Siyaset Savcılar AIHM’ye kadar gidecek

Savcılar AIHM’ye kadar gidecek

01.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK’nın görevden uzaklaştırdığı savcılar Kara ve Yüzgeç, karara itiraz edeceklerini ve sonuç alamadıkları takdirde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacakLarını söylediler

Savcılar AIHM’ye kadar gidecek

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından görevden uzaklaştırılan Zekeriya Öz ve Muammer Akkaş’ın ardından Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yüzgeç de karara itiraz edeceklerini açıkladı.
Yapılan işlemi “baştan aşağı hukuksuz” olarak değerlendiren Celal Kara, “Açığa alınacağımı biliyordum, siyasi baskıları herkes söylüyordu. O yüzden şaşırmadım. Asıl amaçları ihraç ettirmekti, yapamayınca bu kararı aldılar” dedi.

AİHM’den dönecek
Hakkındaki müfettiş incelemesinin eksiklerle dolu olduğunu belirten Kara şunları kaydetti: “Avukatlara ‘iki dakikanız var, diyeceğinizi deyin ve çıkın’ dediğim iddia ediliyor. Ama ortada UYAP kayıtları var. Kayıtlar tam tersini söylüyor, bu dikkate alınmıyor. Ayrıca oradaki ortama şahit olan iki katip var. Onlar da böyle bir şey olmadığını söylüyor. Onlar da dikkate alınmıyor. Soruşturma kapsamındaki kişilerin mal varlıklarına tedbir konulması da müfettiş incelemesine konu olan işlemlerden biri. Bu yargısal bir faaliyet ve bunu niçin yaptığımızı açıkladık, dayanaklarını gösterdik. Diğer iddialarla ilgili de detaylı savunmalarımızı yaptık, hangi işlemi hangi kanuna, kurala dayanarak yaptığımızı izah ettik. Avukatların ve benimle ‘hasım’ konumunda olan şüphelilerin anlatımları mutlak doğru gibi dikkate alınıyor ama benim beyanlarım ve gösterdiğim tanıklar dikkate alınmıyor.”
Kararın zorlama ve önceden belli olduğunu belirten Kara, “İtiraz hakkımızı kullanacağız. Çıkacak kararın ihraç olmasına da şaşırmam çünkü. Zaten sonu başından belli olan bir süreç. Benim içim rahat. Bütün bu haksızlıklar eninde sonunda AİHM’den dönecek. Buradaki süreç tamamlandığında oraya da başvurumuzu yapacağız. Şimdi eşyalarımı topluyorum. Savcılık sıfatımız devam ediyor ama bir görevimiz yok. Ailemin yanına İstanbul’a dönüyorum. Neticeyi bekleyip göreceğiz” diye konuştu.
Geçen Haziran ayında Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı’na atanan Mehmet Yüzgeç de HSYK’nın görevden uzaklaştırılmasına ilişkin kararını kendisinden önce medyanın öğrenmesini manidar olarak yorumladı.

‘Haklarımı kullanacağım’
Yüzgeç, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Henüz tarafıma veya avukatlarıma yapılmış resmi bir tebligat bulunmamakla birlikte basına yansıyan haberlerden hakkımda yürütülen disiplin soruşturması kapsamında HSYK 2. Dairesi tarafından oy çokluğuyla tedbir olarak görevden uzaklaştırılmama karar verildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Her hukuk devletinde yolsuzluk soruşturmaları yargı erkinin nüfuz ve itibarını arttıran bir husus olarak görülürken, böyle bir soruşturmanın savcısı olduğum için göreve devam etmemin yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine varılarak ve başka bir ile tayin edildiğim ve hakkımdaki soruşturmanın selametine tesir edebilecek hiçbir gücüm olmadığı halde ve dahi soruşturmanın başlamasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen, böyle bir karar verilmiş olmasının takdirini ve dosyanın elimden alındığı süreç sonunda dosya kapsamına takipsizlik kararı verilerek dosyanın kapatılmasının takdirini, kamuoyuna bırakıyorum.” Hukukun bu kararla büyük bir yara aldığını savunan Yüzgeç şöyle devam etti:
“Böyle bir karardan sonra Cumhuriyet savcıları tarafından nasıl bağımsızlık ve güven endişesi duymadan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları yapmaları beklenebilecektir. HSYK’nın gizli olması gereken soruşturma kararının henüz işlemin muhatabı olan şahsımdan bile önce basına ve medyaya sızdırılması da manidardır. Yaşadığım tüm bu hukuksuzluklarla ilgili hukuk içerisinde ulusal ve uluslararası yargı mercileri önlerinde gerekli tüm haklarımı kullanacağım.”

Haberin Devamı

‘Savcı Öz’le görüşmedim’

CNN Türk’te Şirin Payzın’ın sunduğu, “Ne Oluyor?” programına katılan gazeteci Faruk Mercan, Savcı Zekeriya Öz’ün 17 Aralık operasyonu öncesi dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le iki saat baş başa görüştüğünü iddia etti. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Faruk Mercan’ın bu iddiasına Twitter’dan attığı şu mesajla yanıt verdi: “Bu akşam bir TV programında iddia edildiği şekilde C. Savcısı Zekeriya Öz’ü 17 Aralık öncesinde kabul ettiğim kesinlikle doğru değildir. Ayrıca Zekeriya Öz’le başka vesileyle de görüşmüşlüğüm yoktur.” n ANKARA Milliyet