Beşiktaş Fernando Santos'tan dikkat çeken Jesus yanıtı! Aboubakar ve transfer açıklaması

Fernando Santos'tan dikkat çeken Jesus yanıtı! Aboubakar ve transfer açıklaması

29.02.2024 - 15:29 | Son Güncellenme:

Beşiktaş Teknik Direktörü Fernando Santos, Galatasaray derbisi öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tecrübeli teknik adam Vincent Aboubakar'ın geleceğine dair önemli açıklamalarda bulunurken transfer stratejisini de anlattı. Fernando Santos, Jorge Jesus'un geçtiğimiz sezon Halil Umut Meler ile ilgili yaptığı açıklamaya da yanıt verdi.

Fernando Santostan dikkat çeken Jesus yanıtı Aboubakar ve transfer açıklaması

Beşiktaş'ta Galatasaray derbisi öncesi teknik direktör Fernando Santosi Nevzat Demir Tesisleri'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Santos, Galatasaray derbisi öncesi iddialı açıklamarda bulunurken Aboubakar'da yaşanan süreci ve transfer stratejisini aktardı.

Haberin Devamı

Fernando Santos'un açıklamaları şu şekilde:

"Artık kış günleri geride kaldı, bahar geldi diyebilir miyiz?"

Fernando Santos: Teknik olarak ilkbahara giriyoruz ama zor bir kış oldu, siz de biliyorsunuz. Kışın tamamen bittiğini söyleyemem ama Beşiktaş'ı hedeflerine ulaştırmak için çalışıyoruz.

Gedson'un derbide oynamayacak olması hakkında ne düşünüyor?

Fernando Santos: Gedson'un yerine biri oynayacak 11 kişi çıkacağız. Gedson Fernandes'in yerine oynayacak oyuncunun benim isteklerimi karşılaşaması önemli. Bir teknik direktör olarak benim görevim güçlü bir takım yaratmak. Sahada beraber oynayabilen bir grup yaratmak. Oyuncularla bireysel konuşuyorum. Oyuncuların bireysel performanslarıyla ilgili gelen sorulara cevap vermiyorum.

Haberin Devamı

Fernando Santostan dikkat çeken Jesus yanıtı Aboubakar ve transfer açıklaması

Tayyip Talha kadroya giremiyor?

Fernando Santos: Tayyip Talha Sanuç daha iyiye gidiyor. Fiziksel olarak tam yüzde yüz değildi. Özel bir sebebi yok ama Necip ve Omar oynuyor. Her gün daha iyiye gidiyor ve bir şekilde Tayyip Talha'yı değerlendireceğiz.

Transferlerden genel olarak istediğiniz performansı aldınız mı? Oyunu nasıl değerlendirirsiniz?

Fernando Santos: Yeni gelen oyuncularla ilgili konuşamıyorum. Bireysel olarak konuşmak istemiyorum. Sorunuzu anlıyorum ama bu şekilde cevap veremiyorum. Yeni gelenler hakkında konuşmayı diğer oyunculara saygısızlık olarak görüyorum. Değişen ve iyiye giden şeyler var ama tam olarak değiştiremediğimiz şeylerden bahsedebilirim. Ofansif anlamda topu hızlı döndüremiyoruz. Daha akıcı ve hızlı oynamak istiyoruz. Daha organize oynamak zorundayız. Çok pas hatası yaptığımız zamanlar oluyoyr. Geriye yönelik kıyaslama yaparsak daha olumlu şeyler var. Rakip ceza sahasına yeteri kadar giremediğimizi oyuncularımızla paylaşıyoruz. Daha iyiye gidecek. Ön tarafa uzun top atma alışkanlığını görüyorum. Bunu değiştireceğiz. Türkiye ligindeki tüm hocalara saygı duyuyorum. Türkiye'de adam adama baskı yapılıyor. Bir stoper rakibin forvetini ceza sahasına kadar kovalayabiliyor. Ben daha çok ön baskıda alan savunmasını tercih ediyorum. Savunmada çok agresif değiliz. Rakibimiz baskımızdan çok rahat çıkabiliyor. Bunu düzeltiyoruz. Bu anlamda çok daha iyiye gideceğiz. Tüm bunlar ne kadar geçerli olsa da kazanma alışkanlığı çok önemli. Oyuncularımız da bu alışkanlıkla daha iyiye gidiyor. Taraftarları anlıyorum. Daha göze hoş gelen bir futbol istiyorlar. Bu Beşiktaş'ın doğasında var ve öyle oynamak zorundayız. Gol yemeden kazanmaya devam etmek zorundayız. Oyuncularımız daha iyiye gidecek.

Haberin Devamı

Fernando Santostan dikkat çeken Jesus yanıtı Aboubakar ve transfer açıklaması

Kadro istikrarı yakalanamamıştı. İlk kez bu sezon iki maçta aynı 11 sahaya çıktı. Kadro istikrarı konusunda ne düşünüyor?

