Fenerbahçe Fenerbahçe'de Nihan Su, Eda Erdem'i örnek gösterdi! 'Kadınların izi çok fazla'

Fenerbahçe'de Nihan Su, Eda Erdem'i örnek gösterdi! 'Kadınların izi çok fazla'

17.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe’de yeni başlayan kadın futbolunun teknik direktörü Nihan Su, kulübün tarihinden ilham aldıklarını vurgulayıp, “Fenerbahçe’nin tarihinde kadınların izi çok fazla. Ayten Salih gibi Eda Erdem gibi geçmişten bugüne pek çok isim var” dedi.

Fenerbahçede Nihan Su, Eda Erdemi örnek gösterdi Kadınların izi çok fazla

SENAD OK

Haberin Devamı

Fenerbahçe Spor Kulübü bünyesine 6 ay önce yeni bir şube katıldı. Son dönemde dünyada iyice popüler hale gelen kadın futbolu artık sarı-lacivertli kulübün çatısı altında da faaliyet gösteriyor. Kısa süre önce Kadınlar Şampiyonlar Ligi çeyrek final mücadelesinin Nou Camp’ta 91 bin 533 kişinin önünde oynanması kadın futbolunun geldiği noktayı gösteriyor aslında.

Biz de kadın futbolunun gelişimi, sorunları ve yeni açılan Fenerbahçe kadın futbol takımının faaliyetleriyle hakkında teknik direktör Nihan Su ile MİLLİYET için sohbet ettik.

Başarılı antrenör futbolun erkeklere ait bir spor olmadığını belirtip, “Taktiksel disiplin bizde daha fazla” dedi.

Fenerbahçede Nihan Su, Eda Erdemi örnek gösterdi Kadınların izi çok fazla

İşte Nihan Su röportajından satırbaşları:

- Kadın futbolunun geldiği noktayı görmek bizleri fazlasıyla heyecanlandırdı. Bu işin bu seviyeye geleceğini bekliyorduk. İspanya’da çok ciddi yatırımlar yaptılar. 91 bin 553 seyirci izledi. Bu bir rekor. Spor kültürü ile doğrudan ilişkili bu durum. Profesyonelce bakılıyor. Seyir zevki de var. Oyun hızlı. Futbolun gerçekleri ortada. Ben şaşırmıyorum. Sadece bizim ülkemizde ikinci, üçüncü iş futbol oynamak. Oralarda ise kadınların tek işi futbol.

Haberin Devamı

- Teknik, taktiksel yaklaşımlara sadık kalıyor kadınlarımız. Erkek futbolunda biraz daha yıldız oyuncuların ve bireysel becerilerin ön plana çıktığını görüyoruz. Kadın futbolunda birbirine çok yakın oyuncu profilleri var. Kadınlar futbolda savunma, hücum prensipleri ve geçiş oyunları ile ilgili taktiksel disipline bağlı kalıyor.

- “He For She” sloganını destekliyor kulübümüz. Kadın futbolu kurumsal kimliğimizle örtüşüyor. 6 aylık bir takımız. Yeni doğduk. Futbol sadece erkeklere ait bir oyun değil. Futbol bir spor. Kadınlarımız da en iyi şekilde yapacak. Erkekler gibi yapmalarını istemiyoruz. Sadece oyunun keyif veren yanları ile oynamalarını, kendilerini gerçekleştirilmelerini ve ülke futboluna da kadınlarımızın hizmet etmesini istiyorum.

- Fenerbahçe’nin tarihinde kadınların izi çok fazla. Kulübün kilometretaşı olan başarılarında kadın sporcuların yansıması çok güçlü. Ayten Salih gibi Eda Erdem gibi geçmişten bugüne sayılacak pek çok Fenerbahçeli isim var.

Haberin Devamı

‘Cinsiyet eşitliğine önem veriyorum’

Fenerbahçede Nihan Su, Eda Erdemi örnek gösterdi Kadınların izi çok fazla

Sarı-lacivertli takımın çalıştırıcısı Nihan Su, kadınlara yönelik mesajında, “Türkiye genç bir nüfusa sahip ve kız çocuklarımızın sayısı fazla. Ülkemizde kadınların önyargıları kırması gerekiyor. Birçok kız çocuğu var futbol oynamak isteyen ama belirli sebeplerden dolayı engellenmişler. Kendi kabuklarını kırmalarına çalışıyoruz. Fenerbahçe’nin iki yıl önce Dünya Kız Çocukları gününde açtığı kız futbol okulu da bu anlamda çok önemli. Toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veriyorum” dedi. 

