Basketbol Balıkesir'den basketbolda dev adım! Dikkat çeken tesisleşme hamlesi

Balıkesir'den basketbolda dev adım! Dikkat çeken tesisleşme hamlesi

19.01.2024 - 19:47 | Son Güncellenme:

Sporda tesisleşme konusunda yaptığı atılımlarla dikkatleri üzerine çeken Balıkesir, şimdi de bir basketbol şehri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Balıkesirden basketbolda dev adım Dikkat çeken tesisleşme hamlesi

Sporda tesisleşme konusunda son yıllarda yaptığı atılımlarla Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri konumuna gelen Balıkesir, basketbol şehri olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor…

Karesi ilçesinde yapılan ve hizmete açılan görkemli Alparslan Türkeş Spor Kompleksi 127 bin 24 metrekare alan üstüne inşa edilmiş… İçerisinde 4 adet sentetik çim, 1 adet doğal çim saha olmak üzere toplam 5 adet futbol sahası gece maç oynanacak şekilde aydınlatmalarıyla birlikte düzenlenmiş... Ayrıca spor ve yaşam kompleksinde 5 adet açık tenis kortu, 2 adet kapalı tenis kortu, 2 adet basketbol sahası, 2 adet streetball sahası, 1 adet güreş antrenman sahası, engelli vatandaşlara uygun bin 220 kişi kapasiteli tribün, 372 adet otomobil 8 adet otobüs kapasiteli otopark, 18 bin 175 metrekare yeşil alan, bin 600 metrekare çocuk oyun alanı, 750 metrekare aletli ısınma sahası, 3 metre genişliğinde bin 40 metre uzunluğunda EPMD yürüyüş yolu, 10 bin 584 metrekare açık gezinti alanı, soyunma salonları, fitness alanları, idari bina ve kafeteryalar mevcut… Kısacası 20’nin üzerinde branşa hizmet veren tesiste spor ve sağlıklı yaşam için ne ararsanız var…

Haberin Devamı

Balıkesirden basketbolda dev adım Dikkat çeken tesisleşme hamlesi

UYANIK: İSTİKRARI SAĞLADIK’

Karesi Spor Kulübü olarak kuruluşundan bu yana Genel Menajerlik görevini yürüten, Yılmaz ile birlikte Balıkesir’in bir basketbol şehri olması adına bütün “pozitif” işlerin altında imzası olan diğer isim ise Anıl Uyanık… Uyanık’ın vizyonu ve çalışkanlığı ile birlikte Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, tam 10 yıldır istikrarlı bir şekilde Türkiye Basketbol Birinci Ligi’nde boy gösteriyor… Ama hedefler bununla da sınırlı değil… Elbette kısa vadede Süper Lig’de de yer alıp, aynı istikrarı oraya da taşımanın planları var… Evet; bir de Balıkesir’de basketbolun hikayesini Balıkesir BŞB.’nin deneyimli GM’i Anıl Uyanık’ın ağzından dinleyelim:

’10 YILDA ÇOK YOL KATETTİK’

"Biz sadece bir altyapı takımı gibi kurulduk. Ama o vizyonumuz ve hedefimiz hep içimizde vardı. Doğruyu da söylemek lazım. Yücel Başkan’ın kesintisiz ve çok büyük bir desteği oldu. O kesintisiz ve kuvvetli destek olmasa biz ne bu yapıyı ne büyütebilir ne de sürdürebilirdik. Sıfırdan bir yapı oluşturduk… Dönemin şartlarında, 2015-16 sezonunda Bölgesel Lig’de bir takım olarak bu maceraya başladık. İlk sezonumuzda şampiyon olduk ve TB2L’ye yükseldik. TB2L’de yine ilk sezonda iyi bir yatırımla üzerine bir şampiyonluk daha gelince kendimizi TBL’de (Türkiye Birinci Basketbol Ligi) bulduk. Kulübümüz iki sezon üst üste elde ettiği şampiyonluklarla o günden bu yana, 7-8 yıldır da artık TBL’nin köklü, oturaklı, saygın basketbol organizasyonlarından biri haline geldi. Balıkesir de bu vesileyle bir basketbol şehri oldu dersek herhalde yanlış olmaz…”

Haberin Devamı

’50 KİŞİDEN KAPALI GİŞEYE…’

“Karesispor olarak Bölgesel Lig’de ilk maçlarımızı oynadığımızda belki 50 kişiye oynuyorduk. Ancak günümüzde Kurtdereli Spor Salonu’nda, altını çizerek söylüyorum, tamamı biletli olmak üzere tıklım tıklım dolu bir seyirci ile maçlarımızı oynuyoruz. Her maç 2 bine yakın seyircimiz salona gelip bize destek veriyor. Bazı maçlarda ayakta kalan seyinrcilerimiz olduğuna da şahit oluyoruz.”

