Fenerbahçe Eski hakemler açıkladı! Samsunspor maçında Fenerbahçe'nin golünün iptal edilmesi doğru mu?

Eski hakemler açıkladı! Samsunspor maçında Fenerbahçe'nin golünün iptal edilmesi doğru mu?

22.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Süper Lig'de Fenerbahçe, deplasmanda Samsunspor'u 2-0 mağlup etti. Mücadeleye damga vuran pozisyon ise Fenerbahçe'nin attığı golün VAR'dan dönmesi oldu. Eski hakemler, iptal edilen golü masaya yatırdı.

Eski hakemler açıkladı Samsunspor maçında Fenerbahçenin golünün iptal edilmesi doğru mu

Fenerbahçe'nin Samsunspor'u 2-0 mağlup ettiği maçın hakemi Volkan Bayarslan'ın verdiği kararlar yorumlandı. Mücadeleye damga vuran VAR'dan iptal edilen golü hakemler masaya yatırdı.

Haberin Devamı

Eski hakemler açıkladı Samsunspor maçında Fenerbahçenin golünün iptal edilmesi doğru mu

*Görüntüler beIN Sports'tan alınmıştır

Haberin Devamı


DJIKU TABANI GÖSTERİYOR

Dakika 36: Djiku faul yaptı mı, varsa kart gerekir mi?

Bahattin Duran: Djiku tabanı gösterek geliyor. Sağ ayağıyla bunu yapınca, sol ayağı dikkatsiz bir şekilde Emre'nin dizine gelecek. Ayak bileği esniyor, çime takılıyor. Emre'nin itiraz sebeplerinden biri bu. Faul verilmesi daha doğru olurdu.

Bülent Yıldırım: Ya tabandan dolayı endirek ya da sol diz hamlesinden dolayı faul verecektiniz. Gizli alanda kalmış bu pozisyon.

Deniz Çoban: Faul kararı verilmeliydi. Djiku, dikkatsiz davranıyor. 

Eski hakemler açıkladı Samsunspor maçında Fenerbahçenin golünün iptal edilmesi doğru mu

İSMAİL YÜKSEK DAYAK YEDİ
Dakika 41: Emre'nin İsmail'e müdahalesinde faul kararı doğru mu?

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Bugün İsmail dayak yedi sahada, birkaç defa. Sert müdahalelere maruz kaldı. Emre, İsmail'in kalfine dokunuyor ve bozuyor, faul yapıyor. Hakem doğru yerde olduğu için, futbolu bildiği için çok doğru bir değerlendirme yapmış. Bileğe vuruyor Emre, sonra topu alıyor. Hakemi alkışlıyorum, çok doğru bir faul bu.

Bahattin Duran: İlave edecek bir şeyim yok, Bülent Hocam çok doğru konuştu.

Deniz Çoban: Volkan Bayarslan düdük ağzında geziyor, iletişim açısından bu sıkıntılı. Ancak bu pozisyonda faul kararı doğru.

Eski hakemler açıkladı Samsunspor maçında Fenerbahçenin golünün iptal edilmesi doğru mu

OFSAYT DOĞRU

Dakika 45: Yardımcı hakemin ofsayt kararı doğru mu?

Bahattin Duran: Yardımcı hakemin pozisyonu devam ettirmesi, bayrak zamanlaması çok doğru. Kararı da doğru. Yan hakem bir iki adım önde olmasına rağmen doğru karar verdi.

Bülent Yıldırım: Ofsayt tespitini yapmış ama pozisyonun bitmesini beklemiş. Doğru bir karar. 

Deniz Çoban: Ofsayt kararı doğru.

Eski hakemler açıkladı Samsunspor maçında Fenerbahçenin golünün iptal edilmesi doğru mu

KART VERİLMELİYDİ
Dakika 49: Emre Kılınç'ın İsmail'e müdahalesi var mı, kart gerekir mi?

Bülent Yıldırım: Faul var. Hakem faulü tespit ediyor ama faulün niteliği konusunda çok emin değil. O yüzden kart kullanmıyor. Yakın çekime bakınca Emre, İsmail'in sabit ayağına basıyor. Gecikmiş bir müdahale ve net bir sarı kart. Biraz daha yüksek yerden yapsa faulü, kartın rengini tartışırdık.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Volkan Bayarslan pozisyona hakim aslında, net görüyor. Rahat düdük çalıyor. Çok sert değil demiş olabilir ama bence faul ve sarı kart olmalıydı.

Deniz Çoban: Sarı kart verilmeliydi.

Eski hakemler açıkladı Samsunspor maçında Fenerbahçenin golünün iptal edilmesi doğru mu

DZEKO'NUN GOLÜ TEMİZ
Dakika 62: Dzeko'nun golünde Alim'e müdahale var mı, gol kararı doğru mu?

Bahattin Duran: Dzeko pozisyon alıyor. İtiraz eden kim, zamanlama hatası yapıp havaya yükselemeyen Dzeko'nun önündeki oyuncu Alim. Pozisyon için temas olabilir ama itme değil. Gol temiz. Pozisyonda kesinlikle faul yok.

Bülent Yıldırım: Çarpışma olmasın diye oyuncu kendini korur. Sahadan gelen herkes bunu bilir. Tam o aşamada bir olay bu. Tek hedefi top tamamen Dzeko'nun. Rakibi engelleyen, sonucu belirleyen hiçbir müdahale söz konusu değil. Tertemiz bir gol.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Türkiye Ligi'nde buna benzer birçok gol, VAR olmasına rağmen erken müdahaleyle iptal edildi. Doğrusu bu. Kol oyuncuyu itmek için piston gibi açılmalı. Onun etkisiyle oyuncunun bütün dengesinin bozulması lazım. Burada hiçbir şey yok. Temiz bir gol.

