Hatayspor Atsu'nun ailesi ve menajeri İngiliz basınına konuştu: Oraya gittiğimde yıkılmıştım!

Atsu'nun ailesi ve menajeri İngiliz basınına konuştu: Oraya gittiğimde yıkılmıştım!

06.02.2024 - 09:42 | Son Güncellenme:

Türkiye'yi yasa boğan asrın felaketinde Hatayspor'un Ganalı futbolcusu Christian Atsu da hayatını kaybetmişti. Ganalı futbolcunun ailesi ve yakınları, The Athletic'e açıklamalarda bulundu.

Atsunun ailesi ve menajeri İngiliz basınına konuştu: Oraya gittiğimde yıkılmıştım

Tam 1 yıl önce Türkiye asrın felaketini yaşadı. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem binlerce kişi hayatını kaybetti. Hatayspor'un Ganalı futbolcusu Christian Atsu da deprem felaketinde hayatını kaybedenler arasındaydı... Depremin ilk günlerinden itibaren Atsu'nun yakınları arama kurtarma ekiplerine yardımcı olmak için deprem bölgesinde yer almıştı.

Haberin Devamı

Atsu'nun eşi Claire Rupio, ikiz kız kardeşi Christiana Atsupie Twasam ve menajeri Nana Sechere; İngiltere'den The Athletic'e açıklamalarda bulundu.

Atsu'nun ikiz kız kardeşi Christiana, Atsu ile aralarındaki bağın çok özel olduğunu belirterek "Bu benim bile anlayamadığım özel bir bağ. Olağanüstü bir şey. Bu sevgiyi açıklamanın hiçbir yolu yok." ifadelerini kullandı.

Felaketten bir gece önce Christiana, Royal Stoke Üniversite Hastanesi'nde 12 saatlik hemşirelik vardiyasını bitirmişti. Eğitimine sponsor olan erkek kardeşine daha yakın olmak için İngiltere'ye taşınmıştı.

Christiana "Facebook'ta güzel bir gol attığını görmüştüm, o yüzden niyetim eve gider gitmez onu aramaktı ama çok yorgundum, ne zaman uyuyakaldım bilmiyorum, en son birkaç gün önce konuşmuştuk" dedi.

Haberin Devamı

Atsunun ailesi ve menajeri İngiliz basınına konuştu: Oraya gittiğimde yıkılmıştım

Atsu'nun eşi Claire ise Joshua, Godwin ve Abigail adlı çocuklarıyla birlikte Newcastle'daki evindeydi. Christian'ın uzakta olmasına alışmışlardı ve Noel'den beri onu görmemişlerdi. Uzun bir sakatlık döneminden sonra attığı gol herkesi heyecanlandırmıştı.

Claire maç öncesi ve sonrası Atsu ile görüştüklerini belirterek "Maçtan önce çocukları aramıştı. Maçtan sonra da onu golünden dolayı tebrik etmek için konuştuk. Her şey normaldi, Pazartesi günü araması gerekiyordu ama aramadı." dedi.

Ganalı futbolcunun menajeri ise Atsu'yu 2012'den beri tanıyordu. Nana Schere, uçak değişikliği sebebiyle Kasımpaşa maçını tribünde izleyemedi ve deprem felaketi esnasında şans eseri Hatay'da değildi.

Atsu'nun Kasımpaşa'ya attığı gol için "Oturma odamda izlerken çok mutluydum ama gol attığı ve benim orada olmadığım için sinirliydim." sözlerini kullandı. Nana Schere, "Karanlık günlerde yanında olduğum için bana teşekkür etti. Ama ben ona eğlenmesini ve kutlamaların tadını çıkarmasını söylüyordum ve sözünü kestim. Şimdi geriye dönüp baktığımda bunu neden yaptığımı bilmiyorum." dedi.

Atsunun ailesi ve menajeri İngiliz basınına konuştu: Oraya gittiğimde yıkılmıştım

NANA SCHERE: DURUMUN CİDDİYETİNİ GÖRDÜM

Atsu'nun menajeri Nana Schere, depremin yaşandığı günün sabahında bir Hatayspor personelinden bir telefon aldığını ve Atsu ile iletişime geçip geçmediğini kendisine sorduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Schere, "Birkaç kez denedim. Sesli mesaja düştü. Ona birkaç WhatsApp gönderdim ama sadece bir tik vardı. Haber kanallarında filtre yoktu ve durumun ciddiyetini gördüm. Christiana'yı (kız kardeşi) aradım ve ona durumu anlattım ama paniklemesini istemedim. Ona Christian'ın iyi olacağını umduğumu ama Claire'e (nişanlısı) mümkün olduğunca çabuk haber vermesini söyledim." dedi.

