Diğer Erman Öner yazdı: Vingegaard’ın 2. zaferi!

Erman Öner yazdı: Vingegaard’ın 2. zaferi!

23.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Günlerdir süren müthiş mücadele bugün sona eriyor. Danimarkalı bisikletçi Jonas Vingegaard, Tour de France’ı yine kazanırken, bu sonuçla binlerce kilometre süren amansız mücadelede art arda mutlu sona ulaştı.

Erman Öner yazdı: Vingegaard’ın 2. zaferi

26 yaşındaki eski balık pazarı çalışanı Vingegaard, iki Tour şampiyonu Pogacar’ı geride bıraktığı müthiş performansından bir yıl sonra, Tour de France’da üst üste ikinci kez zafere ulaştı. Vingegaard ve Jumbo-Visma takım arkadaşları alkışlar ve tezahüratlar eşliğinde bitiş çizgisinden birlikte geçti.Hollanda merkezli Jumbo-Visma takımı, Vingegaard ile kazandıkları etap galibiyetine ek olarak, ortaya koydukları mükemmel kolektif efor ile başarının ana aktörü oldular.
Kavurucu sıcak altında tırmanışlar ve düzlükler boyunca amansız bir mücadelenin ardından Vingegaard, salı günkü bireysel zamana karşı yarışta ve Alpler’de liderliğini perçinleyerek galibiyetini garantiledi.

Haberin Devamı

2020 ve 2021’in şampiyonu Pogacar ikinci olmasına karşın, üçüncü kez 25 yaş altı en iyi bisikletçi mayosunu kazandı. Slovenyalı bisikletçi ilk kez bu Tour’da Vingegaard’a karşı bu denli kırılgan bir performans göstermesiyle dikkat çekti.

Pogacar’ın UAE Team Emirates’ten takım arkadaşı Britanyalı Adam Yates büyük ölçüde domestiklik görevlerini üstlendiği yarışı podyumun son basamağında tamamladı.Tour’un en iyi tırmanışçısına verilen “Polka dot Mayo” Lidl-Trek takımının İtalyan yokuşçusu Giulio Ciccone tarafından kazanılırken, en iyi sprinterin taşıdığı Yeşil Mayo bu satırlar kaleme alındığında dört sprint etabı birden kazanan Belçikalı Jasper Philipsen’in oldu.

Takım klasmanında ise liderlik açık ara farkla Jumbo-Visma’da kaldı.

Haberin Devamı

BELİRLEYİCİ SON HAFTA

21. etap, Vingegaard ve peloton için, Champs Elysees’de atılan gelenekselleşmiş turlardan önce, Jardin du Luxembourg dahil, Saint Michel ve Louvre gibi Paris’in en seçkin manzaraları arasında kutlama yaparak pedal çevirmek anlamına geliyordu. Zira, Fransa Turu’nun son etabı büyük ölçüde törensel bir mana taşır.

Jumbo-Visma ekibi liderliğini dün koşulan 133 kilometrelik Belfort-Le Markstein etabında perçinlemişti, ancak resmi olarak zafer, Champs Elysees’de geldi. Yine de resmin tamamını görmek için filmi biraz daha geriye sarmak gerekiyor.

Vingegaard ve Pogacar, 16. etaba yani son haftaya aralarında yalnızca 10 saniye farkla girdi. Bireysel zamana karşı etabının ardından bu fark, Vingegaard lehine beş dakikanın üzerine çıkmıştı.

İki ana karakter, baştan sona birbirleriyle savaştı ancak Vingegaard bir sonraki gün koşulan dağlık 17’nci etapta da Sloven Pogacar ile aradaki zaman farkını arttırdı. Son şampiyon Vingegaard’ın tahtından inmesi zor görünüyordu ve öyle de oldu.

Team UAE Emirates ve Pogacar, geçtiğimiz yıldan alınan derslerle bu sefer daha güçlü bir takım ile Bilbao’daki start çizgisine geldi. 24 yaşındaki Sloven yıldız erken etaplarda atakçı stilini ortaya koydu ve Vingegaard’dan zaman çalmayı başardı. Ancak peşi sıra geçen zorlu etaplar sonunda birikerek artan yorgunluk ve yüksek sıcaklık Pogacar’a karşı saf tuttu.

