Siyaset Suriye’de çözüm temasları hızlandı, diplomatik çabalar etkisini gösteriyor

Suriye’de çözüm temasları hızlandı, diplomatik çabalar etkisini gösteriyor

19.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye’de 11 yıldır devam eden iç savaşı sonlandırmak ve ülkeye geri dönüşleri sağlamak için uluslararası alandaki diplomatik çabalar etkisini göstermeye başladı.

Suriye’de çözüm temasları hızlandı, diplomatik çabalar etkisini gösteriyor

NAMIK DURUKAN Ankara - Suriye’de siyasi çözüm arayışlarının en önemli halkası olarak gösterilen ve Türkiye’nin çabaları ile oluşturulan Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinden sonuç almaya yönelik girişimler hızlanıyor.

Haberin Devamı

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın Suriye İstihbarat Başkanı Ali Memlük’le görüşmesi, Birleşmiş Milletler Örgütü’nü de harekete geçirdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in görevlendirdiği BM heyeti, Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinde ilerleme sağlanması için Ankara’ya gelmeye hazırlanıyor.

Suriye TV’nin Arap kaynaklara dayandırdığı habere göre, üyeleri açıklanmayan heyet, komitenin 10. tur toplantısı öncesi Ankara’da kapsamlı görüşmeler yapacak. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan ön görüşmeler sonrası Pedersen tarafından görevlendirilen heyet üyelerinin bu hafta içinde Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili bölümünden yetkililerle Suriye Anayasa Komisyonu’na ilişkin yeni gelişmeleri ele alacağı bildirildi.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU AKTARMIŞTI

Suriye’de siyasi reformların başlatılabilmesi ve ülkede demokratik seçimlerin düzenlenebilmesini öngören Suriye Anayasa Komisyonu’nda kilit rol üstlenen Türkiye’nin talepleri 9 Şubat’ta Ankara’da BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Pedersen ile bir görüşme gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından son gelişmeler kapsamında aktarılmıştı.

Ankara’nın, Anayasa Komitesi’nin bir sonraki toplantısının Cenevre yerine İstanbul’da yapılması önerisi Suriye rejimi tarafından reddedilmişti. Talebin reddedilmesi sonrası Rusya ileri tarihlerde yapılacak üç oturumun İran’ın İsfahan, İstanbul ve Rusya’nın Soçi kentlerinde yapılmasını teklif etti. Suriye rejiminin İstanbul’u veto etmesine misilleme olarak Ankara bu teklifi kabul etmedi.