Aslı Pelit

Aslı Pelit

-

Tüm Yazıları

Brezilya’da salı günü tüm gözler Maracana Stadı’nın önündeki saatteydi. Dünya Kupası’na doğru geri sayımın başlamasını bekliyordu tüm ülke. Ve artık gün saymaya başladık. Hala inanamıyorum, 4 sene nasıl geçti? Eleme maçları, Brezilya’da yaşanan hazırlıklar ve tabii stadyum sorunları, ekonomik etkenlerin doğurduğu protestolar ve geçtiğimiz hafta yapılan Güney Amerika eleme maçlarının ilginç sonuçlarını da göz önünde bulundurursak, hiç şüphem yok ki, 2014 Brezilya Dünya Kupası unutulmaz turnuvalardan birisi olacak.
Sonuç ne olursa olsun 2014 Dünya Kupası’nı hatırlayacağımız bir konu var ki; o da stadyumlar. 3 yıldır bir türlü bitirilemeyen, FIFA’nın uyarılarına rağmen Brezilyalı yetkililerin “Tamam, anladık bitmedi, ama hepiniz biliyorsunuz ki, en güzel Dünya Kupası’nı yine de biz yapacağız” dediği stadyumlar. 2010’dan bu yana restore edilen Maracana sonunda geçtiğimiz hafta yapılan Brezilya-Fransa dostluk maçı ile resmen açıldı ve tahminler doğrultusunda şikayetten çok keyifli yorumlar dinledik seyircilerden. Bazı gelenekselcilerin “Burası Maracana tadı vermiyor!” demelerine rağmen, çoğunluk yapılan onarımdan memnun görünüyordu. Stadın çevresinde inşaatın yeni bittiğini gösteren boş alanlar ve çimento torbalarına rağmen, bir ay önceki soft opening’den çok farklı bir ortam vardı. Barcelona’ya transferinin ardından ülkeye dönen Neymar’ın muhteşem golleri ve kaçırdığı pozisyonları düşününce, şanslı Riolular Dünya Kupası finalini izler gibi mutluydular.
Maracana açıldı açılmasına ama, stadyumlarla ilgili problemler bitmedi. Maracana kapalıyken Rio’nun büyük takımlarına, öncelikle Botafogo maçlarına ev sahipliği yapan Rio’nun diğer stadı Joao Havelange ya da popüler ismi ile Engenhao çatısındaki çökme tehlikesi yüzünden onarıma alındı. Sadece Engenhao değildi geçen haftanın yağmur mağduru, Bahia’da şiddetli yağmur yüzünden Konfederasyon Kupası’na bir hafta kala daha iki ay önce açılan Fonte Nova Arena’sı da güvenlik nedeniyle kapatıldı.

Haberin Devamı

Messi’siz Arjantin mi?

Güney Amerika eleme maçlarının sondan bir önceki ayağında Arjantin önce Kolombiya sonra da Ekvator ile berabere kaldı. Daha önce bahsetmiştim, bu iki takım da genç kadrolarına rağmen belki de 2014’de sürpriz yapabilecek takımlar. Messi’siz bir Arjantin Milli Takımı seyrederken gördük ki, eğer yıldız futbolcu oynamazsa (ve tabii İspanya’daki vergi borçlarını ödemezse!) seleccion için zor bir Dünya Kupası olacak 2014.

Haberin Devamı

Zico’nun teşhisi
60 yaşındaki eski futbolcu, ülkenin en sevilen ve sayılan isimlerinden biri. Katıldığı ve kazanamadığı 3 Dünya Kupası’na rağmen Flamengo ve Fenerbahçe’nin idollerinden birisi olduğu konusunda şüphe yok. Ama Zico’nun, Brezilya Milli Takımı’nın ev sahibi olmasına rağmen Dünya Kupası’nı 6. kez kazanacak bir takıma sahip olmadığını düşünüyor olması, Brezilyalılar tarafindan çok hoş karşılanmadı. Zico’ya göre takım çok genç ve tecrübesiz. “Dünya Kupası’na bir sene kaldı, fakat daha ilk 11 belli değil!” diyen Zico bu kadar büyük bir sorumluluğun bu kadar genç bir takımın sırtında olmasını doğru bulmuyor. “Neymar daha 21 yaşında ve bu ilk Dünya Kupası!” diyen Zico takımın tecrübeli oyunculara ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Brezilya Futbol Federasyonu’nun, Mano Menezes’i görevden almasını da eleştiren Zico, Arjantin’i favoriler arasında gösterdi: “Eğer finale çıkarlarsa umarım karşılarında Brezilya olmaz. Eğer öyle olursa, aynı 1950’de olduğu gibi üzücü bir sonuç olur. Ve tabii Maracana uğursuz stat olarak tarihe geçer!”