Siyaset Trump’tan İdlib teşekkürü

Trump’tan İdlib teşekkürü

23.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’na ilişkin basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Trump’tan İdlib teşekkürü

Toplantıda iç ve dış güvenliğin değerlendirildiğini, terörle mücadeleye dair çalışmaların ele alındığını ifade eden Kalın, “Terörle mücadele aynı kararlılıkla sürecek” dedi. Kalın, şu değerlendirmeleri yaptı:

Haberin Devamı

TRUMP TEŞEKKÜR ETTİ: Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Trump ile bir telefon görüşmesi oldu. Rahip Brunson’ın bırakılmasından sonra, Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden normalleştirilmesi yönünde ortak kararlılık ifade edildi. Amerika ile ikili ilişkilerde sorun olarak gündemimizde bulunan konular var bunların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bunların başında da FETÖ ile mücadele var. Terör örgütünün ele başı, ABD’de mukim. İkinci sorunlu alan olan PYD ve YPG’ye verilen destek konusu da gündeme geldi. Suriye’de Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde hiçbir fiili duruma müsaade etmeyeceğimizin altı da Cumhurbaşkanımız tarafından çizildi. Bu çerçevede Münbiç yol haritasının uygulanmasının önemi vurgulandı. Buradaki gecikmeleri Cumhurbaşkanımız Trump’ın dikkatine getirdiler. Bu konuda ilgili bakanlıklara hemen talimat vereceğini ifade etti. Bize gelen bilgilere göre de sürecin hızlanması için gerekli adımları Amerikalı yetkililer atmaya başladılar. Gaziantep’teki ortak eğitim de yakın zamanda tamamlanacak, müşterek devriye faaliyetleri de başlayacak. Bir diğer önemli konu da İdlib mutabakatından dolayı Sayın Trump Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerini ifade ettiler. ‘Bu mutabakat sayesinde 3,5 milyon insanın yaşadığı İdlib’te büyük bir insani felaketi önlediniz’ dediler. Telefon görüşmesinde Kaşıkçı cinayeti ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu, bu olayın, menfur cinayet hadisesinin bütün yönleriyle araştırılması ve aydınlığa kavuşturulması konusunda da mutabık kalındı.

Haberin Devamı

YANLIŞ ANLAMA VAR: (MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin açıklamaları)Ak Parti Sözcüsü’nün açıklamalarıyla yetiniyorum. Konunun başka yerlere çekilmesi doğru olmaz. Ya yanlış anlama var ya da çarpıtma var. Cumhurbaşkanımızın MHP ya da tabanını hedef alan değerlendirmesi söz konusu değil. Özensiz hazırlanması halinde doğuracağı toplumsal sonuçlara atıfta bulunuyor. Toplumun hassasiyetlerini dikkate alarak değerlendirmelerde bulunmuştur.

YİNE CUMHURİYET RESEPSİYONU: 29 Ekim resepsiyonu İstanbul’da yapılacak. Üçüncü Havalimanının açılması münasebetiyle. Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birisi o gün hayata geçirilecek. Bu cumhuriyetimizin kazanımları açısından takdir edilmesi gereken çok önemli bir gelişme. Bunun İstanbul’da yapılacak çok geniş kapsamlı büyük bir resepsiyonla bir Cumhuriyet Resepsiyonu olarak İstanbul Üçüncü Havalimanı’nda yapılması gayet normal karşılanması gereken bir şey. Bunu cumhuriyet değerlerine bir mesafe koymak ya da Ankara’dan İstanbul’a niye gidiliyor gibi siyasi spekülatif sorulara boğmak açıkçası çok iyi niyetle bağdaşmıyor. Resepsiyon yine yapılacak, yine Cumhuriyet Resepsiyonu olacak.

Haberin Devamı

KAÇIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL:(Kaşıkçı olayı) Bu olayla ilgili hiçbir şey gizli kalmayacak. Olayın bütün yönleriyle aydınlatılması bizim nihai hedefimizdir, vazifemizdir, sorumluluğumuzdur, bundan kaçış asla söz konusu değil. Suudi Arabistan bizim için önemli bir ülkedir. Bunlara zarar gelmesini biz de istemeyiz. Olayın aydınlatılmasıyla ilgili Suud makamlarının üzerinde büyük sorumluluk bulunmaktadır. Bu noktada bu süreci çok büyük hassasiyetle yürüttüğümüzü ifade etmeliyim. Konu Türkiye ile Suudi Arabistan arasında bir konu değildir. Türkiye, burada uluslararası hukuk çerçevesinde kendi milli hukuk kuralları çerçevesinde olayın aydınlatılması için gerekli adımları atmaktadır. Mesele menfur cinayetin aydınlatılması meselesidir.

Haberin Devamı

‘Bakalım nasıl derinleşecek’

(İş Bankası ve Şişecam hisseleri) Tarihi ve hukuki boyut var. Sağlıklı tartışmayı başlatmış oldu. Siyasi tarafları olacak. Adım adım görelim tartışma nasıl derinleşecek, evrilecek. Bir siyasi partinin şirket ortağı olması yönetim yapısı içinde olması Siyasi partiler kanunu açısından da pratiği açısından da uygun olmadığı şeklinde.