‘BALIKESİR’DE BASKETBOL KÜLTÜRÜ OLUŞTU’

“Şehrimizde basketbol kültürü oluşturduğumuzu net şekilde söyleyebilirim. Bu noktaya gelirken tabii biz de elimizden geleni yaptık. Adım adım oluştu bu kültür… Okulları gezdik, paneller yaptık. İnsanlara kulübü, kendimizi anlattık. Esnafa, halka ulaştık. Ben bu noktada Karesi organizasyonunun, günümüzün Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne rol model olduğuna inanıyorum. Çünkü kesinlikle sadece salonun içinde kalıp sonuca odaklanan bir yapı olmadı. Hep işin sosyal kısmında, şehre ulaşma kısmında çok ciddi emek harcadık. Onun da karşılığını bu atmosferi yaşayarak alıyoruz.”

Haberin Devamı

‘BEST BALIKESİR’LE TOHUMLAR ATILDI’

“Şehrimizde bizden önceki organizasyon Best Balıkesir’di. Onları da anmamız lazım. Çünkü onlar da bizden önceki 10 yılda basketbolu Balıkesir’de başlattılar. TBL’de yıllarca mücadele ettiler. Süper Lig seviyesini de yaşadılar. Basketbolun ilk tohumları belki de onlarla atıldı bu şehirde… Biz bunu bir boyut daha yukarı taşıdık dersek daha doğru olur.”

‘ALTYAPIYA ÇOK DEĞER VERİYORUZ’

“Kesinlikle alt yapıya “aman olsun da nasıl olursa olsun” gözüyle bakmıyoruz. O noktada da ciddi emek verip akıl koyuyoruz. Şehirde çok fazla kulüp var. Balıkesir’in toplam nüfusuna göre alt yapı kulübü sayısı çok fazla. Ve bu kulüplerin bu kadar fazla olmasının nedeni de Karesi’nin son 10 yılda şehirde yarattığı rüzgardan kaynaklı… Daha önce 2-3 alt yapı kulübü varken, şu anda 15’e yakın yerel kulüp var.

Kendi yapımıza gelince… Biz U14, U16 ve U18 kategorilerinde faaliyet gösteriyoruz. Diğer kulüplerle de dirsek temasındayız. Onlardan da faydalanıyoruz. Yetenek havuzumuza buradan çocukları dahil edip, kendi bünyemize alıp yükseltmeye ve A takıma hazır hale getirmeye çabalıyoruz. A takımımızın kadrosunda bu sezon çok süre alamasalar dahi kendi alt yapımızdan yetişen 2-3 genç oyuncumuz var. Bunlar 2005-2006 doğumlu çocuklarımız… Bunların dışında da oyuncularımız mevcut… Hatta bu sezon, TBL’de oynayamayan, süre alamayan oyuncularımıza da oynayabilme fırsatı yaratmak için Bandırma’da bir kulübümüzle anlaştık. U18 ve U16 takımımızdan seçilmiş çocuklarımız, Bölgesel Lig’de oynatacağız. TBL’de bu çocuklara vereceğimiz 3-5 dakikanın bu çocukların yetişmesine direk katkısı olmayacağını hepimiz biliyoruz. Orada Bölgesel Lig’de mücadele edip, TB2L’ye çıkmaya çalışacak bir takımda forma giyecekler. O maçlarda kilometre yaparak da A takıma entegrasyona geçmeye çabalayacaklar. Alt yapı, uzun vadeli, uzun soluklu bir iş. Biz, birkaç yıl içinde çocuklarımızın A takım seviyesine geleceklerine inanıyoruz. Oyuncularımızı isteyen çok sayıda kulüp var. Ancak biz onları bünyemizde değerlendirmek istiyoruz. Kesinlikle ihraç etmiyoruz. Bu bölgesel lig projesi de buna fayda sağlayacaktır. Dışarıdan getirdiğimiz çocuklarımızın konaklama ve beslenmelerini sağladığımız müthiş tesislerimiz var. Çocuklarımızın gelişimi açısından da böyle tesislere sahip olmak bizim için çok önemli bir artı…”

Haberin Devamı

‘KISA VADEDE HEDEFİMİZ SÜPER LİG’

Haberin Devamı

“Basketbol Süper Ligi’nde yer alma hedefimiz kesinlikle var. Artık şehrin de, taraftarın da, camianın da beklentisi de bu yönde… Bu sene olur olmaz, bilemiyorum. Ama inanıyorum ki kesinlikle orta vadede değil, kısa vadede Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Süper Lig organizasyonunun içinde olacaktır. Bunu da hak ettiğimizi düşünüyorum.”

Yazarlar