Siyaset 'Siz de yapın'

'Siz de yapın'

25.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’ye 1991’de SHP-HEP, 2007’de ise CHP-DSP hülleli ittifaklarını anımsatarak, “Niye korkuyorsunuz? Siz de ittifak yapın” diyen Kalaycı MHP’ye ittifakın ne kadar yarayacağı hakkında da “Simülasyonunda ittifaka 16 vekil fazla çıkıyor. MHP’ye 6 ek vekil gelir” dedi.

Siz de yapın

MHP, uyum paketi çerçevesinde gerçekleştirilen “ittifak düzenlemesine” yönelik gittikçe sertleşen eleştirilere tek tek yanıt verdi. MHP’nin, ittifak düzenlemesini hazırlayan heyet başkanı Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ittifak düzenlemelerine yönelik eleştirilere ilişkin Milliyet’e şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

HEP VE DSP İTTİFAKINI UNUTMASIN: (Ortak ve artık oyların ittifaka yaradığı eleştirisi) Milletin çıkarını düşünüyoruz biz. CHP’ye şunu sorarım; 1991’de bir tarafta RP, MÇP ve IDP ittifak yaparken, aynı seçimde SHP de şimdi HDP’nin benzeri HEP ile ittifak yaptı. RP-MÇP-IDP 62, SHP-HEP 88 milletvekili aldı. Dağılım 41 RP, 19 MÇP, 2 IDP, diğer ittifakta SHP 70, HEP 18 vekil aldı. CHP, 2007’de de DSP ile ittifaka gitti. 13 DSP’li milletvekili CHP sıralarından seçildi. Şimdi CHP o dönem bunu yaparken siyasi yankescilik hesabıyla mı, milli irade hırsızlığıyla mı yaptı.

HÜLLE İLE DEĞİL KANUNLA: Hülle ile değil, kanuni çerçevede ittifakın önü açılıyor. Kıl payı olan yerleri ittifak alacak deniyor. Sen HEP’le DSP ile ittifak yaparken aynı durum söz konusu olmadı mı? DSP ayrı girseydi 2007’de CHP listesinden girmeseydi vekil çıkarabilecek miydi? 1991’deki SHP-HEP ittifakında da aynı durum. Kanuna karşı hile, hülle yapılmasın, herkes ittifakını ortaya koysun. Seçmen de ona göre oyunu versin. Niye korkuyorsunuz? Kendileri de yapsınlar ittifakı.

Haberin Devamı

MÜHÜRSÜZ PUSULA YANITI: (Mühürsüz zaraf ve pusula eleştirisi) Seçmenin hiçbir kabahati olmadan kullandığı bu oyların geçerli olması gerekir. Seçmen olarak oyunu vermişsin. Sandık Kurulu mührü basmamış. Oyun geçersiz sayılırsa seçme hakkın da engellenmiş oluyor. Filigram varsa geçerli olacak.

NE BARAJI, REKOR KIRACAĞIZ: (İttifakla MHP’nin baraj sorunu, engeli kalkıyor eleştirisi) Her seçimde MHP baraj altı gösterildi. Ne oldu, barajları yıka yıka geldik. Şu anda baraj endişesi yok, anketler ortada. Bırakın barajı, MHP tarihi oy rekoru kıracak. Yüzde 18’in üzerindeydik, 20’yi rahat görüyoruz.

HEDEF CUMHURBAŞKANLIĞI: MHP 50 yıllık dava partisi. 2019’dan sonraki seçimde hedefimiz inşallah Cumhurbaşkanlığı. Bu seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tam yerleştirilmesi için aday çıkarmadık. Ama 2019’dan sonraki dönemde Cumhurbaşkanığı’nı almayı hedefliyoruz.

MHP’NİN SİMÜLASYONU: Similasyonu biz de parti olarak yaptık. İttifak halinde Ak Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı artıyor. 1 Kasım ve 7 Haziran seçim sonuçlarına göre 16 civarında bir artı getirisi olacak. Çoğunluğu Ak Parti alıyor. MHP 40’tan 46 vekile ulaşıyor. Milletvekili sayısı 6 artıyor.

Haberin Devamı

İÇİME SİNİYOR: Mevcut kanunda sandıklar için bir başkan, altı asıl, altı yedek partilerden listeler isteniyor. Bunların içinde kurayla sandık başkanı belirleniyor. Şimdi mülki idare amirinin kamu görevlileri listesini bildirecek. Bunlar arasından kura çekilecek. İçime siniyor. Eleştirmek yerine varsa başka formül söylesinler, komisyonda göreşelim. Kurada çıkan siyasi tercihi belki başka partili olacaktır. Daha adil daha objektif.

KOALİSYON MU, İTTİFAK MI?: (Koalisyonlar kalkmıyor eleştirisi) Açıp Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne baksınlar. İttifak anlaşma, uzlaşma, koalisyon ortak yönetim, hükümet kurmak. Belli ki Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlayamamışlar. Artık yürütmeyi millet belirleyecek, Cumhurbaşkanı kabinesini belirleyecek. İttifak seçimden önce yapılan bir anlaşma, koalisyon seçimden sonra hükümet kurmaya yönelik mesele.

Haberin Devamı

CHP’den ‘alt komisyon’ talebi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Muharrem Erkek, Ak Parti ve MHP’nin seçim ittifakını öngören kanun teklifine ilişkin “Bu şekilde Meclisten geçerse demokrasi ve temsilde adalet ağır darbe alır” dedi. Teklifin alt komisyonda ele alınması talebinde bulunan Erkek, iktidar tarafından “şantaj” olarak kullanıldığını iddia ettiği yüzde 10’luk seçim barajının, seçime tek başına giren partiler için düşürülmesini istedi.

Teklifin TBMM Anayasa Komisyonu’nda salı günü başlayacak görüşmelerinde ciddi bir şekilde mücadelelerini yapacaklarını, tavırlarını ortaya koyacaklarını dile getiren Erkek, demokrasiye uygun, temsilde adaletin sağlanması için gerekli değişikleri önereceklerini belirtti. Teklif için Anayasa Komisyonu’nda bir alt komisyon kurulmasını öneren Erkek, burada uzmanların, barolar birliğinin, meslek odalarının, üniversitelerin hukuk ve siyaset bilimi kürsüleri temsilcilerinin dinlenmesi gerektiğini kaydetti. Erkek, “Teklif bu şekilde Meclisten geçerse demokrasi ve temsilde adalet ağır darbe alır” diye konuştu.