Annelere özel mesaj

Sarı-lacivertlilerin teknik direktörü Nihan Su, anneler başta olmak üzere ailelere özel bir mesaj gönderdi: “Aileler kızlarını gönül rahatlığıyla futbola yönlendirebilir. Ben daha içime kapalı bir çocuktum. Sporun içine girdikten sonra özgüvenim arttı. Etrafımdan bir şeyler öğrendim. Farklı insanlar ve kültürler tanıdım. Daha güçlü bir kadın olmayı öğrendim. Kız çocuklarımız erken yaşta bu işin içine girmeliler. Görüyorum ki babalar getiriyor kızlarını genelde futbol okuluna. Ben istiyorum ki annelerimiz de getirsin. Kız çocuklarının futbol oynamasını isteyen aileleri Fenerbahçe Kız Futbol Okulu’na bekliyoruz. Ciddi anlamda talep alıyoruz. Kızlarımız formamızı giymek istiyor. Bunu gerçekleştirdik.”

Haberin Devamı

‘Erkeklerle aynı eğitim’

Spora ve futbola başlama hikayesini paylaşan Nihan Su, yaşadıklarını tek tek sıraladı:

“Sporcu bir anne babanın çocuğuyum. Dayım antrenörlük yaparken beni futbol antrenmenlarına götürürdü. Futbolu seviyordum. Amerikalı Mia Hamm benim çok etkilendiğim bir isimdi. Benim de misyonum bu olmalı dedim. Ankara’da başladım 13-14 yaşlarında. Lisede Bursa’ya transfer oldum. 15 kişi bir evde yaşadık. Milli takımlarda oynadım. 23 yaşında antrenörlüğe başladım. Milli takımda çalıştım. UEFA B ve A kursuna gittim. A kursu ile bu işi yapıyorum. Umut ediyorumki erkek takımlarımızın teknik kadrolarında kadın antrenörler olsun. Bunun olacağını düşünüyorum. Bu lisansları alırken erkeklerle aynı eğitimi alıyoruz. Pro lisansa da başvurdum.”

Haberin Devamı

‘Sistemim 4-3-3’

Taktik planlarından da söz eden Nihan Su, “4’lü oynuyoruz. 6 pozisyonunda oynayan tek oyuncumuz var ama aslında rakibe göre belirliyoruz. Analizleri yapıyoruz. 4-3-3 oynatmayı seviyorum. Hücumda geçişleri ve birlikte savuma yapmayı seven biriyim. Topun bizde kaldığı pas oyununu oynatabileceğimiz oyunu daha çok seviyorum” diye anlattı.

‘Her maçımızı izliyor’

Fenerbahçede Nihan Su, Eda Erdemi örnek gösterdi Kadınların izi çok fazla

Başkan Ali Koç’un her zaman destek verdiğini kaydeden Nihan Su, “Başkanımızla aramız çok iyi. Her maçımızı izliyor. Sahada olmadığı zaman bile ekrandan takip ediyor. Her maçtan sonra geri bildirim alıyoruz. Antrenmanlara da geliyor. Kızlarımıza inandığını hissettiriyor. Mustafa Kemal Danabaş, şube sorumlumuz, her gün bizimle. Ciddi katkıları var. Başkanımızla oturduğumuzda her şeyi konuşabiliyoruz. Çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Bizi daha güçlü kılıyor bu durum” dedi.

‘Geçişler çok hızlı oldu’

Son dönemde Süper Lig kulüplerinin de kadın futboluna adım attığını anımsatan Nihan Su, şunları söyledi:

“Amatör statüdeyiz. Bunu profesyonelleştirmemiz gerekiyor. Yayın hakkı olması gerekiyor. Ne kadar izlenirsek hem sayı artacak hem de rekabet ve oyun kalitesi artacak. 8 büyük kulüp girdi bu işe ve imkanlar arttı. Böyle tesislerde antrenmanlar yapıyoruz. 100-150 kişi izliyordu daha önce maçları. Şimdi ise kötü oynayınca artık eleştiriler alıyoruz. Geçişler çok hızlı oldu. 16-17 yaşında sporcular etkileniyorlar, üzülüyorlar. Z kuşağı sosyal medyayı takip ediyor. Biz her ne kadar “Sen elinden geleni yaptın” desek de dış etkenlerden etkileniyorlar. Psikolojiyi de yönetmeye çalışıyoruz.”

Man City ve Liverpool forması giymiş oyuncular