Diğer Dünyanın en prestijli ve zor yarışı: Fransa Bisiklet Turu

Dünyanın en prestijli ve zor yarışı: Fransa Bisiklet Turu

02.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İspanya’nın Bilbao kentinde dün başlayan 110. Fransa Bisiklet Turu hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizler için bir araya topladık. 23 Temmuz’da Paris’te sona erecek yarışta sporcuları birbirinden zorlu parkurlar bekliyor

Dünyanın en prestijli ve zor yarışı: Fransa Bisiklet Turu

2023 Fransa Bisiklet Turu dün İspanya’nın Bilbao kentinden start aldı ve 23 Temmuz Pazar günü Paris’te son bulacak. Genel kanı, Jumbo-Visma’dan son şampiyon Jonas Vingegaard’ın, kariyerinde ilk kez Tour’u kaybeden Team UAE Emirates’den Tadej Pogačar’a karşı unvanını savunmaya çalışacağı yönünde. Bu yıl yarışa kuzeydeki Bask bölgesinden üç zorlu etapla giriliyor. Buradan itibaren günler bisikletçiler için giderek zorlaşacak. İlk dağlık etap yarışın 5’inci gününde gelecek, ardından 6. etapta Col du Tourmalet, 9. etapta Puy de Dôme ve kalan günlerde ise Grand Colombier, Col de Joux Plane ve Col de la Loze gibi tırmanışlar yarışın kaderini belirleyecek. Fakat yarışın bu yılki doruk noktası Almanya sınırına yakın Vosges dağları olacak.

Jai Hindley, Enric Mas, Richard Carapaz ve David Gaudu gibi diğer genel klasmancıların sarı mayo için mücadele etmesi bekleniyor ancak bu isimlerden herhangi birinin şampiyonluğu sürpriz sonuç olarak gösterilecektir. Mark Cavendish, emekli olmadan önceki son Tour de France’ı için Astana Qazaqstan ile yollarda olacak ve bu Tour de France onun şu anda Eddy Merckx ile paylaştığı etap galibiyet rekorunu kırması için son şansı olacak.

Yarış Türkiye’den ise Eurosport 1 aracılığıyla baştan sona canlı yayınlanacak. Ayrıca, Netflix ekipleri, yeni Tour de France: Unchained belgeselinin ikinci serisini çekmek için yarışı takip edecek.

Haberin Devamı

Dünyanın en prestijli ve zor yarışı: Fransa Bisiklet Turu

Bu yılın rotası

2023 Tour de France, İspanya’nın kuzeyindeki Bask Bölgesi’ndeki Grand Départ ile başladı. Düz bir etap yarışı Fransa’ya getirmeden önce Bilbao ve San Sebastian’daki iki in çıklı etapla bacaklar sınanacak. Yarış Fransa sınırına girdikten kısa bir süre sonra bisikletçileri Pirenelere götürecek. 21 gün sonunda bu yılki 110’uncu edisyon yarışçıları Fransa’nın beş dağ masifinin hepsine ziyaret ettirmiş olacak: Pireneler, Massif Central, Jura Dağları, Alpler ve Vosges.

Önemli etaplar arasında, Fransa Bisiklet Turu’nun kadınlar versiyonu olan Tour de France Femmes’de de geçilecek Col d’Aspin (12km, %6,5) ve Col du Tourmalet (17,1km, %7,3) gibi iki çetin tırmanışı içeren 6. Etap, yarışın tek zamana karşısı olan 16. Etap, 5.000 metreden fazla irtifa içeren 17. Etap ve genel klasmancılar için son şans hüviyetindeki 20. Etap gösterilebilir.

21 günlük serüvenin son satırları alışılageldik şekilde sprint finişi ile bitmesi muhtemel Champs-Élysées’de son bulacak. Bu finişin keyfini doyasıya yaşayalım zira Paris Olimpiyatları sebebiyle 2024’te Tour Paris’te son bulmayacak.

Haberin Devamı

Fransa Bisiklet Turu: Anahtar bilgiler

Tarih: 1 Temmuz Cumartesi - 23 Temmuz 2023 Pazar Başlangıç: Bilbao, Bask Bölgesi Bitiş: Champs-Élysées, Paris Türkiye televizyon yayını: Eurosport 1 2022 kazananı: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) En çok şampiyonluk: Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain, Eddy Merckx (Tamamı beş kez) En fazla etap galibiyeti: Eddy Merckx, Mark Cavendish (34)

2023 Fransa Bisiklet Turu’nun rotası

2023 Tour de France, 1 Temmuz 2023’te İspanya’nın kuzeyindeki Bask Bölgesi’ndeki Grand Départ ile başladı. Düz bir etap yarışı Fransa’ya getirmeden önce Bilbao ve San Sebastian’daki iki in çıklı etapla bacaklar sınanacak.

