Siyaset Yargıtay’dan HDP’ye inceleme

Yargıtay’dan HDP’ye inceleme

03.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani İddianamesi ve HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin örneğini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istedi.

Yargıtay’dan HDP’ye inceleme

Kobani iddianamesi ile bağlantılı olarak HDP’li 9 milletvekili hakkında dokunulmazlığın kaldırılması fezlekesi hazırlanmasından sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dikkat çekici bir hamle geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılan yazıyla Yargıtay, eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da sanıkları arasında bulunduğu 108 sanıklı Kobani ididanamesinin ekleri ile birlikte gönderilmesini istedi. Başsavcılık ayrıca, Kobani soruşturması kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, grup başkanvekilleri Hakkı Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 9 milletvekili hakkında düzenlenen fezlekelerin örneğini de talep etti. Başsavcılık kaynakları, söz konusu belgelerin tüm siyasi partilerin faaliyetlerinin takibi bağlamında rutin bir inceleme kapsamında istendiğine dikkat çekti.

Başsavcılık tarafından yapılacak inceleme sonrasında eğer HDP’nin “terör eylemlerinin odağı” olduğu tespit edilirse soruşturma açılacak. Soruşturma sonrasında HDP hakkında “terör eylemlerinin odağı” tespiti yapılması halinde Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) kapatma davası gündeme gelebilecek. AYM, kapatma kararı verebileceği gibi, partiye hazine yardımının kısmen veya tamamen kesilmesi ve yöneticileri hakkında da siyasetten men gibi cezalara da hükmedebilecek.