Dünya Kupası Brezilya, Neymar’a bağlı

Brezilya, Neymar’a bağlı

18.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Kupaları tarihinin en çok şampiyon olan ülkesi Brezilya, eski şaşalı günlerindeki gibi en güçlü favori değil. Ayrıca geçmiş dönemlerle kıyasladığımızda kadrosu da geride kalıyor ama Neymar gibi özel bir yeteneği unutmamak lazım.

Brezilya, Neymar’a bağlı

Brezilya’nın son Dünya Kupası şampiyonluğu 2002 yılında Japonya-Güney Kore ortak yapımı turnuvada geldi. Sambacılar o tarihten sonra özellikle 2006’da Almanya’da çok güçlü bir kadro ile geldiler ancak çeyrek finali geçemediler. Daha sonrasında 2014’te kendi evlerinde unutulmaz bir Almanya hezimeti (7-1) yaşandı.

Haberin Devamı

Brezilya eski şaşalı günlerini artık geride bıraktı. Turnuva sonrası 61 yaşındaki teknik direktör Tite görevi bırakacak. Açıkçası şu anda Brezilya’da bile takımlarından şampiyonluk beklenmiyor.

Hatta yarı finalin ve olursa 3.’lüğün bile ciddi bir başarı sayılacağı konuşuluyor.

Fakat herkesin içten içe Brezilya’yı favoriler arasında sayması hep tarihteki güçleri hem de kadroda Neymar gibi özel bir yeteneğe sahip olmaları.

Artık 30 yaşında

Neymar, Santos’ta ilk oynamaya başladığında herkes Pele, Zico, Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho seviyesinde bir yıldız kazandıklarını düşündü. Neymar şimdiye kadar 3 farklı Dünya Kupası (2010, 2014, 2018) oynadı ama hiçbirinde beklenen seviyeyi bulamadı. Artık 30 yaşına gelen Brezilyalı yıldız, Katar’da ülkesinin en büyük umudu olacak.

Haberin Devamı

Elbette kadroda başka üst düzey isimler var ancak Katar’da neler yapabilirler kimse emin olamıyor.

Örneğin Arsenal’le harikalar yaratan forvet Gabriel Jesus, Manchester United’dan Antony, Real Madrid’den Vinicius Junior müthiş hücumcular.

Neymar’ın liderliğinde bu hücum hattı G Grubu’nu rahat geçer ancak daha ilerisi gelecek kura şansına bağlı.

Rigobert Song merakı

G Grubu’nda Brezilya’yı en çok zorlayacak rakibin kim olduğunu kestirmek güç. Teknik direktörlük kariyerinin henüz başlarında olan ve ilk ciddi görevini Kamerun Milli Takımı ile Dünya Kupası’nda yaşayacak olan Rigobert Song’un performansı merak ediliyor. Futbolculuğunda ülkesinin efsane stoperi olarak 3 Dünya Kupası gören Song, şimdi yedek kulübesinde bu heyecanı yaşayacak. Hocalık kariyeri Kamerun’un genç milli takımlarında başladı. Kadrolarında önemli isimler de var. Inter’in 26 yaşındaki başarılı kalecisi Onana, tek başına maça etki edebilecek yıldız bir kaleci. Yine kupa öncesi Bayern Münih’te form tutturan 33 yaşındaki forvet Chupo Moting de önemli bir koz. Beşiktaş’tan Nkoudou da kadroda.

Brezilya, Neymar’a bağlı

Juventus’un yıldızları

Sırbistan’ı değerlendirirken açıkçası iki ismi öne çıkarmadan olmaz. Juventus’un iki yıldızı Filip Kostic ve Dusan Vlahovic, 2022 Dünya Kupası’nda Sırbistan’ın en önemli kozları konumunda. Kostic geçen sezon E.Frankfurt’la Avrupa Ligi’ni kazanırken hem gol hem asist katkısıyla yıldızlaştı. Fiorentina’dan Juventus’a geçen Vlahovic de müthiş bir potansiyel. 57 yaşındaki teknik direktör Dragan Stojkovic’in eli bu yıldızlar sayesinde güçlü. Üstüne Lazio’dan tecrübeli yıldız Sergej Milinkovic-Savic de olacak. Yine kaptan Dustan Tadic ve orta saha Gudelj gibi deneyimli kaptanlar da var. Sırbistan’ı izlemek keyifli olacak.

Haberin Devamı

Brezilya, Neymar’a bağlı

Murat Yakın’ın takımı

Futbolculuğunda çift yönlü harika bir orta saha olan Murat Yakın, teknik direktörlük kariyerinde de özellikle Basel kulübüyle adından zaman zaman söz ettirmişti. Yakın şimdi İsviçre Milli Takımı ile yeni bir mücadeleye hazırlanıyor. 48 yaşındaki teknik adam oyunculuk yıllarında Dünya Kupası’nda yer alma şansını kaçırmıştı. Arsenal’in de kaptanı olan 30 yaşındaki Granit Xhaka ve eski Liverpool’lu Shaqiri orta sahada takımın liderleri. Galatasaray’ın forveti 32 yaşındaki Seferovic de takımda lider bir isim. 33 yaşındaki kaleci Yann Sommer de hala güçlü. Ayrıca 26 yaşındaki Chelsea’li orta saha Zakaria, 24 yaşındaki Türk asıllı stoper Eray Cömert, E.Frankfurt’un 25 yaşındaki çift yönlü orta sahası Sow, Monchengladbach’ın 26 yaşındaki stoperi Elvedi ve Monaco’nun 25 yaşındaki forveti Embolo izlenmesi gereken isimler.

