Diğer Altına ambargo koydular!

Altına ambargo koydular!

04.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rio 2016 Oyunları’nda kürsünün ilk basamağına çıkan Türkiye Kadın Golbol Takımı, Tokyo 2020’de de mutlu sona ulaştı. ABD’yi finalde farklı yenen ay-yıldızlılar, üst üste iki paralimpik oyunlarında şampiyon olarak önemli bir başarıya imza attılar

Altına ambargo koydular

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda Golbol Kadın Milli Takımı, finalde ABD’yi 9-2 yenerek altın madalya kazandı. 2016 Rio’da altın madalya kazanan Türkiye yarı finalde 2012 Londra’nın şampiyonu olan Japonya’yı geçmesinin ardından, bir başka eski şampiyon olan 2008 Pekin’in altın madalyalı takımı Amerika Birleşik Devletleri’ni de finalde devirdi.
Makuhari Messe Spor Salonu’nda oynanan final maçında son paralimpik oyunları şampiyonu Türkiye ile ABD karşılaştı. Maça hızlı başlayan Türkiye, ilk yarıyı 6-1 önde tamamladı. İkinci yarıda farkı açan milliler, sahadan 9-2’lik galibiyetle ayrılarak altın madalyaya ulaştı.

Gol kralı Sevda Altunoluk
Sevda Altunoluk, ay-yıldızlıların tüm gollerini kaydederek galibiyeti getirdi. Milli sporcu, 46 golle tamamladığı oyunların en skorer ismi oldu. Kader Çelik, Şeydanur Kaplan, Sevda Altunoluk, Sevtap Altunoluk, Reyhan Yılmaz ve Fatma Gül Güler’den oluşan kadrosuyla milli takım, bir önceki oyunların ardından Türkiye’ye üst üste ikinci paralimpik şampiyonluğunu kazandırdı.
Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Hasan Sayyıdan, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda altın madalya kazanan Golbol Kadın Milli Takımı’nın çok önemli bir başarıya imza attığını belirterek, “Çocuklarıma oraya giderken şunu söylemiştim; Siz Türk milletini temsil ediyorsunuz, oraya tarihi yaşamaya değil tarihi yazmaya gideceksiniz. Ve kızlarımız bizi mahcup etmedi, başardılar. Sözlerinde durdular. Kızlarımız Tokyo’da tarih yazdı. Onlarla gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bizlere büyük bir mutluluk yaşattınız’
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda altın madalya kazanan Golbol Kadın Milli Takımı’nı tebrik etti. Erdoğan, paralimpik oyunlarında üst üste ikinci kez altın madalya kazanan milli takım ile Tokyo’da bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun aracılığıyla telefonda görüştü.
Milli sporcuları kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizlere büyük mutluluk yaşattınız. Özellikle bu galibiyeti ABD karşısında yaşatmanız sebebiyle de bizleri gururlandırdınız. Bundan sonra da başarılarınızın devamını diliyorum” ifadelerini kullandı. Oyunculardan Sevda Altunoluk ise “Biz bir söz vermiştik. Altın madalyayı ülkemize getireceğiz demiştik. Bunun için çalıştık ve Allah’a çok şükür getirdik. Çok teşekkür ederiz” diye konuştu. Bakan Kasapoğlu da şampiyon takımı kutladı.

Haberin Devamı

Doğum günü hediyesi
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Kadınlar Golbol’de Türkiye’nin bütün gollerini kaydeden Sevda Altunoluk’un ve aynı takımdaki kardeşi Sevtap Altınoluk’un babası Savaş Altunoluk kızlarının mücadelesini ise heyecanla izledi. Altın madalya alınan günün Sevtap ile ikiz kardeşleri Gizem ve İrem’in doğum günleri olduğu bilgisini paylaşan Altunoluk, “Çocuklarımızla, kızlarımızla gurur duyuyorum. Beklentimiz buydu. Onu da yaptılar. Sabah Sevda ile konuştum. ‘Kardeşlerime doğum günü hediyesi yapacağım baba’ dedi. Çok duyguluyum” diye konuştu.

Emine Seçkin yarı finalde
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları badminton tek kadınlar WH2 kategorisinde Emine Seçkin, yarı finale yükseldi. Taylandlı Wetwithan’ı 21-10 ve 21-15’lik setlerle 2-0 yenen Emine turu geçti bugün yarı finalde Çinli Liu ile mücadele edecek.
Tekvando kadınlar 58 kilo K44 sınıfında Gamze Gürdal, bronz madalya maçını kaybetti. Milli sporcu, Brezilyalı Cardoso’ya 26-9 yenildi. Erkekler 75 kilo K44 sınıfında Fatih Çelik, repesajda Güney Koreli Joo’ya yenildi.
Atletizm kadınlar uzun atlama T20 kategorisi finalinde Esra Bayrak 4’üncü, Fatma Damla Altın 7’nci oldu. Okçuluk erkekler klasik yay açık kategorisinde Sadık Savaş, çeyrek finalde elendi. Badminton tek kadınlar SU5 kategorisinde Zehra Bağlar, elendi.

Haberin Devamı

Madalyalarda sayı şimdi 15’e çıktı

Golbol Kadın Milli Takımı’nın şampiyonluğa ulaşarak altın madalya kazanmasıyla birlikte 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’nin madalya sayısı 15’e yükseldi. Türkiye’nin oyunlar tarihindeki madalya sayısı da böylece toplamda 38’e çıktı.
Tarihinin en fazla madalya kazandığı paralimpik oyunlarını Japonya’da geçiren Türkiye’nin Tokyo’daki madalya dağılımı 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz şeklinde gerçekleşti. Tokyo’da ay-yıldızlılar adına, golbol dışında masa tenisi, okçuluk, atıcılık, tekvando, halter, yüzme gibi branşlarda da madalyalar gelmişti. 2020 Paralimpik Oyunları yarın yapılacak kapanış seremonisi ile sona erecek.