Siyaset Türkiye ve Mısır istişarelere başladı

Türkiye ve Mısır istişarelere başladı

06.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Mısır dışişleri heyetleri arasındaki siyasi istişareler Mısır’ın başkenti Kahire’de başladı. Görüşmelere Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlık ediyor

Türkiye ve Mısır istişarelere başladı

ECEM TOPLAR Ankara Mısır’ın Doğu Akdeniz’de hidrokarbon çalışmaları için çıktığı ihalede, Türkiye’nin kıta sahanlığını dikkate alarak sınır çizmesiyle, iki ülke arasında oluşan pozitif atmosfer sonuç vermeye başladı. Türkiye-Mısır arasında 8 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk resmi ziyaret kapsamında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve beraberindeki Türk heyeti, önceki gün Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Hafız, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kahire’deki Dışişleri Bakanlığı konutunda başlayan siyasi görüşmelere Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza ile Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın başkanlık ettiğini belirtti. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan önceki gece yapılan açıklamada, “İstikşafi görüşmeler iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda normalleşmesine yol açabilecek gerekli adımlar üzerinde odaklanacaktır” ifadelerine yer verilmişti.

Haberin Devamı

Görüşmeler sürecek

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 2013’te askeri darbeyle devrilmesinin ardından, maslahatgüzar düzeyine inen Türkiye-Mısır diplomatik ilişkileri, Mısır’ın Doğu Akdeniz’de hidrokarbon çalışmaları için çıktığı ihalede, Türkiye’nin kıta sahanlığını dikkate alan kararıyla ilk yumuşama belirtisini verdi. Bunun ardından Mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mısır’la istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak işbirliği sürecimiz devam ediyor. Sıkıntı söz konusu değil. Bunu en üst düzeyde değil de, bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısırla olan bu süreci çok daha güçlü devam ettirelim. Bu istihbari, diplomatik ve siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra bunu daha ileri taşırız” açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 15 Nisan’da Mısır’ın daveti üzerine Türkiye’den bir heyetin Mısır’a ziyaret gerçekleştireceğini ilk kez açıklamıştı. Beklenen teması Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve beraberindeki Türk heyeti, 4 Mayıs akşamı Mısır’ın başkenti Kahire’ye giderek gerçekleştirdi. Mısır ile “istikşafi” yani keşif görüşmeleri kapsamında, Önal ve Mısırlı mevkidaşı Hamdi Sanad Loza, iftar yemeğinde ilk kez bir araya geldi. Önal ve Loza görüşmelerini bugün de sürdürecek.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Şükri’yi davet edecek

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın Mısır temaslarının ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Sahih Şükri’yi haziranda gerçekleşecek Antalya Diplomasi Forumu’na davet edecek. Bu ziyaret, 8 yılın ardından Mısır’dan Türkiye’ye son dönem yapılan en üst düzey ziyaret olacak.