Motor Sporları Dakar 2024 rallisi nefes kesti

Dakar 2024 rallisi nefes kesti

24.01.2024 - 15:05 | Son Güncellenme:

Bu yıl 46’ncısı düzenlenen Dakar Rallisi, Suudi Arabistan’da kıran kırana mücadeleye sahne oldu. Dünya’nın en zor motor sporları müsabakası olarak kabul edilen Dakar’da 425 farklı araç, yaklaşık 8 bin kilometre boyunca zorlu yol ve hava şartlarıyla mücadele etti.

Dakar 2024 rallisi nefes kesti

Dakar Rallisi, Suudi Arabistan’da nefes kesen mücadeleye sahne oldu. 425 farklı araç, yaklaşık 8 bin kilometre boyunca zorlu yol ve hava şartlarıyla mücadele etti. 61 yaşındaki yaşayan efsane Carlos Sainz’ın zafere ulaştığı yarışta, tüm yarış boyunca Motul’ün desteğini alan ekipler, Original By Motul Kategorisinde ise hiçbir takım desteği olmaksızın, sadece Motul’ün ekipman desteğiyle gerçek anlamıyla var oluş mücadelesi verdi. Manuel Andujar Motul teknik ekibinin analizleri sayesinde büyük bir motor hasarından kurtularak Quad Kategorisi’nin şampiyonu oldu ve ralli, 400 farklı yağ analizinin laboratuvarı haline geldi.

Haberin Devamı

Ülkemizin en köklü yağ markası Motul, 6’ncı kez Dakar Rallisi’nin resmi yağ destekçisi olarak yüzlerce sporcunun yanında oldu. Binlerce kilometre süren çöllerden ekstrem derecede engebeye sahip yol koşullarıyla 2 hafta boyunca yüzleşen 425 araç, yaklaşık 8.000 kilometre yol kat etti.

Ralliye konvansiyonel araçlar dışında, hidrojenli araçlar ve 1999 yılı öncesi üretilen klasik araçlar da katılım gösterdi. Öte yandan Quad Kategorisi’nin şampiyonu olan Manuel Andujar’ın Yamaha Raptor 700’ü, Motul’ün kapsamlı analizleri sayesinde büyük bir motor hasarından sıyrılarak zafere ulaşmış oldu. Mekanik dayanıklılığın ve pilotajın üst seviyede sınandığı 12 etaplık Dakar Rallisi’nin kazananı ise 61 yaşındaki Carloz Sainz oldu. Motosiklet kategorisinde 4 yıl aradan sonra zafere ulaşan HRC’den Ricky Brabec, Motul desteğini alan pilotlar arasındaydı. Tüm yarış boyunca Motul, yağlar üzerinde 400’den fazla analiz gerçekleştirerek takımların yanında yer aldı ve zorlu şartlarda açığa çıkan yepyeni geri bildirimleri yol otomobilleri için geliştirilen yağlarda kullanmak üzere elde etmiş oldu.

Haberin Devamı

Gelmiş geçmiş en zorlu kategori: Malle Moto

1978 yılında ilk kez Dakar’a dahil olan, Original by Motul adıyla organize edilen kategori, Dünya’nın en zorlu yarışının en zorlu kategorisi olarak adlandırılıyor. Sadece motosikletlerin katıldığı bu kategoride yarışçılar hiçbir takım desteği almadan yarıştı. 80 litrelik kapsamlı bir sandık vasıtasıyla yarış boyunca ihtiyaç duyabilecekleri teknik ekipmanları sağlayan Motul’ün Original By Motul Operasyon Yöneticisi Mathieu Marchand “Her yarışçı bir kamp çadırı, seyahat çantası, 2 tekerlek, 80 litrelik bir sandık dışında hiçbir takım desteği almadan yarıştı. Organizasyonda motosikletlere özel lift, devasa bir mekanik onarım seti, kompresör ve jeneratör sunduk. Etap sonunda yarışmacılarımızın tüm ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bir sonraki etapla ilgili bilgilendirme yaptık. Original By Motul Kategorisi, bir yarıştan da öte, var oluş mücadelesi.” dedi.

Podyumda Motul rüzgârı esti

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’da şimdiye kadar gerçekleşmiş en zorlu Dakar olarak tanımlanan Dakar 2024, Motul destekli takımlar için birçok başarıya sahne oldu. Motosiklet Kategorisi’nin podyumuna Motul destekli yarışçılar hâkim olurken; Honda Fabrika Takımı HRC'den Ricky Brabec ikinci Dakar'ını Hero Motosports’tan Ross Branch ve HRC'den Adrien Van Beveren'in önünde tamamlayarak kazanmış oldu.

Ralli 2 Kategorisi’nde Sherco'dan Harith Noah genel klasmanda ilk sırayı almayı başardı. Manuel Andujar Quad Kategorisi’nde genel klasmanda birinciliğini korudu ve ikinci Dakar zaferini kazandı.

Destansı bir geri dönüşle Cristina Gutierrez, Challenger kategorisini kazanmayı başardı. Toyota Auto Body, Toyota Land Cruiser LC300'üyle Stok Kategorisi’ni domine etti. Romanyalı Motul sporcusu ve Original by Motul marka elçisi Emanuel Gyenes ise yarışı tüm rakiplerinin önünde tamamladı.