Siyaset Savunma sistemimizi kurmak zorundayız

Savunma sistemimizi kurmak zorundayız

13.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin kendi güvenliği için savunma sistemini inşa etmek zorunda olduğunu vurgulayan CHP lideri, Almanya’nın açıkladığı ambargoyu eleştirdi. Kılıçdaroğlu Türkiye’nin S-400 gibi arayışlara yönelmesinin de NATO’nun çifte standardından kaynaklandığını söyledi

Savunma sistemimizi kurmak zorundayız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye’ye silah ihracatını durduklarına ilişkin açıklaması konusunda, “Duyarlı bir bölgedeyiz, bu bölgede kendi güvenliğimizi, kendi savunma sistemimizi inşa etmek zorundayız. Dolayısıyla bu tür bir ambargoyu doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin yeni arayışlara girmesi, bir anlamda NATO’nun Türkiye’ye çifte standart uygulamasından kaynaklanıyor” dedi.
Kılıçdaroğlu, dün sabah Fox Tv’de İsmail Küçükkaya’nın soruları yanıtladı. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Rusya’dan S-400 alıyoruz, kaporasını bile verdik’ yönünde açıklamaları var. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel de ‘Türkiye’ye silah sevkiyatını durdurduk’ açıklamasında bulundu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu Kılıçdaroğlu, şöyle yanıtladı:
“Şimdi bir ülkenin silah sistemleri arasında uyum olması lazım. Değişik ülkelerden farklı silahlar alırsanız bu gelecek açısından olumlu sonuçlar doğurmaz. S-400 füzelerine hangi gerekçelerle ihtiyaç duyulmuş bakmak lazım, ama burada Türkiye’nin şu talebini de doğru kabul etmemiz lazım. Türkiye’nin bu tür savunma sistemlerine ihtiyacı var, NATO’nun bunları şu veya bu şekilde karşılaması lazım. Almanya’nın açıklaması doğru değil. Bizim ihtiyacımız var. Duyarlı bir bölgedeyiz, bu bölgede kendi güvenliğimizi, kendi savunma sistemimizi inşa etmek zorundayız. Dolayısıyla bu tür bir ambargoyu doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin yeni arayışlara girmesi, bir anlamda NATO’nun Türkiye’ye çifte standart uygulamasından kaynaklanıyor.”

SİHA polemiği

Haberin Devamı


Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun silahlı insansız hava araçlarının vatandaşları vurduğu iddialarına gelen tepkiler konusunda konuştu. Öldürülen 4 kişinin güvenlik kontrolünden geçtiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Eğer bunlar terörist ise ayaklarına gelmiş, niye tutuklamıyorlar, serbest bırakıyorlar. Sezgin Bey üzerinden giderek ‘PKK’ya destek veriyor CHP’ diyorlar. Biz açık ve net her ortamda söyledik. Terör kimden, nasıl, hangi gerekçeyle gelirse gelsin hepsine karşıyız. Biz terör örgütü ile masaya oturmadık” diye konuştu.

‘Tehlikeli bir cümle’

Kılıçdaroğlu, ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın yargılandığı davaya eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da dahil edilmesi konusunda, şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler (BM) Güvelik Konseyi İran’a ambargo kararı aldı. BM üyesi bütün ülkeler buna uymak zorundalar. Türkiye bu ambargoya uymuyor. Kim söylüyor bunu? Bu ülkenin iktidar partisinin Genel Başkanı söylüyor ‘Biz ambargo uygulamadık’ diyor. İtiraf ediyor bunu. Bu çok tehlikeli bir cümle. Şimdi, İran’a ambargoyu delmek için yasa dışı işlemlere başvuruyorsunuz. Kim üzerinde? Rıza Sarraf üzerinde. Buradan çıkmak çok zor. Nasıl çıkacağız kimse bilmiyor. ABD’de tutuklu bulunan bu kişilerin itirafçı olmaları halinde olay çok daha farklı bir mecranın içine sürüklenecek. Türk bankaları da var. Olabildiğince dikkatli izliyoruz. Samimiyetle söylüyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanının başka ülkede yargılanması bizi üzüyor. Bu doğru değil. Buna ortam hazırlayan hükümetin çıkıp bu milletten özür dilemesi lazım.”

Oğlu bugün askere gidecek

Kılıçdaroğlu, “Yarın oğlunuz askere gidiyor. Hislerinizi anlatır mısınız” sorusuna, “Çocuğuma paralı askerlik yaptırtabilirdim. Yani bedelini ödeyerek askere göndermeyebilirdim. Ama ben eğer bu ülkede siyaset yapıyorsam, teröre karşı duruyorsam, garibanın çocuğu nasıl askere gidiyorsa benim oğlum da gitmeli. Yarın (bugün) Sivas’a gidecek, vatani görevini yapacak, inşallah huzur içinde evine dönecek” yanıtını verdi.

‘Ne askeri ne sivil darbe’
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi kaostan kurtaracak şeyin darbeler değil, demokrasi ve hukuk olduğunu belirterek, “Ne askeri ne sivil darbe, yaşasın tam demokratik Türkiye!” dedi.
Twitter hesabından, 12 Eylül darbesinin 37. yılı dolayısıyla paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “Ülkeyi kaostan kurtaracak şey darbeler değil, demokrasi ve hukuktur. Ne askeri ne sivil darbe, yaşasın tam demokratik Türkiye!” ifadelerini kullandı. l ANKARA Milliyet

‘Baskın seçime hazırız’

Deniz Baykal’ın erken seçim yapılacağına ilişkin iddialarının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Olabilir, biz hazırız. Önce yerel yönetim veya sonra normal seçimler de olabilir veya normal seçimleri erkene çekebilirler” diye konuştu. CHP lideri, “2018’de başkanlık seçimi olabilir mi?” sorusuna ise, “Olabilir, yapabilirler. Biz hazırız ona. Deniz Bey’in söylediği şu söz çok doğru, ‘Türkiye halkı kendi kaderini çizmek zorundadır’. Ya demokrasiden yana tavır alacağız ya tek adam rejiminden yana tavır alacağız” yanıtını verdi.
HDP ile CHP arasında bir ittifak olup olmadığına ilişkin soruya “Hayır” yanıtını veren Kılıçdaroğlu, demokrasiden, yargı bağımsızlığından, parlamenter demokratik sistemden yana olanlarla olabileceklerini ifade etti.