Siyaset Sezaryen için tek şart: Korku

Sezaryen için tek şart: Korku

05.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sezaryen ile ilgili yasa tasarısı TBMM’de kabul edilmesinin ardından “tıbbi gereklilik” şartına açıklık getirdi.

Sezaryen için tek şart: Korku

CNN Türk’e konuk olan Akdağ, “Tıbbi gereklilik olmadan yaptıramayacak ama bir kadının sadece doğum korkusu olmasını bile tıbbi gereklillik sayıyoruz. Kanunu bu şekilde yazmamızın en önemli sebebi şudur, normal doğum ve sezaryen kadınlarımızın önüne iki normal seçenekmiş gibi çıkarıldı. Normal doğum mu sezaryen mi? Doktora ne farkı var denildiğinde: ‘Hiçbir farkı yok. İkisi de aynı ama sezaryen yapalım’ denemeyecek” dedi. Akdağ kadınların sezaryeni sadece ruhsal açıdan şiddetle arzu etmesini bile tıbbi gereklilik sayacaklarını belirterek tıbbi gereklilik olmadan yapan doktora ise ceza verileceğini açıkladı.
Akdağ, “Bunlar kötü tıp uygulamaları çerçevesinde değerlendirilecek. Hem ceza yasamızda hükümler var hem de idari yaptırımlarımız olabilecek. Mesela gereksiz sezaryen oranları yüksekse o kuruma eğitim vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ne getiriyor?

Yasaya göre; gebe veya rahimdeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacak.