Skorer Buz gladyatörleri

Buz gladyatörleri

22.01.2011 - 00:21 | Son Güncellenme:

Buz hokeyini izlemek ve oynamak heyecan vericidir. Özel kıyafetleriyle arenaya çıkmış gladyatörleri andıran sporcular, hızlı düşünen, hareket eden ve bedenlerini kontrol edebilen birer strateji uzmanıdır

Buz gladyatörleri

Buz hokeyi buz üstünde oynanan hızlı ve aksiyon dolu bir oyundur. 20 dakikalık üç periyottan oluşan 60 dakika boyunca vücutlarının çeşitli yerleri korumalarla dolu altışar oyuncu, pişirilmiş kauçuk pakları, ellerindeki çubukları kullanarak rakip kaleye göndermeye çalışır. Buz hokeyi dinamik ve hem izlemesi hem de oynaması çok heyecanlı bir oyundur.
Hokey oyun alanları özel olarak tasarlanmıştır. Köşeleri yuvarlak bir dikdörtgene benzemektedir ve etrafı kaplamayla kaplıdır ve kalabalığı korumak üzere pürüzsüz pleksiglastan üretilmektedir. Hokey sahaları için iki tane standart büyüklük vardır. Sahanın iki ucunda metal çerçeve ve arkasına gerilmiş fileden oluşan bir kale bulunmaktadır. Buz yaklaşık 2cm kalınlığındadır ve sekiz ila on tane ince tabakadan oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Oyuncu Profili
Hokey oyuncuları hızlı düşünmeli, hızlı harekete geçmeli ve strateji uzmanı olmalıdır. Oyuncular saatte 40 km hıza ulaşabilmek için oldukça sağlıklı ve güçlü olmalı ve yüksek hızda aniden dönmek ya da manevra yapabilmek için bedenlerini çok iyi kontrol etmelidir. Pak korkunç hızlara ulaşabilir dolayısıyla oyuncular pakı kontrol etmek, pas vermek veya şut atmak için şimşek hızında reflekslere sahip olmalıdır.
Bir takım en fazla 22 oyuncudan oluşur, bunların en az iki tanesi kalecidir. Aynı anda bir takımdan altı oyuncu sahada bulunabilir. Bunlardan biri genellikle kalecidir ve oldukça ağır bir koruma giysisi giyer ve kalenin önünde bekler. Eliyle, vücuduyla ya da sopasıyla pakın önüne geçer ve kaleyi savunur. Beş takım arkadaşından üçü hücum ikisi savunma oyuncusudur. Hücum oyuncuları sol kanat, sağ kanat ve orta saha oyuncularıdır. Rakip hücum oyuncularını karşılayan savunma oyuncularını karşılayan savunma oyuncuları ise sağ ve sol savunma diye adlandırılır.

Haberin Devamı

YARIŞMA KURALLARI
Yarışmalar, Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu’nun (IIHF) güncel teknik kural ve düzenlemelerine göre yapılacaktır.
Kafile başkanı veya vekili jüri kararına itiraz edebilir. Ancak bu itiraz uluslararası federasyonun düzenlemelerine göre yazılı olarak tahkim kuruluna iletilmelidir. Bu tip itirazlar elli (50) ABD Doları depozit ödemek kaydıyla yapılabilir. Söz konusu ödenen miktar, itiraz haklı bulunduğu taktirde geri iade edilecektir.
Yapılan itirazla ilgili nihai karar verildiğinde, zaman kaybetmeden itirazda bulunan ülkenin kafile başkanına rapor edilmelidir. Bu koşullara göre yapılan itirazlar kafile başkanı veya vekilince yazılı olarak hadisenin üzerinden 6 saat geçmeden FISU Başkanı’na veya Genel Sekreteri’ne sunulur. Ev sahibi takım yarışma takviminde ilk sırada olacaktır. Ev sahibi takım açık renk forma ile mücadele edecektir. Konuk ekip koyu renk forma giyecektir.

