Diğer Alp Ustaoğlu yazdı: Avustralya Açık’ın bize anlattıkları!

Alp Ustaoğlu yazdı: Avustralya Açık’ın bize anlattıkları!

04.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu seneki turnuva geleceğe yönelik pek çok göstergeyi içermesi açısından da ayrıca önemliydi. Örneğin erkeklerde de kadınlar tenisinde olduğu gibi daha sürprizli ve sonu tahmin edilemez turnuvalara hazır olmak gerekiyor. Kadınlar şampiyonu Sabalenka ise Melbourne’de Serena sonrası yeni bir tekli dominasyonu başlatmış olabilir.

Alp Ustaoğlu yazdı: Avustralya Açık’ın bize anlattıkları

Sezonun ilk grand slam turnuvası olan Avustralya Açık, erkeklerde Jannik Sinner, kadınlarda ise Aryna Sabalenka’nın şampiyonluğu ile sona erdi. Bu seneki turnuva geleceğe yönelik pek çok göstergeyi içermesi açısından da ayrıca önemliydi. Şimdi 2024 Avustralya Açık bize neler anlatıyor, hep beraber bakalım:

Haberin Devamı

Erkeklerde artık daha heyecanlı ve çekişmeli turnuvalara hazır olun; "Çeyrek finalde Nadal’ı yensem, yarı finalde karşıma Federer çıkıyor. Onu da yensem bu sefer finalde Djokovic geliyor, bu şekilde bir grand slam kazanmak mümkün değil!".

Nick Kyrgios’un bu sözleri aslında pek çok genç oyuncunun ortak duygusu. Federer, Nadal ve Djokovic belki herkese çok keyifli yıllar yaşattılar ama bu zaman içinde pek çok genç oyuncuyu da kupasız bıraktılar. 2003’ten bu yana 20 yıldır bu üçlünün olmadığı final neredeyse yok, toplamda 170 büyük turnuva şampiyonluğu kazanan büyük üçlü adeta gençlerin kabusu oldular. Şimdi ise devir değişiyor, artık sadece Djokovic kaldı, o da tek başına yeterli dominasyonu sağlayamıyor.

Haberin Devamı

İşte Djokovic’in yarı finalde elendiği 2024 Avustralya Açık’ta Jannik Sinner 22 yaşında yepyeni bir şampiyon olarak ortaya çıktı. Bundan sonraki dönemde erkeklerde de kadınlar tenisinde olduğu gibi daha sürprizli ve sonu tahmin edilemez turnuvalara hazır olmak gerekiyor, bu anlamda bu seneki Avustralya Açık bir başlangıç olacak.

Aryna Sabalenka yeni bir dominasyon başlatabilir; Erkeklerin aksine kadınlarda uzun yıllar Serena Williams’tan oluşan tek oyuncuya dayalı bir hakimiyet vardı. O kadar ki 2017 yılında Serena doğum arası verince birden ortaya 6 yeni grand slam şampiyonu çıkmıştı. Aryna Sabalenka ise 5-6 yıldır çıkış yapması beklenen fakat özellikle büyük turnuvalarda hep beklentilerin altında kalan bir oyuncuydu. Güçlü servisleri, vuruşlarında ürettiği güç ve atak oyun tarzı ile aslında olması gereken her şeye sahip olan Sabalenka geçen sene Avustralya Açık’ta kazandığı şampiyonlukla seviye atladı. Belaruslu oyuncu bu sene de şampiyon olunca artık elit oyuncu statüsüne yükseldi. Gücünü doğru kullanıp, mental seviyesini de yukarıda tutabilirse Sabalenka’yı durdurabilecek çok fazla oyuncu turda bulunmuyor, Sabalenka Melbourne’de Serena sonrası yeni bir tekli dominasyonu başlatmış olabilir.

Kusurlu deha Iga Swiatek; Herkes onu ilk defa 5 sene önce Simona Halep’e karşı oynadığı efsane maç ile tanıdı, sonrası ise zaten çok çabuk bir şekilde gelişti. Geniş vuruş portföyü, hızı, oyun bilgisi ve spora olan profesyonel yaklaşımı ile Iga Swiatek hızlı bir şekilde yükseldi. Polonyalı raket 3 Roland Garros, 1 Amerika Açık şampiyonluğu ile dünya bir numarası olarak çok görkemli bir görüntü çiziyor. Ancak arka planda bazı problemler bulunuyor. Telaşlı oyun tarzı, bir türlü oturtamadığı servisleri ve kırılgan olabilen mental yapısı ile kolay bozulabilen bir görüntü çiziyor. Bu sene Paris’te defalarca canlı seyrettiğim Polonyalı oyuncudaki bu zaafları ve organize kaosa dönüşebilen oyununu canlı olarak daha rahat görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Avustralya Açık’a bu sene 3. turda veda eden Swiatek’i bütün bunlar şimdilik “Kusurlu Deha“ sınıfına sokuyor.

16-21 yaş grubundaki müthiş oyuncular; Avustralya Açık bu sene özellikle kadınlarda yeni jenerasyon adına muazzam oyuncuların, büyük potansiyellerin ön plana çıktığı bir turnuva oldu. 16 yaşındaki Mirra Andreeva başta olmak üzere 19 yaşındaki Linda Noskova, 21 yaşındaki finalist Qinwen Zheng, 16 yaşındaki Brenda Fruhvirtova, kardeşi 18 yaşındaki Linda Fruhvirtova gibi oyuncular hem mental hem de oyun olarak yaşlarının çok ötesinde bulunuyorlar. Artık büyük bir yıldız olan Amerika Açık şampiyonu Coco Gauff’un da 19 yaşında olduğunu düşünürsek kadınlar tenisinin gelecekte emin ellerde olacağını söyleyebiliriz. Grand slam turnuvalarında büyük performanslar gösterme yaşının 16’ya kadar inmiş olması da ayrıca dikkate alınması gereken bir başka gelişme.

