Su Sporları Aidan Heslop: Yüzmeyi Dalyan'da öğrendim!

Aidan Heslop: Yüzmeyi Dalyan'da öğrendim!

29.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Red Bull Cliff Diving’de yarışan sporculardan biri olan Aidan Heslop, eşsiz manzarası olan Halfeti Rumkale’de müthiş bir atlayış yaparken, ilginç bir itirafta da bulundu. Heslop, Dalyan’da geldikleri tatilde kolluklarının patlamasının ardından yüzmeyi burada öğrendiğini söyledi.

Aidan Heslop: Yüzmeyi Dalyanda öğrendim

Red Bull Cliff Diving serisinde dünyanın birçok ülkesinde atlayışlar yapan Aidan Heslop, Halfeti Rumkale’de çok farklı bir deneyim yaşadı. Müthiş bir atlayışa imza atan Heslop hem buranın atmosferini, hem Cliff Diving’deki şampiyonluk şansını, hem de nasıl bu branşa başladığını anlattı.

Haberin Devamı

- 2017’de juniorlar ile başlayan bir Cliff Diving maceran var, neden bu branş?

"Sizin de dediğiniz gibi 15 yaşındaydım ilk yarışmama çıktığımda. Bosna Hersek’teki yarışmada kendimi gösterme fırsatım oldu. Bu organizasyonda 16 yaşından önce yarışamıyorsunuz. Ben davet ile bu yarışmada yer alıp diğer sporcularla tanışma fırsatı bulmuştum. Onları erken yaşta gözlemlemem benim için çok iyi olmuştu."

- Birçok tarihi yerde atlayış yaptı. Halfeti’deki atlayış bir yarışma için değildi, ama burayı nasıl değerlendirirsin?

"Çok etkileyici bir yer gerçekten. Cliff Diving sayesinde çok ilginç yerlere gitme fırsatımız oluyor. Tekneyle bir anda dönüş yaptığınızda bambaşka bir yer görüyorsunuz. Rumkale gerçekten nefes kesici ve etkileyici bir yerdi. Hiç duymadığım bir yerdi. Ama canlı olarak burayı görmek, burada atlayış yapmak mükemmel bir deneyim oldu. Burası bir Cliff Diving atlayıcısının cenneti diyebiliriz. Bir sürü farklı yamaç ve yükseklik var."

Haberin Devamı

Aidan Heslop: Yüzmeyi Dalyanda öğrendim

- 2022’de en genç şampiyon olma unvanını kaçırdın. 2023 senin için nasıl gidiyor?

"Bu soruyu bana sezon başında sorsanız cevabım farklı olurdu. Fakat şu anda kendimi çok iyi ve rahat hissediyorum. Son düzlükte rakibim Constantin çok istikrarlı bir performans ortaya koyuyor. Şu anda onu geçmem çok kolay değil. Ama elimden gelenin en iyisini yapacağım. Onu takip etmeye devam ediyorum."

- Daha çok gençsin. Peki gelecek planların sadece bu branşta mı, yoksa farklı düşüncelerin var mı?

"Zor bir soru gerçekten. Ama Cliff Diving sporcusu olmaktan çok mutluyum. Umarım 20 yıl daha atlayış yapabilirim. Tabii ki hedeflerim arasında şampiyonluk var. Ama bu tarz ilginç maceralara atıldıktan sonra görüyorum ki daha fazla şeyler yapmak mümkünmüş. Dünya’da birçok ilginç yerde bu tür atlayışlar yaparak en tepeye çıkmak istiyorum."

- Yüzmeyi Dalyan’da öğrendiğini duydum. Bunu detaylı olarak anlatabilir misin?

"Evet yüzmeyi Dalyan’da öğrendim. Buraya ailecek tatile gelmiştik. Konakladığımız evin de havuzu vardı ortak. Havuzun etrafında sürekli bir kedi geziyordu. Kedi bir akşam benim kolluklarımdan birini yırttı ve patlattı. Daha sonra tek kollukla yüzmeye çalışıyordum. Annem de bir anda o kolluğu da çıkarıp beni havuza attı, böylece yüzmeyi öğrenmiş oldum Dalyan’da. Aslında bu atlayışları yapmama ve Cliff Diving sporcusu olmamın temelleri Dalyan’da atıldı diyebilirim."

Haberin Devamı

"EN BÜYÜK DESTEĞİ RED BULL VERİYOR"

- Cliff Diving, Türkiye’ye yabancı bir branş. Peki bir Cliff Diving sporcusu neler yapar?

"Aslında branş en eski extrem sporlardan biri. Ama gerçekten sporlaşmış bir organizasyon haline gelmesi 15 yıl öncesine dayanıyor. Ben çok şanslı bir zamanda yarışıyorum. Belki Orlando bu işin sıkıntılarını çekmiştir. Onların azmiyle bu branş büyüdü ve biz şu anda en güzel zamanda yarışıyoruz."

- Doğrudan bu branşla mı spora başladın. Yoksa farklı branşlarda bir spor geçmişin var mı?

"Futbol, kriket, rugby gibi branşları da yaptım aslında. Fakat 8 yaşında atlayış yapmaya başladım. Atlama deyince Cliff Diving olarak algılamamak gerekiyor. 8-10 metre yüksekliklerden atlaya atlaya bu branşa adım attım."

Haberin Devamı

- Extrem sporlara destek denince Red Bull bu konuda başı çekiyor. Bunun için neler söylemek istersin?

"Sizin de dediğiniz gibi Red Bull sadece Cliff Diving değil, birçok extrem sporun en büyük destekçisi. Bence Red Bull bu tür branşları destekleyerek markası için yapabileceği en iyi şeyi yapıyor. Evet yolun başında bir içecek satmak için yola çıkılıyor, ama Red Bull kendi stratejisinin yanında bize verebileceği en büyük desteği veriyor."

Aidan Heslop’u atlayışları sırasında bir dakika bile yalnız bırakmayan eski Cliff Diving sporcusu Orlando da bu branşın nereden nereye geldiğini anlattı.

- Orlando sen eski bir Cliff Diving sporcususun. Peki organizasyon senin döneminde nasıldı, şimdi nerelere geldi?

"Tabii ki Cliff Diving organizasyonu farklı bir seviyeye geldi. 1997’de ilk kez yarışma fırsatı bulmuştum bende. O zaman senede bir kez ya da 2-3 yılda bir kez yapılırdı. Şu anda ise her yıl dünya serisi yapılıyor."

- Aidan çok genç bir isim. Onun performansını değerlendirebilir misin?

Haberin Devamı

"Aidan küçük yaştan itibaren takip ettiğim bir sporcu. Bazı sporcularda yetenek var, ama azim, istek olmayınca yetenek bir işe yaramıyor. Aidan’da ise bu saydıklarımın hepsi var. Şampiyonluğu eminim bir gün alacak. Onun bu gelişimini görmek bizleri de mutlu ediyor."

- Atlayışta Aidan’ı bir dakika bile yalnız bırakmadın. Hem bu atlayış hem de Halfeti için neler söylemek istersin?

"Biz bu sporun ruhunu yansıtacak yerler arıyoruz. Burası da gerçekten inanılmaz bir yerdi. Aidan’ın atlayışı da muhteşemdi. İki gün boyunca Rumkale’de farklı figürlerle atlayışlar yaptı. Böyle bir yeri keşfetmek ve bir Cliff Diving sporcusunun burada atlayış yaptığını görmek güzel bir duygu."

Yazarlar