Milli Takım Ampute Futbol Dünya Kupası'nda şampiyon Türkiye

Ampute Futbol Dünya Kupası'nda şampiyon Türkiye

10.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Kupası final maçında Angola’yı Ömer, Rahmi (2) ve Serkan’ın golleriyle farklı mağlup eden Türkiye kupanın sahibi oldu. Ay-yıldızlılar iki Avrupa şampiyonluğunun ardından ilk Dünya şampiyonluğuna erişti, müzesindeki eksiğini giderdi.

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesindeki Ampute Futbol Milli Takımı, 24 takımın katıldığı Türkiye ev sahipliğindeki Dünya Kupası’nın finalinde Angola’yı 4-1 mağlup etti. Angola maça etkili başladı. Heno Adao ile bir karşı karşıya pozisyondan da yararlanamayan Afrika ekibi, üst üste kornerlerle de ev sahibinin kalesini ilk bölümlerde bunalttı. 6. dakikadaki serbest vuruş organizasyonunda Rahmi’nin vuruşunda kaleci başarılı oldu.

19. dakikada sol kanattan gelişen atakta top sağ kanattaki Ömer’e çevrildi. Karşı köşeye yerden düzgün bir vuruş gerçekleştiren Ömer kaleciyi avlayarak takımını 1-0 öne geçirdi.

24. dakikada kaleye çok yakın bir noktadan Angola serbest vuruş kullandı. Heno Adao’nun vuruşunda top iki kişilik Türkiye barajını geçerek savunmaya da çarptı ve filelere gitti: 1-1.

Uzatmaların son dakikasında ceza sahasında oluşan karambolde, top son olarak Kemal’in önünde kaldı, onun yaptığı vuruşta Angola kalecisi başarılıydı.
İlk yarının kalanında başka gol olmayınca ilk yarı 1-1 sona erdi.

İkinci yarıya Türkiye etkili başlayan taraftı, üst üste rakip kalede tehlikeler yarattı.

28. dakikada hızlı gelişen atağın sonunda sol kanatta Serkan topla buluştu, çaprazda kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda vuruşunu yaptı, kaleci topu kornere çeldi. 31. dakikada kazanılan penaltı vuruşunda Rahmi topun başına geçti. Top ve kaleciyi ayrı köşelere göndererek Türkiye’yi 2-1 öne geçirdi.

43. dakikada hızlı gelişen atakta kaleciden seken topu Rahmi tamamlayarak fileleri havalandırdı: 3-1.

49. dakikada Ömer’in pasında Serkan ceza sahasında yaptığı vuruşla maçın skorunu belirledi: 4-1.

CUMHURBAŞKANI KUPAYI VERDİ

Ali Sami Yen Spor Kompleksi’ndeki karşılaşmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da takip etti. Kupayı milli takıma takdim eden Erdoğan “Engelli kardeşlerimizin hırsı, azmi ve kararlılığı futbolun diğer sağlam branşlarına örnektir. Ampute Futbol Milli Takımımızı kararlı mücadeleleri, gayretleri ve bu muhteşem başarıları için canıgönülden tebrik ediyorum” dedi.
‘Böyle bir coşku yok’

Ampute Futbol Milli Takım Teknik Direktörü Osman Çakmak, Dünya şampiyonu oldukları için oyuncularını tebrik etti. Çakmak “Şu Ay-yıldızın dalgalanmasına bak. Çocukların alınlarından öpüyorum. Onlar hep çalıştı. Ben de Türk milletinin birlik ve beraberliği için ne gerekiyor ise, hangi antrenman metodu uygun ise onu işledim. Mutluyum, Dünya Şampiyonuyuz. 85 Milyon sokakta olsun. Böyle bir coşku yok” dedi.

Haberin Devamı