tavernise, ardından Ortadoğu ve Irak konularında isim yaptı. Genelde haberlerinde savaşın insani boyutunu, manşetlerin gerisinde kalan detay ve rakamları ortaya koyan haberlere imza attı.
2007’de Türkiye’den yazdığı haberlerde bazı köşe yazarları tarafından “Ak Parti yanlısı” olmakla suçlanan gazeteci, son bir yılı Pakistan’da, İslamabad’daki siyasi dengeler ve Taliban kontrolüne geçen bölgelerdeki sosyal altyapıyla ilgili haberler yaparak geçirdi. Tavernise, bir yıl aradan sonra ilk kez Balyoz soruşturması nedeniyle Türkiye’ye döndü.