Fernando Santos: Aslında idmanlarda da uzun süre tam takım olamamıştık. Sakatlar ve Afrika Kupası vardı. İdmanlar çok önemli. İdmanlarda yaptıklarınız maçta öne çıkar. Bir zorluk yaşadık çünkü sezon öncesi kampı olsa fiziksel ve taktiksel olarak birçok şeyi uygularız. Zamanımız olur. Sezonun ortasında geldik. Geldiğimiz günlerde direkt maç oynamaya başladık. Doğal olarak bir zorlanma yaşandı. Analyışımıza adapte etmek kolay olmuyor. İdman performansına göre kadromuz değişebilir. Her oyuncumuz ilk 11'de yer alabilir.

Haberin Devamı

Takım oyununa önem verdiğinizi görüyoruz. Çok gol yiyen bir Beşiktaş vardı. Savunmada toparlanma görüyoruz. Santos'un tarzı hücuma nasıl yansıyacak?

Fernando Santos: Hücum olarak istediklerimin yüzde 50'sinin yansıdığını söyleyebilirim. Kollektif anlayışımızı değiştirmemiz lazım. Fazla bireyseliz. Fazla bireysel olunca oyuncu fazla alan kat etmek istiyor. 10 oyuncunun top bizdeyken sürekli aralara girmezi, çözüm ve opsiyon göstermesi gerekiyor. Bu olmadığı zaman topu alan oyuncu merkeze veya kanada atıyor. Böyle olduğu zaman topu döndüremiyoruz. Top bizdeyken çok durağan oynuyoruz. Topu sırtımız kaleye dönük kontrol etme alışkanlığımız var. Topu ilk kontrolde geriye oynama düşüncesi bir alışkanlık ve bunu idmanlarda düzelteceğiz. Ofansif anlamda kollektifliği iyi sağlayamadığımız ve organize olamadığımız zaman rakip topu kaptığında geriye koşmak zorunda kalıyoruz. Bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Benim anlayışımıza göre henüz yüzde 50 seviyelerindeyiz. Asla bahane üretmeyi sevmem ama ortada bir gerçek var. Biz yaklaşık 10 gündür tam takım halinde çalışıyoruz. Bahsettiğim anlayışı başarabilmemiz için beraber olmamız gerekiyor. Oyuncularımın da bunu yapmak istediklerini biliyorum ama bazen gergin olabiliyorlar. Bunları idmanda yapabiliyorlar ama maçlara başka yansıyabiliyor. Asla bahane bulmak istemiyorum ama biraz sabır lazım. Oyuncularım farklı mentaliteye alışmak zorunda.

Haberin Devamı

Aboubakar farklı olaylar yaşadı. Süreci hoca da biliyor. Aboubakar kendini takıma ne kadar ait hissediyor? Oynatmama sebebi nedir? Sezon sonu yollar ayrılabilir mi?

Fernando Santos: Fiziksel olarak kötü olsa listede olmazdı. Dün maçta olmazdı. Aboubakar yüzde yüz kendisini Beşiktaş'a ait hissediyor. Burada bir sıkıntı yok. Oyuncuları maç kadrosuna alırken en önemsediğim noktalardan biri kafasının burada olması. Kadroya giren her oyuncu yüzde yüz buradadır. Olay aslında takım olarak nasıl oynadığımız. Bir oyuncu özelinden konuşmak benim işim değil. Tek odaklandığım şey oyuncu takıma ne fayda sağlıyor, takım ne kadar kollektif oynayabiliyor.

Fernando Santostan dikkat çeken Jesus yanıtı Aboubakar ve transfer açıklaması

Türkiye'ye alışabildiniz mi? İstanbul'u gezme fırsatınız oldu mu?

Fernando Santos: Şu an harika. İstanbul'a önceden de gelmiştim. Boğazı biliyorum. İstanbul'u gerçekten çok seviyorum. İstanbul'un en büyük sorunu trafik. Canımı sıkabiliyor. Ekibim de İstanbul'da çok mutlu. Evim Kadıköy'de... Eşim buraya geldi. Yarın gidecek ama yanıma gidip geliyor. O da İstanbul'u çok seviyor. Burada yaşamak çok güzel. İstanbul fantastik bir şehir. Taraftarlarımız da muhteşem. Bazen bazı oyunculara karşı tepki gösteriyorlar. Kulübe ait olduklarını hissedebiliyorum ama maç oynandığı anda oyunculara tepki göstermesinler.

Gelecek sezon hocanın hayalleri nedir? Beşiktaş taraftarı büyük başarılar ister.

