Siyaset PM’de taktik savaşları

PM’de taktik savaşları

20.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının açıklandığı CHP Parti Meclisi toplantısında üç konuda tartışma yaşandı. Tartışmaların odağında İYİ Parti’yle kurulan ittifak ile Ankara ve Didim adayları vardı

PM’de taktik savaşları

CHP’nin yerel seçimlerde yarışacak 67 adayını daha belirlediği Parti Meclisi (PM) toplantısında, İYİ Parti ile kurulan ittifakın yanı sıra Ankara ve Didim adayları üzerinden tartışmalar yaşandı.

Haberin Devamı

Açık oylama önergesi

CHP’nin önceki gün yaklaşık 4 saat süren PM toplantısında üç ayrı tartışma yaşandı. Toplantının başında Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İYİ Parti ile 21 büyükşehirde kurulan ittifaka ilişkin bilgi verirken, il ve ilçe müzakerelerinin de devam ettiğini aktardı. Salıcı’nın yaklaşık 20 dakika süren sunumu sırasında, partilerin, hem 2014 yerel seçimleri hem de 24 Haziran seçimlerine ilişkin oy oranları da tablolar halinde gösterildi. Bazı PM üyelerinin sunumun ardından söz alarak, “İYİ Parti ile ittifakın CHP’ye kazandırmayacağını” ifade ettiği, Balıkesir ve Denizli’nin İYİ Parti’ye bırakılmasını da eleştirdiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; Mansur Yavaş’ın Ankara adaylığına karşı olan 13 PM üyesi, “sol-sosyal demokrat bir partinin kendi içinden aday çıkarmamasını kabul edemediklerini” dile getirdi. 13 PM üyesi bir önerge hazırlayarak, oylamanın “açık” ve “tek tek sorarak” yapılmasını sağladı. Önergede; Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner, Gökhan Günaydın, Ali Şeker, Erdal Aksünger, Yaşar Seyman, Hakı Suha Okay, Mehmet Ali Çelebi, Gaye Usluer, Emre Çam, Ali Öztunç, Haluk Pekşen ve Müslim Sarı’nın imzası yer aldı. 2014 yerel seçimlerine giderken, partinin yerel yönetimden sorumlu genel başkan yardımcılığı koltuğunda oturan Gökhan Günaydın da söz alarak bir konuşma yaptı. 2014’te de Mansur Yavaş’ın CHP adayı olduğunu anımsatan Günaydın’ın konuşmasında, “özeleştiri” yaptığı ve aynı isimler seçime girmenin doğru olmayacağını aktardığı öğrenildi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada, o sırada toplantıdan ayrılan Selin Sayek Böke dışında kalan 12 isim “ret” oyu verdi. İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ise “çekimser” kaldı, 45 üye “kabul” oyu kullandı.

Haberin Devamı

Son tartışma ise, Aydın’ın Didim ilçesine mevcut başkan Mehmet Deniz Atabay’ın yeniden aday gösterilmesi önerisi üzerine yaşandı. Atabay’ın oylamasının, “gizli” yapılması için bir önerge hazırlayan Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Atabay hakkında bir takım iddiaların bulunduğu ve yeniden adaylığının, yanlış olacağını vurguladı. Genel Sekreter Akif Hamzaçebi ise Atabay’ı savundu. Yapılan oylamada Atabay’ın adaylığı 22 ret oyuna karşılık 34 oyla kabul edildi. Erzurum’un Şenkaya ilçesinin adayı da PM’ye getirilen listeden çıkarıldı.

Haberin Devamı

Eleştirilere rağmen karar değişmedi

CHP şu ana kadar dört PM toplantısında 530 adayını belirlerken, özellikle kritik büyükşehirlerde “sürpriz” yaşanmadı. Kılıçdaroğlu’nun, yaklaşık 1 yıl önce İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da ise Mansur Yavaş’ı aday göstermek istediğini yakın kurmaylarıyla paylaştığı öğrenildi. Geçen süre içinde özellikle Yavaş ismine yönelik parti içinden eleştiriler gelmiş olsa da CHP lideri kararını değiştirmedi.

Yavaş’tan teşekkür ziyareti

Mansur Yavaş dün CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Yavaş’ın görüşmede aday gösterildiği için Kılıçdaroğlu’na teşekkür ettiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun da, “Ankara’yı kazanacağız. 31 Mart gecesi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olacaksınız” ifadelerini kullandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

İlçeler için ikinci temas

CHP ile İYİ Parti arasında, 21 büyükşehirde kurulan ittifakın ardından, bu kentlerin ilçelerinde izlenecek stratejiye yönelik görüşmeler hızlandı. Bu çerçevede, iki parti arasındaki ikinci temas dün kuruldu. CHP genel başkan yardımcıları Seyit Torun ve Oğuz Kaan Salıcı, İYİ Partili yöneticilerle genel merkezler dışındaki bir çalışma ofisinde görüştü. Ankara’nın 10 ilçesinin İYİ Parti’ye bırakılmasında daha önce anlaşan iki parti, dün İstanbul ve İzmir ile diğer büyükşehirlerin ilçelerini çalıştı. Heyetler bugün tekrar bir araya gelecek, toplantının ardından çıkacak tablo genel başkanlara sunulacak.