ATSU'NUN NİŞANLISI CLAIRE: BİR SÜRÜ CEVAPSIZ ARAMA GÖRDÜM

Christian Atsu'nun eşi Claire ise çocuklarıyla birlikte Newcastle'da normal bir haftaya başlangıç yapmak üzereydi.. Claire o günler şu sözlerle anlattı: Çocukları okula götürürken radyoda duydum ve Türkiye olduğunu düşündüm, ama iyi olacak, ona bir şey olmayacak, bu çok saçma olurdu diyerek kendimle konuştum. Sonra çocukları bıraktıktan sonra Christiana'dan gelen bir sürü cevapsız arama gördüm ve 'Neler oluyor' diye düşündüm.

Claire hemen Atsu'nun kız kardeşi Christiana'yı aradığını ifade etti. Claire, "Onu geri aradım ve 'Binası çökmüş' dedi. Şoktaydım, 'Bu doğru olamaz' diye düşündüm. Deprem bitmeden çocukları okuldan almak zorunda kaldım; başka kimseden duymalarını istemedim. Onlara babalarının oynadığı yerde bir deprem olduğunu ve onu henüz bulamadıklarını söyledim. Her şeyi bilmek saygıyı hak ediyordu. Çok üzgündüler ve ağlıyorlardı. Pozitif kalmaya çalıştım ve onlara iyi olacağını söyledim." dedi.

Haberin Devamı

Atsunun ailesi ve menajeri İngiliz basınına konuştu: Oraya gittiğimde yıkılmıştım

CHRISTIANA: KANATLARIM OLSAYDI ORAYA UÇARDIM

Atsu'nun kız kardeşi ise The Athletic'e verdiği röportajda "Kanatlarım olsaydı doğruca oraya uçardım" ifadelerini kullandı. Atsu'nun eşi Claire ise ertesi gün çocuklarının psikolojisi bozulmasın diye onları okula getirdiğini belirtti.

Atsu'nun menajeri Nana Schere ise güvendiği birinden aldığı mesaj sonrası durumun öneminin farkına vardığını söyledi. Schere, "Güvendiğim biriyle konuştum, Christian'ı görmediğini ve hastanelere gittiğini söyledi. İşte o zaman alarm zilleri çalmaya başladı." şeklinde konuştu. Fakat bu umut ışığı birkaç saat önce söndü. Claire "Radyodan bunun yanlış olduğunu duyduk. Yanlış haber almak her zaman kötüdür ve bu yüzden günümüz mahvoldu. Kimse onu aramadı. Beni kızdıran da bu. Belki de o gün hâlâ hayattaydı. Bilmiyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Nana Schere bu haberlerin ardından Hatay'a gitmeye karar verdi.

Schere o anları şöyle anlattı: Artık medyayı dinlemiyordum, sahadaki insanlarla konuşuyordum.

Atsunun ailesi ve menajeri İngiliz basınına konuştu: Oraya gittiğimde yıkılmıştım

ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINA DAHİL OLDULAR

Christiana, ağabeyi Isaac ve Atsu'nun Portekiz'den yakın arkadaşı Katalin Comoe arama-kurtarma çalışmalarına dahil oldu. Atsu'nun kız kardeşi Christiana, "Oraya vardığımda yıkılmıştım çünkü o binada kimsenin hayatta kalamayacağını düşünmüştüm. Adını haykırırdık. Kurtarma ekipleri bir canlılık hissettiklerinde bizi uyarırlardı, sonra cesedi getirirlerdi ve tanıdığınız biri olup olmadığını doğrulamanız istenirdi. Bir ceset torbasının geldiğini gördüğünüzde yüreğim parçalanırdı. Ya kendi akrabanız olacaktı ya da olmayacaktı. Akşamları ateşin etrafında bir aile gibiydik. Biri akrabasını doğrulayıp yıkıldığında, bu size bir gün sizin de yıkılacağınızı hatırlatıyordu." dedi.

Atsu'nun nişanlısı Claire ise o anları şu sözlerle özetledi: Bütün gece takip ettiğim canlı yayınlar vardı, çıkarılması için dua ettim. 'O güçlü, Tanrı'ya inanıyor, kurtulacak' diye düşündüm.