Yarış Fransa sınırına girdikten kısa bir süre sonra bisikletçileri Pirenelere götürecek. 21 gün sonunda bu yılki 110’uncu edisyon yarışçıları Fransa’nın beş dağ masifinin hepsine ziyaret ettirmiş olacak: Pireneler, Massif Central, Jura Dağları, Alpler ve Vosges. Önemli etaplar arasında, Fransa Bisiklet Turu’nun kadınlar versiyonu olan Tour de France Femmes’de de geçilecek Col d’Aspin (12km, %6,5) ve Col du Tourmalet (17,1km, %7,3) gibi iki çetin tırmanışı içeren 6. Etap, yarışın tek zamana karşısı olan 16. Etap, 5.000 metreden fazla irtifa içeren 17. Etap ve genel klasmancılar için son şans hüviyetindeki 20. Etap gösterilebilir. 21 günlük serüvenin son satırları alışılageldik şekilde sprint finişi ile bitmesi muhtemel Champs-Élysées’de son bulacak. Bu finişin keyfini doyasıya yaşayalım zira Paris Olimpiyatları sebebiyle 2024’te Tour Paris’te son bulmayacak.

Haberin Devamı

Dünyanın en prestijli ve zor yarışı: Fransa Bisiklet Turu

Rakamlarla 2023 Tour de France:

3.404 toplam kilometre 8 düz etap 4 orta dağlık etap 8 dağ etabı, 4 zirve finiişi 1 bireysel zamana karşı En uzun etap: 209km (2. Etap) 2.3 milyon para ödülü

TARİHTEN BİR AN

Temmuz 1903’te, İtalya doğumlu bir baca temizleyicisi olan Maurice Garin, Tour de France’ın ilk galibi olarak tarihe geçti.

Bugün Tour’da dünyanın dört bir yanından bisikletçiler ter dökse de yarışta start alan ilk Afrikalı bisikletçi Tunuslu Ali Neffati’dir.

Haberin Devamı

Dünyanın en prestijli ve zor yarışı: Fransa Bisiklet Turu

Buruk başlangıç

Tour de France büyük bir festival olsa da bu yıl Gino Mäder’in zamansız vedası sebebiyle hüzünlü başlıyor. 26 yaşındaki İsviçreli bisikletçi Fransa Turu’na hazırlık yarışlarından biri olan kendi topraklarındaki İsviçre Turu’nda inişte düşerek yaşamını kaybetti. Team Bahrain Victorious sporcusu bu kaza olmasaydı takımı adına Fransa Turu’nda yer alacaktı.

Lider mayoların öyküsü

Sarı mayo

Yarış liderine verilen bu mayoya yarışla özdeşleşen sarı rengi, 1822 yılında liderin kolay ayırt edilebilmesi maksadıyla eklendi. Mayo rengini yarışın kurucusu ve sponsoru olan L’Auto’nun sarı renkteki gazete sayfalarından alıyor.

Yeşil mayo

Fausto Coppi 1952’de o kadar ezici bir üstünlük sağladı ki kimse yarışı tamamlama zahmetinde bile bulunmadı. 1953’te yani yarışın 50. yılında çim biçme makinesi üreticisi olan La Belle Jardinière’in sponsorluğunda yeşil mayo klasmanı başlatıldı. Bu sayede bisikletçileri yarış içinde tutacak ikinci bir hedef yaratılmıştı. Günümüzde en iyi sprintere verilen bu mayonun ilk kazananı İsviçreli Fritz Schär’dı.

Haberin Devamı

Benekli mayo

Tour’un en iyi tırmanışçısına verilen benekli mayoyu Belçikalı bisikletçi Lucien Van Impe kazandığında takvim yaprakları 1975’i gösteriyordu. Peki neden kırmızıbeyaz benekli? Mayonun sponsoru olan çikolata üreticisi Chocolat Poulain’in çikolata ambalajları kırmızı ve beyaz beneklerden oluşuyordu da ondan. Benekli mayo günümüzde de sürmekte.

Beyaz mayo

Genel klasmanın en yüksek basamağında oturan genç bisikletçiye verilse de 1968’de yarışa dahil edilen beyaz mayo diğer kategorilerin tamamı hesaba katılarak en yüksek dereceye sahip yarışçıya veriliyordu. 1975’te beyaz formanın anlamı en iyi genç bisikletçiyi temsil edecek şekilde değiştirildi ve o yıl iki etap galibiyetinden sonra, ödülü evine götüren İtalyan bisiklet efsanesi Francesco Moser oldu.

İşte favoriler

Tour’un dönüşüyle birlikte 2023 Tour de France’ı kimin kazanacağına dair görüşler, spekülasyonlar, söylentiler ve tahmin oyunları da aldı başını gitti. İster fikir birliğine varın ister sürpriz bir isim üzerinde hemfikir olun, ünlü sarı mayoyu kazanmak için net favoriler var ve şu anki görüntü diğer yarışçıların podyumun son basamağı için rekabet edeceği yönünde. Yine de iki baş favoriden biri Paris’e ulaşamazsa şanslarını denemek için can atan net yarışmacılar var. Erkekler Tour de France 2023’te genel klasmanı kazanabilecek favorileri şansı daha yüksek olandan aza doğru beş ismi değerlendirdik.

Dünyanın en prestijli ve zor yarışı: Fransa Bisiklet Turu

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

2022’nin galibi ve 2021’in ikincisi, JumboVisma’dan Jonas Vingegaard artık hem takımı içerisinde hem de bisiklet dünyasında yerini sağlamlaştırdı. Geçen yılki harika formu sayesinde inanılmaz bir tırmanış seviyesine ulaştı. Üstelik zamana karşı performansı da göz alıcıydı. Vingegaard aynı zamanda oldukça güçlü bir ekibin parçası. Dauphiné’deki dominant performansı ile hala mutant bacaklara sahip olduğunu herkese gösterdi.

Tadej Pogačar (Team UAE Emirates)

Tek günlük veya etaplı, girdiği her yarışı neredeyse kazanan Pogačar geçen yılki Fransa Turu’na kadar yenilmez görünüyordu ancak şimdi kanıtlaması gerekenler var. Vingegaard bu sefer ikiye birlerle Pogačar’ı tükettiği Roglič’ten yoksun olacak. Üstelik Sloven bisikletçinin takımı UAE Team Emirates kadrosuna yaptığı takviyelerle şimdiden 2022’de olduğundan daha iyi bir konumda. Pogačar Tour’a yakın zamanda kazandığı Slovenya Ulusal Şampiyonluk mayolarıyla geliyor.

Jai Hindley (Bora Hansgrohe)

2022’nin başında Jai Hindley’nin Tour de France’da podyum yapma şansının azımsanmayacak olduğu söylense birçok insan buna güler geçerdi. Ancak Hindley ve Bora-Hansgrohe, Richard Carapaz ve Ineos Grenadiers’a karşı 2022 Giro d’Italia’yı kazanarak tüm şüpheleri susturdu. Hindley tüm yarış boyunca kontrollü, kendine güvenen ve güçlüydü. Bu formu Fransa’da tekrarlayabilirse - veya daha iyisi kesinlikle podyumun en güçlü adaylarından biri olur.

David Gaudu (Groupama-FDJ)

Romain Bardet’in birçok yeteneğini Alman takımı Team DSMFirmenich’e taşımaya karar vermesinin ardından, Fransa’nın umutlarını bir süredir Gaudu üstleniyor. Groupama-FDJ’den David Gaudu, 2022’de Tour de France’da büyük bir adım attı ve genel klasmanda dördüncülük elde ederek takımın patronu Marc Madiot’yu çok sevindirdi.

Dünyanın en prestijli ve zor yarışı: Fransa Bisiklet Turu

Enric Mas (Movistar Team)

2022 sezonunu güçlü bir şekilde tamamlasa da 2023’te şu ana kadar pek fazla şey göstermedi. Yine de İspanyol bisikletçi genel klasmanların ilk beş spotu için istikrarlı bir aday. Paris’te podyumda olur mu? Bu ise onun adına verilmesi güç bir yanıt.

Diğer olası şüpheliler:

Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Ben O’Connor (AG2RCitroën), Romain Bardet (Team DSM-Firmenich), Mattias Skjelmose (LidlTrek), Simon Yates (Jayco-AlUla), Mikel Landa (Team Bahrain Victorious)

İlk etap Yates’in

Fransa Bisiklet Turu’nun 182 kilometrelik etabında BAE Emirates’ten Adam Yates, 4 saat 22 dakika 39 saniye ile birinciliğe ulaştı ve sarı mayonun sahibi oldu. Yates’in, Jayco Alula adına yarışan ikizi Simon 2.’liği, 2020 ve 2021’de şampiyon olan Tadej Pogacar da 3.’lüğü aldı. Organizasyon, Vitoria-Gasteiz ile San Sebastian arasındaki 209 km’lik etapla devam edecek.

Yazarlar