Siyaset Putin'in gaz önerisiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan açıklama

Putin'in gaz önerisiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan açıklama

18.10.2022 - 12:11 | Son Güncellenme:

Putin'in "Türkiye'de Avrupa için gaz merkezi oluşturabiliriz" sözleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldığı televizyon programında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Putinin gaz önerisiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalından açıklama

A Haber'e katılan Kalın, Amasra'daki maden faciasıyla ilgili devletin tüm imkanlarının seferber olduğunu hukuki ve idari incelemenin kapsamlı şekilde sürdüğünü belirtti. Kalın, "Sayıştay son 3 denetim raporunu istedi. Rapor inceleniyor. Bütün boyutlarıyla bu çalışma başlatıldı Eksiklik varsa örtbas edilmesi söz konusu olamaz.." dedi.

Haberin Devamı

BARTIN'DAKİ MADEN FACİASI

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Burada yaşanan bir eksiklik varsa bunun üstü örtülmez. Gerekli adımlar atılacak. Hukuki ve idari inceleme kapsamlı şekilde sürüyor. Bir daha bu tür hadiselerin yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılacak. Tetkik sonuçlarını bekliyoruz. Oradaki metan gazı oranı 2'nin üzerine çıkınca alarm veriliyor. 4-5 çıkınca durduruluyor. 8-9'da patlama oluyor. O gün patlama olmuş, oradakileri çıkarıyoruz. O gün buna bilimsel bir cevap kimse veremez. Bu konu en ince detayına kadar incelenecek. Bir ihmal varsa ortaya çıkarılacak.

ADALARIN SİLAHLANDIRILMASI

Burada bunu ekamete uğratan Yunan tarafı oldu. Yunanistan'ın arkasına bazı güçleri alarak Türkiye'ye karşı kendini konumlandırdığını görüyoruz. Yunanistan bir dalganın üzerinde yükselmeye çalıştı. Türkiye aleyhine bir hava oluşturup bunu kendi lehlerine çevirmeye çalıştılar. Biz S. Arabistan,  BAE, Mısır hatta Ermenistan ile normalleşmeye çalıştığımız zaman, Yunan tarafı darbe yedi ve çok öfkelendiler. Biz ısrarla Yunan muhattaplarımıza her zaman böyle "Bir angajman içerisine girmeyin, siz ortada kalırsınız" dedik. "Biz NATO'da müttefikiz, aynı coğrafyayı paylaşıyoruz." dedik her zaman. 

Haberin Devamı

Adalara askeri ekipman gönderilmesi anlaşmalara aykırıdır. Bunun dışındaki hareketin her türlü sonucu olur. Karşılıksız olmaz. Türkiye'yi köşeye sıkıştıramazsınız. Kısa vadeli kazanımlar için ilişkiler tehlikeye atılmamalı.

Cumhurbaşkanımız, Miçotakis'e "Gel ikili konuları birlikte konuşlım" diyerek çok açık, net bir şekilde söyledi. Yunanistan'a bu çağrıyı yapıyor. Yunanis siyasilerin hiç bir stratejik hedefleri olmayan çıkışlar yapıyor.  Burada gerilimin kaynağı Yunanistan tarafıdır. Gerilimi azaltması gereken de Yunanistan tarafıdır.

YUNANİSTAN'IN GÖÇMENLERE ZULMÜ

ABD, Frasan fark etmez. Frontex'in kayıtlarına dahil insanlık adına utanç verici kayıtları gördük. Son olarak sınırda yakalanan 90 mülteciyi Türkiye ile suçluyor. Biz bunları itmiyoruz ki. Biz 5 milyona yakın mülteciyi ev sahipliği yapan ülkeyiz.

Haberin Devamı

"Geri itmelerini yapmayın, insan kaçakçılığına karşı mücadele edelim" dedik. Türkiye ile ilgili herhangi bir olay olduğunda bunlar son dakika, manşet oluyor. Yunanistan botları denizin ortasında patlatıyor. Bununla ilgili tepki görmüyoruz.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI UZAR MI?

Tahıl sevkiyatı anlaşmasının süresinin uzatılmasını istiyoruz. 3,6 ay ve ya 1 yıl. Putin'den olumlu bir izlenim aldık. Ben ümit var olarak görüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ricası karşılık bulacaktır. Putin ile konuşabilecek tek lider Sayın Cumhurbaşkanımız. 3 ay da olabilir, 6 ay da. Onunla ilgili bir şey diyemiyorum. Bize göre 6 ay ya da 1 yıl uzatılsa iyi olur.

Tahılı nereye göndereceğine Ukrayna devleti karar veriyor. Savaştan önce olduğu gibi. Fakir ülkelerin ihtiyacını gidermek için bu anlaşmayı yaptık diyor Rusya. Ukrayna'nın tahılı kime satacağına da kendisi karar veriyor. Putin orada hoş bir şey söyledi Cumhurbaşkanımıza. Cumhurbaşkanımız, 'Siz de Rusya olarak fakir ülkelere gönderin o zaman.' dedi. Putin de, 'Evet, böylece o ülkelere bir iyilikte bulunmuş oluruz.' dedi. Önümüz kış, 4-5 ay hasat olmayacak. Mevcut trezervdeki tahıl kullanılacak. Sayın Putin 150 milyon ton gibi bir rakam telaffuz etti. 3'te1'ini kendilerine ayırsalar, geri kalan rakam çok ciddi. Bunun uluslararası piyasalara aktarılması lazım.