Haberin Devamı

Brezilya, Neymar’a bağlı

Zaferle fiyasko arasında

EURO 2016’nın şampiyonu Portekiz, bu başarısını bir türlü Dünya Kupası’na taşıyamadı. Özellikle 90’lı yıllardan itibaren hep güçlü kadrolara sahip olan Portekiz’in bu turnuvadaki en büyük başarısı halen daha 1966’da Eusebio’lu kadronun kazandığı 3.’lük. Sadece bir kez 2006’da 4.’lük başarısı var. Bu potansiyelli ülke bir türlü final göremedi.

Şu anki mevcut kadroya baktığımızda da 37 yaşındaki Cristiano Ronaldo, son Dünya Kupası’nı oynamaya hazırlanıyor. Herkesin gözü Ronaldo’da olsa da turnuva öncesi Manchester United ile ilgili yaptığı açıklamalar her şeyin önüne geçti. Ayrıca ünlü yıldıza takım arkadaşlarının tavırları kapıda bir krizin bekleyip beklemediğini sordurdu. Böylesi bir ortamda Portekiz ya ciddi bir başarı elde edecek ya da ciddi bir fiyasko ile unutmak isteyeceği bir kupa oynayacak. 2014’ten beri takımın başında olan 68 yaşındaki teknik direktör Fernando Santos’un kariyerinde 2 Avrupa şampiyonluğu var. Bu tip krizleri yönetebilecek tecrübeye sahip bir hoca. Ancak sözkonusu Ronaldo olunca neler olabileceği kafaları karıştırıyor. Zaman zaman 3-6-1 oynuyorlar, zaman zaman da 4-1-4-1’e dönüyorlar. Hepsinde de Ronaldo tek başına serbest forvet.

Haberin Devamı

İşte burada takım arkadaşlarının Ronaldo’ya uyup uymayacağı merak ediliyor. Ya da sezona Manchester United’da kötü başlayan Ronaldo, ilk 11’de başlamalı mı sorusu da gündemde. Çünkü Ronaldo haricinde kadroda Rafael Leao, Bernardo Silva, Andre Silva gibi daha formda isimler de var forvette yer alabilecek. Orta sahada 22 yaşındaki PSG’li Vitinha’ya da dikkat edilmeli.

Brezilya, Neymar’a bağlı

2010’un rövanşı

Gruplar belli olduğunda Gana’nın Uruguay ile eşleşmesi akıllara hemen 2010 Dünya Kupası’ndaki meşhur çeyrek finali getirdi. Gana’yı yarı finalin kapısından döndüren o maçta Uruguay ve Luis Suarez’in kendi kalesinde eller çıkardığı top halen daha hafızalarda. İşin ilginç tarafı gruptaki son hafta maçında karşılaşacaklar. Belki de gruptan çıkacak takımın belli olacağı dönemde oynayacaklar. 2006-2010 arası harika bir jenerasyon yakalayan, Appiah’lı, Essien’li, Sulley Muntari’li, Asamoah Gyan’lı kadro geride kaldı. Ancak 2010’un acısını yaşayan Andre Ayew, 2022’de de kadroda. Ajax’ın 22 yaşındaki genç yıldızı Muhammed Kudus da çok yetenekli. Rennes’den Sulemana, Athletic Bilbao’dan Inaki Williams, C.Palace’tan Jordan Ayew önemli isimler. Daha önce Dortmund’da yardımcı antrenörlük yapan ve genç takım çalıştıran teknik direktör Otto Addo ise Dünya Kupası’nı nasıl yönetecek merak konusu.

Brezilya, Neymar’a bağlı

Savunmada Kim Min Jae

H Grubu ilginç eşleşmelerin grubu olacak. Güney Kore’de Portekizli teknik direktör Paulo Bento, kendi ülkesine karşı rakip olacak. 2010-2014 arası Portekiz’i de çalıştıran Bento’nun elinde disiplinli bir kadro var. Güney Kore’nin en büyük yıldızı eski Fenerbahçe’li stoper Kim Min Jae... Kim, sezon başında transfer olduğu Napoli’de şimdiden kahramanlaştı. Güney Kore, 2002 Dünya Kupası’nda 4. olduğu günleri özlemle anıyor ve şu anda 2002’deki kadrodan daha iyi bir kadroları olduklarına inanıyorlar. Özellikle takım kaptanı Tottenham’lı Heung Min Son en önemli gol ayağı. Wolverhampton’ın 26 yaşındaki kanat oyuncusu Hwang Hee-chan da yetenekli bir isim.

Brezilya, Neymar’a bağlı

Suarez’in vedası

2022 Dünya Kupası’nda sadece Messi, Ronaldo ya da Bale’in vedası olmayacak. Uruguay’da da 35 yaşındaki forvet Luis Suarez son Dünya Kupası’na hazırlanıyor. Suarez’in çok hırslı olacağı biliniyor. Uruguay’da Fernando Muslera, Torreira ve Maxi Gomez gibi Galatasaray ile Trabzonspor’dan tanıdığımız yıldızlar da var. Güney Amerika’nın saygın ülkesi, 2010’da 4.’lük, 2014’te son 16 turu ve 2018’de çeyrek final gördü. 2006-2021 arası takımı çalıştıran Oscar Tabarez artık yok. Yeni teknik direktör Diego Alonso ise bir kapalı kutu.

Brezilya, Neymar’a bağlı

Yazarlar