Haberin Devamı

Vingegaard sarı mayoyu 6. etapta Jai Hindley’den (Bora-hansgrohe) aldı. Pogacar inatla pes etmeyi reddederken, günler geçtikçe daha fazla zaman kaybetti.
Yine de açık ara zaman farkı bu ikilinin destansı mücadelelerinden bir şey götürmedi. Pogacar ve Vingegaard gelecek yıllarda yalnız bisikletin değil, belki de sporun en destansı rekabetlerinden birine imza atmaya aday...

Üstelik etap sonları birbirlerini tebrik ederek gösterdiği sportmenlik bisiklet sporunun ruhuna dair de bizlere bir şeyler anlatıyor.

DÜNYANIN EN İYİLERİNİ AMATÖR GÖSTEREN BALIKÇI

10 Aralık 1996 doğumlu Jonas Vingegaard’ın spor kariyeri aslen futbolla başladı. Ancak genç Jonas, futbol için çok ufak bulundu. Bisikletle tanışması ise Danimarka Turu’nun şehirlerinden geçtiği gün, babasının kendisini yarışı izlemeye götürmesiyle oldu.Annesi, “En başından beri bisiklete binmeyi seviyordu” diye anlatıyor: “Jonas profesyonel olmak istiyordu. Başlangıçta zor zamanlar geçirdi ama devam edecek azme sahipti.”

Haberin Devamı

Vingegaard’ın balık pazarında çalıştığı süre, özellikle medyanın parlattığı ilginç bir anekdot. Vingegaard bisiklet sporuna gençler kategorisinde elde ettiği başarılı sonuçlarla adım attı. U23’e geldiğinde ise bir kıta takımına transfer oldu. O dönem Jonas aynı zamanda bir balık pazarında yarı zamanlı olarak çalışıyordu. Sabah 5’te uyanıyor ve öğlen 1’e kadar pazarda mesai harcıyordu.

Jonas için gerçek yaşam, hızlı bir öğünün ardından öğleden sonra bisiklet antrenmanıyla başlıyordu. Takım arkadaşları arasında ise lakabı “Balıkçı”ydı. Ailesi, oğullarının eski işini, “Ona kesinlikle gerçek hayatı ve hayatta yükselmek için nasıl çalışmanız gerektiğini öğretti” diyor ve ekliyor: “Gençken profesyonel olmak doğru değildir, çalışmak için sıradan bir insan olmanız daha doğrudur.”

Görünen o ki Jonas Vingegaard gerekli dersleri çıkarmış.

İLK KEZ İTALYA'DAN BAŞLAYACAK

2004’te yapılacak 111’inci Tour de France’ın İtalya’dan, Floransa’daki Grand Depart ile başlaması bekleniyor. Bu amaçla yarış organizasyonu eski şampiyonlar Gino Bartali, Riccardo Nencini, Marco Pantani, Ottavio Bottecchia ve Fausto Coppi’yi onurlandırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Tour de France, İtalya’yı birkaç kez ziyaret etti, ancak yarış hiç İtalyan topraklarından start almamıştı. Toskana, Emilia-Romagna ve Piemonte bölgeleri tarafından toplanan tahmin edilen 10 milyon euroluk ücret sayesinde 2024 Tour de France İtalya’dan başlamanın yanı sıra, üç etap sonunda Alpler üzerinden Fransa’ya gitmeden önce Pinerolo’da 4. etap başlangıcına ev sahipliği yapacak.

Ayrıca, 2024 Tour de France bir geleneğin de sonu anlamına geliyor. Yarış, 2024’te Paris yerine Nice’de bir zamana karşı ile son bulacak. Fransa’nın başkenti Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak ve bu da Tour de France’ın geleneksel son etabının Champs-Elysees’de düzenlenmesini imkansız hale getiriyor. Ayrıca 2024 Tour de France, 29 Haziran Cumartesi ile 21 Temmuz Pazar arasında, her zamankinden bir hafta önce başlayacak.