Atsu'nun menajeri Nana Schere, arama-kurtarma çalışmaları esnasında kendilerini umutlandıran bir anın yaşandığını 'Ayakkabılarını bulduk' sözleriyle anlattı. Schere, "Arama ekibinden birinin bacaklarının arasından Christian'ınkine çok benzeyen bir ayakkabı gördüm. Bana doğru fırlattı ve bu onun Yeezy spor ayakkabılarından biriydi. Kısa bir süre sonra çiftten diğerini de bulduk ve bu bize doğru yerde aradığımızı gösterdi." dedi.

"ATSU'YU GÖRDÜK VE YIKILDIK"

Christian Atsu'nun kız kardeşi Christiana, depremin 11. gününe gelindiğinde umutlarının tükendiğini şu sözlerle anlattı: Onu canlı bulacağımıza dair büyük umutlarım vardı ama onu hissetmediğimi, etrafımda hissetmediğimi fark ettim.

Nana Schere gece yarısı 'Kesinlikle Hristiyan olduğunu düşündükleri birini bulmuşlar' dedi. Depremde hayatlarını kaybeden insanların cansız bedenlerini görmekten bunu alışkınlık edindiklerini ifade eden Nana Schere, Atsu'yu buldukları anı ise şu sözlerle anlattı:

O kadar çok ceset torbası görmüştük ki, açılmadan önce bile bunların Christian için doğru şekil ya da boyutta olmadığını biliyorduk. Ama şeklinden onun Christian olduğunu anlayabiliyordum. Onu gördük ve yıkıldık.

Atsunun ailesi ve menajeri İngiliz basınına konuştu: Oraya gittiğimde yıkılmıştım

"ÇOCUKLARIMA NASIL ANLATACAĞIM... KORKUNÇTU"

Atsu'nun eşi Claire, Atsu'nun hayatını kaybettiği anları şöyle anlattı:

Çocuklarıma babalarının öldüğünü nasıl söyleyeceğimi bulmam gerekiyordu. Korkunçtu, aklımdan o kadar çok şey geçiyordu ki... Antrenörlerden biri yanıma gelip bana sarıldı ama ben henüz onlara söylemediğim için ona normal olmasını söyledim. Onları oturttuğumda iyi haberler bekliyorlardı ve sonra onlara baktım. Onlara 'Babanızı buldular ama başaramadı' dedim. Bu, hiçbir ebeveynin yapmak zorunda kalmamasını dilediğim bir şey. Yürek parçalayıcıydı, o onlar için her şeydi. Herkesi kaybetmek zordur ama biz veda bile edemedik. 

"DÜŞMANIMA YAŞATMAK İSTEMEM"

Atsu'nun kız kardeşi Christiana, Atsu'nun cansız bedeniyle uçakta döndüğü anları, "Yaşadıklarımı ve yaşamakta olduklarımı asla düşmanıma yaşatmak istemem. Uçakta uçarken arkada sevdiğiniz birinin olduğunu bilmek çok zordu. Onunla birlikte uçmaya, yan yana oturmaya alışmıştım ama şimdi o uzaklarda bir yerdeydi ve orada sadece siz vardınız." sözleriyle anlattı.

Gana'da iki kardeşlerden biri öldüğünde özel bir cenaze töreni düzenleniyor. Christiana ise o anları "Sanki ruhumuz aynıymış gibi... Beni ondan ayırmaları gerekiyordu. Papaz bir dua okudu ve bize 'Bir araya geldiğinizi biliyorum ama artık ayrılık var' dedi.

Atsu'nun eşi Claire ve çocukları, Gana'da düzenlenen cenaze törenine katılmıştı. Claire "Tişörtlerinde onun yüzü olan insanlar vardı ve herkes çok misafirperverdi. Kültürlerini çok seviyorum." dedi.

Atsunun ailesi ve menajeri İngiliz basınına konuştu: Oraya gittiğimde yıkılmıştım

"BAZEN ATSU'YA MESAJ ATIP İÇİMİ DÖKÜYORUM"

Claire, Atsu'ya WhatsApp'tan mesajlar atıp içini döktüğünü ifade etti. Claire, "Bazen Christian'a WhatsApp'tan mesaj atıyorum. Sadece içimi dökmem gerekiyor. Ona 'Neden burada değilsin' diyorum." dedi.

Yazarlar