Fernando Santos: Taraftarın ne istediğini biliyorum. Her sezon Beşiktaş kupa kazanmak ve şampiyon olmak için oynar. Taraftarlığın ne demek olduğunu biliyorum. Bu yıl ligde üçüncü olup kupayı almak istiyoruz. Temelde az önce bahsettiğimiz sorunları gözardı etmiyoruz. Önümüzdeki yıl tartışmasız bir şekilde Beşiktaş'la şampiyon olmak istiyorum. Avrupa'da hedeflerine ulaşacak bir takım kurmak istiyorum. Kimin oynayıp oynamayacağına ben karar veriyorum ama bu hayallerimizi düşünürken yönetim tarafı da var. Şimdiden önümüzdeki yılın planlarına başladık. Biraz zor olacak. Yabancı sayısı 14'ten 12'ye düşecek. Çok fazla Türk oyuncu ihtiyacımız olacak. Bir plan yapmak zorundayız. Sadece bu benim ve yönetimin iş ideğil beraber çalışıyoruz. Zaman harcıyoruz. Buraya geldiğimde zaman yoktu. Biraz kaotik bir durum vardı ama şu an önümüzde bir yol var ve beraber bir şekilde konuşuyoruz. Önümüzdeki sezon nasıl bir kadro planlaması yapacağımızı konuşacağız. Kararı benim verdiği yerler var ama yönetimin de verdiği yerler olacak. Şu ana kadar bu işbirliği çok iyi gitti. Hedef sürekli şampiyonluklar yaşamak. Kadroyu çok sağlam bir temele oturtmamız gerekiyor. Güçlü olduğumuzu biliyorum. Taraftarın istediği şampiyonluğa oynayan takımı oluşturmak istiyoruz.

Fernando Santostan dikkat çeken Jesus yanıtı Aboubakar ve transfer açıklaması

Türkiye'nin EURO 2024'teki rakiplerinden biri de Portekiz... Türk futbolunun dinamiklerini daha yakından biliyor. Türk Milli Takımı'nın şansını nasıl değerlendirir?

Fernando Santos: Türkiye Milli Takımı'nı iyi tanıyorum. Katar öncesi Türkiye ile karşılaşmıştık ve bize zorluk çıkarmışlardı. Portekiz olarak 2016 ve Uulslar Ligi'ni kazanmıştık. Ona rağmen Türkiye Milli Takımı bize ciddi sıkıntı yaşatmıştı. Genelde favori gösterilen 6-7 takım vardır. Sürpriz yapmaya en yakın takım Türkiye... Çok iyi bir takım ve çok iyi bir teknik direktörü var. Türkiye sürpriz yapabilir. 2002 yılında Türk Milli Takımı ile Portekiz arasında çok fark yoktu. Portekiz'in o yıllardan beri yaptığı bir şey var. Altyapıya iyi bir yatırım yaptılar. Portekiz'e baktığınız zaman U17, U18, U19 ve devamı gibi birçok lig var... Az önce Tayyip Talha'yı sordunuz. Fiziksel olarak iyi olmadığı için oynamıyor peki ben Tayyip'i nerede oynatacağım şu an? U23 olsa ben Tayyip Talha'yı orada değerlendirebilirim. Altyapı kötü işliyor demiyorum ama bu oyuncu bir aşamaya geliyor fakat Beşiktaş'ta oynayamıyor. Bu oyuncuyu geliştirmeniz içni oynatacağınız bir alan olmuyor. Bence bu anlamda altyapı konusunda bu tarz şeyleri TFF muhtemelen değerlendirecektir. Portekiz'de biz bunu 2002'de yapmaya başladık ve sonuç ortada. Bir kıyaslama yapmıyorum ama bu bir gereklilik.

Cenk Tosun ve Salih Uçan 7-8 aydır yeni sözleşme bekliyor. Bu iki oyuncuyla gelecek sezon devam etmek istiyor mu?

Fernando Santos: Bu anlamda raporumu hazırlıyorum. Yönetimle konuşacağız. Salih'in sakatlığı ile ilgili son durumunu bilmiyorum. Doktorla konuştuktan sonra durumuna bakacağız.

Derbide nasıl bir Beşiktaş izleyecek futbolseverler?

Fernando Santos: Daha düşük bütçeli takımlar Galatasaray'a karşı kontratak oynarlar ama biz Beşiktaş'ız... Biz, Galatasaray maçına özel bir plan yapmayacağız. Ben oyuncularıma takımın nasıl oynaması gerektiğini aşılamak istiyorum. Galatasaray maçını herkes kazanmak istiyor. Derbide biz nasıl oynayacağız aslında bu da gelecekle alakalı bir şey.

Fernando Santostan dikkat çeken Jesus yanıtı Aboubakar ve transfer açıklaması

Halil Umut Meler'le ilgili düşünceleri neler? Jesus şunu söylemişti: "Bu ligin sportif gerçekliği yok maçlar masada kazanılıyor."

Siz böyle düşünüyor musunuz?

Fernando Santos: Jorge Jesus iyi bir arkadaşım. Ben henüz 2 aydır buradayım bir yorum yapamam. Jesus uzun süre buradaydı. Hakem eğitmeni değilim. Bununla ilgili bir şey söyleyemem.

Fernando Santostan dikkat çeken Jesus yanıtı Aboubakar ve transfer açıklaması