Siyaset Seçim bildirgesi hazırlığı başladı

Seçim bildirgesi hazırlığı başladı

19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Erken seçim çağrısını gündemden düşürmeyen CHP, seçim bildirge hazırlığını da başlattı. Ağırlıklı vurgunun ekonomiye yapılacağı bildirgede; gençlere ve kadınlara ayrı başlıklarla hitap edilecek.

Seçim bildirgesi hazırlığı başladı

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ekonomi kurmaylarıyla birlikte İYİ Parti’ye yaptığı sürpriz ziyaretten de bir kez daha erken seçim çağrısı çıktı. Bir süredir yaptığı çağrıyı gündemde tutan CHP, aynı zamanda “her an verilebilecek bir seçim kararına” yönelik olarak da seçim bildirgesi konusundaki hazırlıklarını da başlattı. Edinilen bilgiye göre, CHP bildirgesinde bir “kalkınma hamlesini” başlatacak temel politika önerileri olacak. Bunun için de ekonomi vurgusu dikkat çekecek; emekliler, asgari ücretliler, işsizlik, 3600 ek gösterge, EYT’liler, öğretmen ve sağlıkçı atamaları, çiftçilere yönelik politikalar ve vaatler ağırlık oluşturacak. Gençler ve kadınlar da özellikle odakta olacak. Bildirgede yer alacağı kesinleşen başlıklar şunlar olacak:

Haberin Devamı

ANADOLU VURGUSU: Anadolu’nun ekilmeyen tarlaları yeniden ekilir hale getirilecek. İçi boşalan kasabalar yeniden istihdam ve üretim merkezine dönüştürülecek. Boşalan köyler yeniden ürün veren, üretim yapan, öğretmenlerin, veterinerlerin, sağlık teknisyenlerinin, ziraat mühendislerinin gittiği büyük bir kırsal kalkınma hamlesiyle ayağa kaldırılacak.

ÇİFTÇİYE DESTEK: Çiftçinin desteklenmesi köylerden başlayacak. Türkiye kendi buğdayını, arpasını, yulafını, soya fasulyesini, mercimeğini üretecek. Bu süreç kadın kooperatifleriyle kadın istihdamıyla desteklenecek. Tarımsal ekosisteminin yeniden ayağa kaldırılması için tüm altyapı hazırlanacak. Orman işçilerine vurgu yapılacak. 

KOBİLER VE KADIN İSTİHDAMI: Stopaj kaldırılacak, ucuz kredi sağlanacak. KOBİ’ler ihracatın dinamiği haline dönüştürülecek. Teknoloji liseleri projesi devreye sokulacak. Kadın istihdamı noktasında KOBİ’lere ilave teşvikler sağlanacak.

Haberin Devamı

VASIFLI İŞGÜCÜ: İstihdam hamlesiyle iklim sözleşmesinin gerektirdiği enerji dönüşümü, dijitalleşme, KOBİ’lerin dijitalleşmesi, endüstri 4.0 için gerekli olan vasıflı işgücü istihdamı ön plana çıkarılacak. Gençleri Avrupa’ya değil, Türkiye’nin fabrikalarına, atölyelerine, tekno kentlerine yönlendirecek olan tarımdan ormancılığa ve hayvancılığa, KOBİ’lerden otomotive, eğitimden sağlığa yönlendiren bir kalkınma strateji merkeze alınacak.

YENİ SANAYİLEŞME: Türkiye’nin bir an önce karbon izi düşük ve küresel ısınmayı merkezine alan bir yeni sanayileşme politikasına ihtiyacı olduğu vurgusu yapılacak. Çevre dostu, teknoloji dostu, vasıflı işgücü dostu kalkınma politikalarına vurgu yapılacak.

Çözüm paketleri açıklanacak

Milliyet’in seçim bildirgesine ilişkin sorularını yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, “Bildirgede demokrasi kadar, liyakat kadar, devlet yönetimi kadar eğitim kadar insan hakları kadar önemli olan bir kalkınma vizyonunu, cumhuriyetin ikinci yüzyılı beyannamemize uygun olarak tüm bileşenleriyle birlikte MYK’mız, milletvekili grubumuz ve örgütümüzle birlikte çalışıyoruz. Hiçbir meslek grubu dışarıda bırakılmadan ilerliyoruz. Önümüzdeki günlerde Genel Başkanımız ülkenin yakıcı sorunları çerçevesinde paketleri, çözüm önerilerini açıklamaya devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Faiz tepkisi: Hemen seçim

CHP lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medyadan ‘hemen seçim’ etiketiyle yaptığı paylaşımda, “Artık dur Erdoğan! Hemen seçim” dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “Yanlıştaki inadının milletimizin her bir ferdine 1 saatteki maliyeti 3000 lira oldu. Mutlu musun Sayın Erdoğan? Paramızı pul, itibarımızı yerle bir ettin. Bir an evvel ülkeyi seçime götür. Artık yeter” ifadelerini kullandı. -ANKARA Milliyet