Bilerek izleyelim
BUZ HOKEYİ
MİLLİ TAKIMLAR

Baş antrenörlüğünü Erkeklerde Tarık Göçmen ve yardımcılığını Mehmet Baklaya, Bayanlarda ise Keith Mcadams ve yardımcılığını Kaan Budak’ın yaptığı Buz Hokeyi Milli Takımları şu isimlerden oluşuyor.
ERKEKLER: Eray Atalı (Kaleci-Kocaeli Ünv.), Erol Kahraman (Kaleci-Doğu Akdeniz Ünv.), S. Berat Aktepe (Defans-Polis Akademisi), Doğa Selçuk (Defans-Kocaeli Ünv.), Gökhun Öztürk (Defans-Kocaeli Ünv.), Gürkan Çetinkaya (Defans-Kocaeli Ünv.), Savaş Can Burak Aktürk (Defans-Kocaeli Ünv.), Kerem Tuna İslam (Defans-Koç Ünv.), Orhan Coşkun (Defans-Polis Akademisi), Kemal Burkay Altuntaş (Forvet-Ankara Ünv.), Mevlüt Kumcu (Forvet -Polis Akademisi), Alper Solak (Forvet-Ankara Ünv.), Batın Kösemen (Forvet-Kocaeli Ünv.), Tuğcan Ayyıldız (Forvet-Kocaeli Ünv.), Egemen Taşboğa (Forvet-Gazi Ünv.), Emrah Özmen (Forvet-Anadolu Ünv.), Emre Elevli (Forvet-Saınt Paul Ünv.), İ. Kaan Özgencil (Forvet-O.D.T.Ü.), Fevzi Ufuk Güçlü (Forvet-Kocaeli Ünv.), Serkan Gümüş(Forvet-Pacific Hill Unv.), Cüneyt Baykan (Forvet-Pacific Hill Unv.), Yusuf Halil (Forvet-Pacific Hill Unv.), Fikri Atalı (Reserve Kaleci-Kocaeli Ünv.)
BAYANLAR: B. Merve Bolulu (Kaleci-İst.Bilgi Ünv.), Mine Güngör (Kaleci-American Publıc Unv.), Başak Biçer (Forvet-ODTÜ), Çağla Baktıroğlu (Forvet-University Of Windsor), Çağla Sevgili (Forvet-Kocaeli Ünv.), Didem Aydoğdu (Forvet-Kocaeli Ünv.), Dilara Elysse Özen (Forvet-Bucks C.C.C), Elif Bayrak (Defans-Bilkent Ünv.), Feriha Ceren Alkan (Defans-ODTÜ), Gamze Elif Ulaş (Forvet-AÖF), Huriye Yeliz Yüksel (Forvet-AÖF), Mefharet Veziroğlu (Forvet-Hacettepe Ünv.), Nilay Günay (Forvet-Bilkent Ünv.), Özlem Öz (Forvet-ODTÜ), Özlem Yerebakan (Defans-Ankara Ünv.), Refika Yılmaz (Defans-Hacettepe Ünv.), Sinem Doğu (Defans-Hacettepe Ünv.), Sinem Yalçındağ (Defans-Aksaray Ünv.), Teksin Öztekin (Forvet-Bilkent Ünv.), Tuba Dokur (Forvet-Hereke M.Y.O), Tuba İlgin (Forvet-AÖF), Zeynep Özen Pervan (Defans-American Publıc Univ.)

Haberin Devamı

BUZ HOKEYİ TESİSLERİ
Kadınlar ve Erkekler Buz Hokeyi yarışmaları Erzurum’da Cemal Gürsel Spor Kompleksi içerisinde yer alan 3000 ve 500 kişilik buz pistlerinde yapılacak. Cemal Gürsel Spor Kampüsü’nde yer alan 3000 kişilik Buz Hokeyi Tesisi‘nin inşaası yeni tamamlandı. Tesis 60m x 30m ölçülerindeki buz pistine ve 3000 seyirci kapasitesine sahiptir. Yine aynı kompleks içinde yer alan 500 Kişilik Buz Pisti, 60m x 30m ölçülerinde ve 500 seyirci kapasitesine sahiptir. 3000 ve 500 kişilik buz pistlerinin yanında antrenmanlar için yedek buz pisti bulunmaktadır.