Diğer 2012 Londra Olimpiyatları 1500 metre en kirli final oldu!

2012 Londra Olimpiyatları 1500 metre en kirli final oldu!

31.03.2017 - 11:12 | Son Güncellenme:

2012 Londra Olimpiyatları’nda Gamze Bulut’un kazandığı gümüş madalyanın iptal edilmesiyle birlikte 1500m finali, tarihin en kirli yarışı oldu. Aslı Çakır Alptekin dahil 12 atletin yarısı dopinge bulaştı, altın 3. olan Jamal’e gitti.

2012 Londra Olimpiyatları 1500 metre en kirli final oldu

2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda koşulan 1500 metre finali, Gamze Bulut’un da madalyasının geri alınmasıyla birlikte oyunlar tarihine ‘en kirli final’ olarak geçecek.

Haberin Devamı

12 finalistin koştuğu ve Aslı Çakır Alptekin ile Gamze Bulut’un ilk iki sırada tamamladığı yarışta geriye kalan 4 atlet daha doping belasına bulaştı. Böylece toplamda finalde koşan atletlerin yarısı dopingli çıkmış oldu.

Aslı’nın 2015’te 8 yıl ceza ile sonuçlanan sürecinin üzerine biyolojik pasaportunda sapmalar tespit edilen Gamze Bulut da gümüş madalyasını kaybetti.

2012 Londra Olimpiyatları 1500 metre en kirli final oldu

BAHREYN’İN İLK ALTINI

Bu iki milli atletin dışında yarışı 4. bitiren Rus Tatyana Tomashova, 2008’de iki yıl ceza almıştı. 5. olan Etiyopya aıllı İsveçli Abeba Aregawi, 7. olan Belarus Natalia Kareiva ve 9. sırayı elde eden Rus Ekaterina Kostetskaya da yasaklı madde ve biyolojik pasaport sapmaları nedeniyle cezalandırıldı.

Geriye kalan ‘temiz’ altı atlet arasında altın madalya, finişi üçüncü sırada geçen Etiyopya asıllı Bahreynli Maryam Yusuf Jamal’e gidecek. Böylece Bahreyn’in olimpiyat tarihindeki ilk altın madalyası Jamal ile gelmiş olacak.

Haberin Devamı

AVEY: BURUK SEVİNÇ YAŞIYORUM

Elvan Abeylegesse’nin doping nedeniyle 2007 Dünya Şampiyonası’nda kaybettiği gümüş madalya sonrası, bronz madalyaya terfi eden Britanyalı atlet Jo Pavey, buruk bir sevinç yaşadığını söyledi.

Dünya şampiyonası tarihindeki ilk madalyasına 10 yıl sonra ulaşan Pavey, “Bu madalya beni çok heyecanlandırdı. Ancak bu buruk bir sevinç. Yıllar boyu birçok madalyayı kıl payı kaçırdım. Şimdi geriye dönüp bakınca her şeyi doğru yapmama rağmen kaçırdığım diğer madalyalar için üzülüyorum” diye konuştu.

ELVAN'DAN İZİN BAŞVURUSU

Uluslararası Atletizm Birliği IAAF’ın iki yıl ceza verdiği ve 2007 ile 2009 arasında kazandığı madalyalarını elinden aldığı Elvan Abeylegesse, bu yaz yapılacak Dünya Şampiyonası’nda yarışma ihtimalini göz önünde tutarak baraj geçebilmesi için IAAF’tan geçici yarışma izni talep etti.

Normal koşullarda bu yıl eylül ayında cezası tamamlanacak olan Elvan, bu süreçte Monaco’da açtığı ceza davasından çıkabilecek olumlu bir sonuçta Dünya Şampiyonası’nı kaçırmamak adına harekete geçti.

IAAF, bazı atletlere tanıdığı bu geçici izni verirse Elvan, önümüzdeki iki ayda maraton barajını geçmek için yarışabilecek. (Habertürk / Murat Ağca)