Siyaset Teklif bugün Meclis’te

Teklif bugün Meclis’te

10.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve MHP’nin başkanlık sistemini ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi’ üzerinden kurguladıkları anayasa değişiklik teklifi bugün yapılacak ortak açıklamanın ardından Meclis’e sunuluyor. 20 maddeden oluşması beklenen teklifin kamuoyuna, bugün Ak Partili Abdülhamit Gül ve MHP’li Mehmet Parsak tarafından açıklanması planlandı.

Teklif bugün Meclis’te

İki parti kurmayları arasında, liderlerle de temas halinde hafta ortasına kadar yürütülen çalışmalara çarşamba günü nokta konulmuş, nihai metinler perşembe günü Yıldırım ve Bahçeli’ye sunulmuştu. Ardından da teklifin cuma ya da cumartesi günü TBMM’ye sunulacağı bilgisi kulislere sızdırılmıştı. Bu çerçevede gözler, dün eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin için Meclis’te düzenlenen cenaze törenine katılan Yıldırım ve Bahçeli’ye çevrildi.
Cenazede tokalaşmakla yetinen iki liderden konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Yıldırım, törenin ardından bazı bakanlar ve milletvekilleriyle TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın makamına geçti. Bülent Arınç’ın da hazır bulunduğu görüşmede kısa sohbetin ardından Yıldırım’ın, Genel Sekreter Gül ile arka odaya geçerek teklifle ilgili son teknik ve taktik değerlendirmeleri yaptığı öğrenildi.
Bahçeli geri çevirdi
Bahçeli’nin de Kahraman’ın makamındaki görüşmeye davet edildiği, ancak MHP liderinin bu daveti, “genel merkeze geçeceği ve başka programı bulunduğu” gerekçesiyle geri çevirdiği öğrenildi.
Kulislere yansıyan bilgiye göre Yıldırım’la birlikte Meclis’ten ayrılan Ak Partili kurmaylar, genel merkeze geçti. Burada MHP kanadının, “henüz son halini görmedik” dedikleri, mevcut Cumhurbaşkanı’nın durumunu netleştirecek ve hangi düzenlemelerin ne zaman yürürlüğe gireceğini düzenleyen geçim hükümleri ile madde gerekçeleri üzerinde çalışma yapıldı. Ak Parti’de dün öğleden sonra geçiş hükümleri ve gerekçelerle ilgili mesai sürerken, MHP kaynakları, “Biz geçiş hükümleri ve gerekçelerin son halini henüz görmedik. Bu çalışma tamamlandığında Ak Parti metni bize gönderecek, liderler son kontrolü yapacak. İki liderin de onay vermesi durumunda, teklif yarın (bugün) Meclis’e sunulacak” bilgisini verdiler.
Nasıl uzlaşıldı?
Teklifle halen sadece vatana ihanetle suçlanabilen Cumhurbaşkanı’na “yargı yolu” da açılacak. İki parti arasında en uzun süreli müzakerelerin yapıldığı bu maddede uzlaşmanın şu şekilde sağlandığı öğrenildi: “Cumhurbaşkanı hakkında suç işlediği iddiasıyla TBMM üye sayısının salt çoğunluğunun imzasıyla “soruşturma önergesi” verilebilecek. TBMM üye sayısının beşte üçünün oyu ile hakkında Meclis Soruşturması açılabilecek. Yüce Divan’a sevk için ise üçte iki çoğunluğun oyu aranacak.”
Sağlanan uzlaşmadaki nisaplara göre TBMM üye sayısının 550 olarak bırakılması durumunda Cumhurbaşkanı hakkında 276 imza ile soruşturma önergesi verilebilecek, 330 milletvekilinin oyu ile Meclis soruşturması açılıp komisyon kurulabilecek, Yüce Divan’a sevk ise 367 oy ile mümkün olacak. Milletvekili sayısının 600’e yükseltilmesi durumunda ise bu rakamlar 301, 360 ve 400 şeklinde uygulanacak. Cumhurbaşkanı, Meclis’i feshetmek isterse kendisinin de görevi son bulacak. Milletvekili seçimi 5 yıla çıkarılacak. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi 2019’da yapılacak. Yedek vekillik sistemi getirilecek.