Haberin Devamı

PUTİN'İN "TÜRKİYE'Yİ GAZ MERKEZİ YAPABİLİRİZ" AÇIKLAMASI

Bunun hukuki, teknik bir sürü boyutu var. Önemli bir teklif. Türkiye için önemli bir teklif. Türkiye yatırımları ile zaten çok ciddi bir dağıtım merkezi oldu. Altyapı hazır. Avrupa, Rus gazı dışında bir şey bakacak ise gideceği yerlerden biri TANAP. TANAP'ın kapasitesi artırılırsa Avrupa için çok önemli bir hale gelir. Akdeniz'deki doğal gaz hattı. Burada da Türkiye üzerinden olabilir. Ya da LNG ile alacaksınız. Bununla ihtiyacı karşılamak da yeterli değil.

Şu an Rus gazına mesafeliler. Uzun vadede düşünün. Ukrayna savaşı eninde sonunda bitecek. Türkiye için böyle bir adım atılırsa, böyle bir talimat da verildi. Bu Türkiye için uzun vadede muazzam bir kazanım olacaktır. Bu altyapı Türkiye'yi enerji liginde başka bir düzeye taşıyatacaktır.

Haberin Devamı

TÜRKAKIM'A SABOTAJ İDDİALARI

TürkAkım'ın Rusya'dan çıkış noktalarından bir tanesinde "4 ya da 5 Ukraynalıyı gözaltına aldık" diyorlar. Tedbirleri artırmışlar. Ukrayna'nın işi diyorlar. Umarım bu tür sabotajlar gerçekleşmez. Onlarla yakın bir temas halindeyiz. Ukrayna tarafından olduğu görüşündeler.

PUTİN VE ZELENSKIY BİR ARAYA GELECEK Mİ?

Cumhurbaşkanımızın daveti hala baki. İlhak kararından sonra Putin görüşmeye sıcak bakıyor, Ukrayna tarafı da kendi tarafından haklı olarak ilhak sona ermeden görüşmeyiz diyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü çerçevesinde bir çözüm olacağının altını çiziyorum. Çözüm için çaba harcayan, çağrı yapan tek ülke Türkiye. Rusya'nın kolunu kanadını kıralım, gücünü azaltalım şeklinde bir yaklaşım var. Bu ancak savaşı uzatır.

TÜRKİYE-SURİYE TEMASLARI

Bugünden yarına böyle bir planlama yok. İstihbarattaki arkadaşlarımız görüşüyorlar. Biz Suriye konusunda bir siyasi sürecin işletilmesini işletiyoruz. Rejim yapıcı bir tutum içinde olmadı. Anayasa Komisyonu çalışmalarını sabote etmek için her şeyi yaptılar. Suriye'nin meşru muhalefeti ve diğer muhalif gruplar Rejime güvenmiyor. Haklı olarak işbirliği yapmak istemiyorlar. Bir mesaj iletmek istediğimizde Rusya ve İran üzerinden iletiyoruz. Bir ilerleme de yok, gerileme de yok. Bu sürdürülebilir bir durum da değil. Siyasi adımların atılması gerekiyor.

REJİM İLE GÖRÜŞME OLASI OPERASYONU ETKİLER Mİ?

Etkilemez, belirleyici olan güvenlik kaygılarımız ve önceliklerimizdir. 'Bir gece ansızın gelebiliriz.' Bunu herkes anlıyor sanırım. Güvenlik tehditi devam ettikçe, bu doktrin orada duracaktır. Suriye ile Türkiye arasında öyle güvenli bir hat oluşturuldu ki, Türkiye'ye yönelik saldırı ihtimali çok çok azaldı. Tamamen kalktı diyemem ama saldırı güçleri büyük ölçüde ellerinden alındı. Siz güvenlik hattını burada çizmezseniz kendi sınırınızı koruma şansınız olmaz.

ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME

Paşinyan içerideki muhalefet ve diasporanın baskısına rağmen bu süreci iyi bir şekilde yürütüyor. Aliyev zaten bu konuda kararlı. Ben önümüzdeki günlerde özel temsilcilerimizin yapacağı görüşmelerin ardından güzel adımlar atılabileceğini düşünüyoruz. Güney Kafkasya'da barış ve istikrarı oturtacak adımları atarak ilerlememiz gerekiyor. Zengilan Havalimanı'nın açılışı için Cumhurbaşkanımızın bir ziyareti olacak. Güzel adımlar atılıyor. Güvenlik ve istikrar adımları güçlenecek. Türkiye ile Ermenistan arasında da güzel adımların atılacağına inanıyorum. Ermenistan hükümeti takdire şayan adımlar attı. Ermeni diasporasının da buna destek olması gerekiyor.

ABD, TÜRKİYE'YE F-16 VERECEK Mİ?

F-16'larda daha iyi konuma geldik. Şu ana kadar gidişat iyi yönde. Kasım sonlarına doğru süreç hızlanır. Beklentilerimizi karşılar yönde. Ara seçimler tamamlandıktan sonra da geriye çok fazla birşey kalmıyor. F-16 alımı, modernizasyonu... Bizim Hava Kuvvetlerimiz için önemli.