Tenis Alp Ustaoğlu yazdı: Tenis şölenine hazır olun!

Alp Ustaoğlu yazdı: Tenis şölenine hazır olun!

03.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tenis Eskrim ve Dağcılık Kulübü (TED) 75. kez tenisseverleri bir araya getirecek. 4-10 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek turnuvanın ana tablosunda ağırlıklı olarak dünya sıralamasında ilk 200 içinde olan tenisçiler mücadele edecek.

Alp Ustaoğlu yazdı: Tenis şölenine hazır olun

Sporda başarılı olabilmek için gelenek kavramı neredeyse sporun her dalı için vazgeçilmezdir. Geçmişin tecrübesi bugünler ve yarınlar ile arada köprü olarak hedefe ulaşmanızı kolaylaştırır. Türkiye’de neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt bir spor kulübümüz var; Tenis Eskrim ve Dağcılık Kulübü (TED). 1936 yılında resmi olarak kurulan kulüp, o günden beri 87 yıldır faaliyetlerine devam ediyor ve ülkemizde önemli bir spor geleneğini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Konu tenis olunca gelenek ve istikrar kavramının önemi ikiye katlanıyor. Ülke olarak teniste gelişmek, üst sıralara mümkün olduğunca oyuncu göndermek ve şampiyonluklar kazanabilmek için belirli bir ‘tenis kültürünün’ oluşması gerekiyor. Aksi takdirde bazı kişisel başarılarla yetinmek durumunda kalınıyor zaten ülkemizde tenisteki en büyük problemimiz de henüz bu kültürün tam olarak oluşmaması oldu.

Örneğin atılan doğru adımlarla voleybolda kısa sürede dünyanın önemli ülkeleri arasına girdik. Aslında tarihi diğer sporlara göre daha kısa olmasına rağmen artık herkes büyük bir gururla ‘biz voleybol ülkesiyiz’ diyebiliyor. Teniste de bunu başarabilmek mümkün, TED bir asıra yaklaşan süredir belirli bir tenis kültürünü oturtmak ve bu kültürü performansa çevirebilmek için mücadele veriyor. TED hem bünyesinde pek çok sporcu barındırırken aynı zamanda diğer kulüpler için de önemli bir sporcu kaynağı konumunda bulunuyor. TED, performans tenisi ve üyesenyör tenisi olmak iki dalda faaliyet gösteriyor. Tenis turnuvaları bir süre sonra oynandıkları şehirle bütünleşiyor, örneğin Roland Garros sadece bir tenis turnuvası değil aynı zamanda Paris’tir, Wimbledon Londra’dır.

Haberin Devamı

Tüm köklü organizasyonlarda benzer bir etkiyi görebilirsiniz. İstanbul’un da köklü ve şehirle bütünleşmiş bir tenis turnuvası var; TED Open. İlk olarak 1946’da düzenlenen ve 74 yıldır aralıksız oynanan TED Open bu sene 75. kez yapılacak. ATP Challenger kapsamında yer alan turnuva, 4-10 Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul TED Kulübü kortlarında oynanacak. Turnuvanın ana tablosunda ağırlıklı olarak dünya sıralamasında ilk 200 sıralama içinde olan tenisçiler mücadele edecek.

Daha önce pek çok ünlü tenis yıldızı TED Open’da oynadı, bunlar arasında Richard Gasquet, Nadal’ı Roland Garros’ta yenebilen sayılı oyunculardan Robin Soderling, Tomas Berdych, İvo Karlovic, efsane Rus tenisçi Nikolay Davydenko ve 2015 şampiyonu, aynı zamanda bugünün dünya 11 numarası Karen Khachanov’u sayabiliriz. Sadece oyuncu değil hakem olarak da zaman içinde önemli isimler TED Open’da görev aldı, gelmiş geçmiş en iyi hakemlerden Mohamed Lahyani, Carlos Sanches ve Lars Graff akla ilk gelenlerden.

Haberin Devamı

BAHRAMI DE GELİYOR

Bu sene turnuvada sürprizler de var, bunlardan en önemlisi tenisin renkli isimlerinden Mansour Bahrami olacak.

Bahrami, TED Open’da 10 Eylül Pazar saat 12.00’de özel bir maçla korta çıkacak. İran asıllı Bahrami 1956’da dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren tenis oynamaya başlayan oyuncu, İran’ı Davis Kupası ve farklı turnuvalarda temsil etti.

Ancak 1979 İran Devrimi her şeyi bir anda değiştirdi. Devrimle beraber ülkede tenisin yasaklanması ile kendisini bir tavla oyuncusu olarak bulan Bahrami, 1982’de Fransa’ya giderek tenis hayatına burada devam eder. 42 yaşına kadar profesyonel tenis oynayan İranlı oyuncu son yıllarında tekrar İran’ı Davis Kupası’nda temsil etme şansı yakalar. Daha sonraları ise onu daha çok popüler hale getirecek olan şov amaçlı gösteri maçları yapmaya başlar.

Tenisin sadece elit değil aynı zamanda mizahi tarafını da ortaya koyarak oyunu daha popüler hale getirmeye ve yeni nesillere sevdirmeye çalışır. Farklı vuruşları, sahte servisleri ve 8-9 topu aynı anda tutarak yaptığı vuruşlarla bir efsaneye dönüşür. Aynı zamanda farklı dış görüntüsü ve renkli kişiliği de onun imajını olumlu olarak destekler. Bahrami yıllar içinde özellikle Wimbledon’ın en vazgeçilmez figürlerinden birisi oldu.

Haberin Devamı

İzleyiciler bu sene Mansour Bahrami’yi TED Open’da canlı olarak takip etme fırsatı bulacaklar. Efsane tenisçi Bjorn Borg’un oğlu Leo Borg da bu sene TED Open’da mücadele edecek. Leo Borg artık babasının muhteşem mirasını turda devam ettirmeye çalışacak. 20 yaşındaki genç oyuncu İstanbul’da da şampiyonluk kovalayacak. Tüm tenis severleri 1 hafta sürecek ve her şeyiyle tam anlamıyla bir tenis şöleni olacak 75. TED Open’ı izlemeye davet ediyorum.