Tenis Alp Ustaoğlu yazdı: Melbourne'de gençlik patlaması!

Alp Ustaoğlu yazdı: Melbourne'de gençlik patlaması!

21.01.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na bu sezon genç raketler damga vurdu. Mirra Andreeva (16), Coco Gauff (19), Maria Timofeeva (20), Qinwen Zheng (21), Marta Kostyuk (21) yoluna devam ederken, dünya 1 numarası Swiatek’i eleyen Linda Noskova şu ana kadar ki en büyük sürprizi yaptı.

Alp Ustaoğlu yazdı: Melbournede gençlik patlaması

Avustralya Açık’ın oynandığı Melbourne şehrinde herkesin keyfi yerinde, uzun yılların yatırımları ile Melbourne’de bambaşka bir dünya yaratıldı, turnuvanın oynandığı şehir merkezindeki Melbourne Park Kompleksi artık tamamen bir buluşma noktasına dönüştü.

Haberin Devamı

İşten çıkıyorsunuz, Melbourne Park’a gidip harika rahat bir ortamda güzel yemekler ve müzikler eşliğinde sosyalleşiyorsunuz, araya biraz da tenis katabilirseniz günün keyfi zirveye çıkıyor. Avustralya Açık, artık tamamen oynandığı şehirle bütünleşmiş, onun bütün mirasına sahip çıkan ve bir tenis turnuvasından çok daha ötesi oldu diyebiliriz. ‘Exclusive and yet accessible’ yani ‘Çok özel ama hala ulaşılabilir’ olan sayılı organizasyonlardan birisi.

2023’te turnuva boyunca 2 haftada toplam 839 bin 192 seyircinin ziyaret ettiği Melbourne Park’ta bu sene ziyaretçi sayısının 1 milyonu aşması bekleniyor. Yaratılan etki o kadar fazla ki Avustralya’da yaşayan çoğu kişi turnuvayı ‘Avustralya yazının en güzel zamanı olarak’ tanımlıyor. Sponsor firma sayısında ve kalitesinde de bu sene artış var, dünyanın çok önemli markaları turnuvaya sponsor olmak için yarışıyor. Bu anlamda sponsor firmaların etkinlikleri ve kort bölgesine olan katkıları da izleyicilerin turnuvadan aldığı keyfi fazlasıyla artırıyor.

Haberin Devamı

İlk haftası geride kalan Avustralya Açık’ta kort dışında durum böyleyken kort içine döndüğümüzde turnuvada ilerleyebilmek için birbirleriyle büyük bir savaş veren oyuncular olduğunu görüyoruz. Novak Djokovic set vererek ve biraz ağır aksak da olsa yoluna devam ediyor. Sırp oyuncuyu en fazla zorlayabilecek Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Jannik Sinner, Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev, Hubert Hurkacz gibi oyuncular firesiz olarak 2. haftaya kaldılar. Bu anlamda gelecek hafta yüksek profilli bir erkekler final haftası izleyeceğiz gibi görünüyor.

Kadınlarda ise tam anlamıyla bir gençlik patlaması yaşanıyor. Mirra Andreeva (16), Coco Gauff (19), Maria Timofeeva (20), Qinwen Zheng (21), Marta Kostyuk (21) gibi oyuncular son 16 turuna kaldı. Dünya 1 numarası Iga Swiatek’i dün eleyerek 4. tura kalan Linda Noskova ise 19 yaşında ve turnuvanın en büyük sürprizlerinden birine imza attı. Final turları genç oyuncular için tecrübe açısından daha zorlayıcı olabilir. Dünya 3 numarası ve şampiyonluk adayı Elena Rybakina’nın da erken elendiği Avustralya Açık’ta bu sonuçlardan sonra geçen senenin şampiyonu Aryna Sabalenka biraz daha ön plana çıkmış oldu.

Haberin Devamı

ANTRENÖR FARKI

Teknoloji ve digital yayıncılığın geldiği seviye tenisin ilerlemesine büyük katkı yaptı.

Tıp, beslenme ve data bilimi gibi alanlardaki gelişmeler sayesinde de oyuncular her şeye çok daha kolay ulaşabiliyorlar. Durum böyle olunca mental seviye ile birlikte antrenör katkısı oyuncular arasındaki en büyük ayrım noktalarından biri oldu. Maç içinde oyuncu-antrenör diyaloğunun serbest bırakılması da buna katkı yaptı. Bu hafta Avustralya Açık’ta antrenör ve taktik dokunuşların olumlu etki yaptığı maçlar izledik.

Örneğin cuma günü 3. tur maçında Haddad Maia gibi yüksek profilli bir oyuncuyu yenen 20 yaşındaki Maria Timofeeva önemli bir taktik savaşı vererek ve uygulayarak rakibini elemeyi başardı. Bu örnekleri fazlasıyla çoğaltmak mümkün. Sonuç olarak önümüzdeki dönemde kaliteli antrenöre sahip olan ve onunla bütünleşen oyuncuların diğerlerinden bir adım önde olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

ŞAMPİYONLARIN VEDASI

İlk turda kötü bir oyunla elenen Andy Murray büyük ihtimalle Avustralya Açık’ta son maçını oynadığını söyleyerek gizli emeklilik mesajını verdi. Bu gelişme belki de geçen haftanın en üzücü haberi oldu. Murray, tenis dünyası için çok ikonik ve sembol bir karakter.

Eski şampiyonlar Marin Cilic, Milos Raonic ve Stan Wawrinka’nın da ilk turda veda etmesi, Nadal’ın da sakatlığından dolayı turnuvaya katılamaması erkeklerde bayrak değişiminin hızlanarak devam edeceğini gösteriyor. Kadınlarda da anne olduktan sonra tenise dönen eski şampiyonlar Naomi Osaka, Angelique Kerber ve Caroline Wozniacki de Melbourne’de aradıklarını bulamayarak ilk turlarda turnuvaya veda ettiler.

Yazarlar