Fırat Aydınus: Dzeko’nun golünde oyuncuya ilk teması arkadan gelen Zeki Yavru yapıyor. O temas ile birlikte Dzeko’nun Alim’e doğru bir müdahalesi oluyor fakat bu müdahale faullük bir temas değil. Bu yüzden gol nizami…

Eski hakemler açıkladı Samsunspor maçında Fenerbahçenin golünün iptal edilmesi doğru mu

VAR'DAN İPTAL EDİLEN GOL DOĞRU MUYDU?
Dakika 72: Fred'in iptal edilen golünde ofsayt kararı doğru mu?

Bahattin Duran: Bu pozisyon, sınırda bir pozisyon. Pres altındaki oyuncu pası verdi. Samsunsporlu oyuncu ceza alanı önünde topu kontrol altına alıp devam ediyor orada, 3 adım atıyor topla. Kötü bir pas verdi. Fenerbahçeli oyuncu topu kaptı. Samsunsporlu oyuncu pası verdiğinde 3 oyuncuyla karşılaşsa iptal kararı doğru olurdu. Samsunsporlu oyuncu topu kontrol ediyor, topa hakim oldu. 3. adımında pres yedi ve topu kaptırdı. Gol verilmesi daha doğru olurdu. Sınırda bir pozisyon. Benim futbol anlayışımda burada gol verilmeliydi.

Bülent Yıldırım: Bu talihsiz bir ofsayt. Bir ofsayt söz konusu. VAR protokolünde belirlenen, eğimi verilen bu atak fazının içinde mi, değil mi? O yüzden teori der ki, top Fenerbahçe takımında çok kalmış olsaydı, en son golle sonuçlanan atağın başında bütün pozisyon Fenerbahçe'de kalsaydı, golle sonuçlanan fazın son aşamasında ileriye doğru atak nerede başladı, orada olurdu. Atak fazı ne zaman biter? Çok net bir uzaklaştırma olacak. Ceza alanından veya çevresinden uzaklaştırmanız gerekiyor. Net ve açık bir şekilde. İki, size pres yapan hiçbir rakip oyuncu olmadan o topu sağlıklı bir şekilde pas vermeniz gerekiyor başka bir alana. Alim uzaklaştırmaya çalıştı ama tehlike bölgesinden uzaklaştıramadı. Karşısında oyuncu olduğunu biliyor ve ardından top Fenerbahçe'de kaldı. Uzaklaşamadılar. Pres altındayken kötü bir pas veriliyor. Alan kapalı, topu uzaklaştıramadılar. Hücum pres var. İnsanlar kafayla vurdu, pas verdi falan diyebilir insanlar ama VAR kuralları çerçevesinde atak fazı içerisindedir. Teoride de, pratikde de çok gördü. VAR kararı doğru. Bu pozisyon yorum gerektiriyor.

Deniz Çoban: Kitapta atak fazını tarif ederken 'Subjektif bir konudur, kişiden kişiye değişir. VAR kendi yorumunu katar. Futbol ne bekliyor yaklaşımını benimser.' der. Bu yorum gerektiren, hakemin yorum katması gereken bir pozisyon. Kural, VAR'da oturan kişiye cevazı vermiş. Onun yaklaşımına göre atak fazı bitmemiş. Bahattin Duran, VAR'da oturan olsaydı kimse itiraz edemezdi. Ben kendi penceremden baktığımda ifadeler açık. İlk kafa vuruşundan itibaren atak bitti diyemeyiz. İkinci oyuncu baskı altında topu arkadaşına aktardı. Bu oyuncu için baskı altında kalmadan topu uzaklaştırdı fikrindeyseniz, kaliteli bir pas yapamadı fikrindeyseniz atak başlangıç fazı bitti. Yeni bir atak başladı ve ofsayt geçmişte kaldı dersiniz. Bu oyuncu baskı altında, sağlıklı şekilde pas veremedi diyorsanız atak bitmemiş olur dersiniz. Fenerbahçeli oyuncunun baskı kurduğunu, beyazlı oyuncunun baskı altında takım arkadaşına ulaşamayan bir pas verdiğini düşünüyorum. Atak başlangıç fazı sonuçlanmadı. Bahattin Hocam diyor ki, 'Oyuncu topu kontrol altına aldı, baskı altında değil, istese daha kaliteli pas verir, uzaklaştırır'

Fırat Aydınus: Fenerbahçe’nin iptal edilen golünde karar yanlış! Top, Samsunsporlu oyuncunun kontrolüne geçiyor. Gol kararı verilmeliydi. Fenerbahçe’nin iptal edilen golünde hakem ekibinin yorum hatası mevcut. Samsunsporlu futbolcu topa üç kez müdahale ediyor ve kendisi tarafından top kontrol altına aldığı için APP (Atak Başlangıç Fazı) sonlanıyor. Golün verilmesi gerekirdi.

Eski hakemler açıkladı Samsunspor maçında Fenerbahçenin golünün iptal edilmesi doğru mu

PENALTI MI?
Dakika 89: Samsunspor'un penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru mu?

Bahattin Duran: Fred net şekilde topa basıyor, topla oynuyor ve alıyor. Fred'in ilk müdahalesi topa. Herhangi bir ihlal yok. Devam kararı doğru.

Bülent Yıldırım: Fred ne yapıyor, topu bloklamak istiyor. Ufak tefek temaslar ihlal sayılmaz. Futbol içerisinde. Hakemin kararı ve devam kararı doğru.

Deniz Çoban: Dikkatli bir müdahale. Penaltı yok.

Fırat Aydınus: "Penaltı yok. Fred’in ayağı topun üstündeyken Nanu kendini bırakıyor. Bu yüzden devam kararı doğru."

Yazarlar