Carlos Alcaraz Duraklama Döneminde; Kazandığı Amerika Açık ve Wimbledon ile büyük bir çıkış yakalayan, oynadığı tenisle Rafael Nadal’ın en büyük mirasçısı olarak gösterilen Carlos Alcaraz’daki gelişme şimdilik durmuş gibi görünüyor. Bu sene Roland Garros’ta canlı olarak seyrettiğim İspanyol oyuncu gerçekten kort hacmi en büyük tenisçilerden birisi hatta böyle bir etkiyi bugüne kadar sadece Nadal’da gördüğümü söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Avustralya Açık’a çeyrek finalde veda eden Alcaraz’da son 6 aydır bir performans gerilemesi hissediliyor, bu etki Melbourne’de de devam etti. Bu yüzden genç oyuncunun ve teknik ekibinin üzerindeki baskı bundan sonraki dönemde yeni bir büyük başarıya kadar fazlasıyla yüksek seviyede olacaktır.

Haberin Devamı

RAKAMLARLA AVUSTRALYA AÇIK 2024

Bu sene turnuvada 68 ülkeden 796 tenisçi mücadele etti. Avustralya 77 oyuncu ile en fazla temsil edilen ülke olurken; ABD 73 ve Fransa ise 59 tenisçi ile ev sahibini takip ettiler. Toplam 12.000 kişilik bir ekiple organize edilen Avustralya Açık’da bu sene yaşları 12-15 arasında değişen 424 top toplayıcı çocuk sayısı ile rekor kırıldı.

Toplamda kort bölgesine 1.020.763 seyirci ile geldi, bu şekilde turnuva tarihinde ilk defa 1 milyon seyirci barajı da aşılmış oldu. 2023 seyirci rakamı 839.192 kişiydi. Turnuvanın düzenlendiği Melbourne şehri 3 haftada yaklaşık 432 Milyon dolarlık bir ekonomik girdi sağladı. Her sene bu rakamın % 15 seviyesinde arttığını düşünürsek, doğru ve iyi yönetilen bir organizasyonun getirisinin ne kadar fazla olacağını da bir kez daha görmüş oluyoruz. Tv yayınlarında ise turnuvanın izlenme saatleri global anlamda geçen yıla oranla % 45 artarken, en fazla artış sırasıyla Çin, Avustralya, ABD, İtalya ve Polonya’da oldu.

Avustralya Açık 2024 digital dünyada da rekorların kırıldığı bir turnuva oldu. Öncelikle bu seneki turnuva Youtube’da haftalık 100 milyon izlenme barajını aşan ilk grand slam oldu. Youtube toplam izlenme rakamı ise 3 haftada 263 milyon olarak gerçekleşti. Sosyal medya kanallarında toplamda 7.250 farklı içerik üretimi yapılırken, 1.7 milyar sayfa açılımı ve 1.1 milyar izlenme rakamına ulaşıldı.

Facebook, Instagram, X ve Tik Tok üzerinden yapılan video izlenme sayısı ise 909.000. Avustralya Açık web sitesi ve özel aplikasyonunda ise kullanıcılar günde ortalama 2 saat geçirirken, en fazla ilgi maç görüntüleri ve kort hikayelerine oldu. Özellikle aplikasyon kullanımı 2023 yılına oranla % 15 arttı. Aplikasyon uygulamasının en popüler olduğu ülkeler ise Avustralya, ABD, UK, Kanada ve Almanya.

SUUDİ ARABİSTAN VE ÇİN TEHLİKESİ

"Suudi Arabistan Ocak ayında dünyada ilk 32 sırada bulunan oyuncularla 100 Milyon Usd bütçeli bir turnuva düzenlese ve her oyuncuya en az 2 Milyon Usd garanti ücret verse, çoğu oyuncu Avustralya’ya gelmeyip Suudi Arabistan’daki turnuvaya gidebilir. Aynı durum Çin için de geçerli".

Tennis Australia başkanı Craig Tiley’in sözleri ile bu senaryo kendisinin en büyük kabusu olabilir. Bunun önüne geçmek için turnuvayı yöneten Tennis Australia, Melbourne şehri yönetimi ile yaptığı toplantılarda kort bölgesini ve turnuva yatırımlarını arttırma kararı aldılar. 2025 Avustralya Açık büyük ihtimalle daha büyük bir alanda ve seyircilere yönelik daha geniş bir içerikle yapılacak gibi görünüyor. Bu şekilde amaç turnuvaya olan yüksek ilgiyi elde tutarak sonrasında da bunu yükseltmek olacak.

Teniste çiftler maçları çok keyifli ve kaliteli tenis izleyebileceğiniz bir alan ancak genel anlamda ilgi ve seyirci sayısı olarak tekler maçlarının biraz arkasında kalıyor. Bu durum aslında teniste çözüm aranan global bir sorun ve çiftler maçları çok daha fazlasını hak ediyor. Bu sene Avustralya Açık çiftler maçlarına 38 yaşındaki Tayvanlı oyuncu Su Wei Hsieh damga vurdu.

Önce çiftlerde Elise Mertens ile beraber kupayı kaldıran Hsieh daha sonra karışık çiftlerde de Polonyalı Jan Zielinski ile beraber şampiyon oldu. Tecrübesi, korttaki duruşu ve oyun bilgisi ile beraber oynadığı her tenisçiyi yükselten Hsieh şu anda turun en iyi kadın çiftler tenisçisi konumunda bulunuyor. İleri yaşına rağmen gösterdiği yüksek performans ise ayrı bir takdir konusu.