Galatasaray Galatasaray - Başakşehir maçında Halil Umut Meler'den tartışmalı karar! Eski hakemler arasında fikir ayrılığına yol açtı

Galatasaray - Başakşehir maçında Halil Umut Meler'den tartışmalı karar! Eski hakemler arasında fikir ayrılığına yol açtı

09.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'in 33'üncü haftasında Galatasaray ile Başakşehir karşı karşıya geldi. Kritik maçta Halil Umut Meler düdük çaldı. Halil Umut Meler'in tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi.

Galatasaray - Başakşehir maçında Halil Umut Melerden tartışmalı karar Eski hakemler arasında fikir ayrılığına yol açtı

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 33'üncü haftasında Başakşehir'i konuk etti. Heyecan dolu mücadelede Halil Umut Meler düdük çaldı. Halil Umut Meler'in yardımcılıklarını Emre Eyisoy ile Kerem Ersoy üstlendi. VAR'da Abdulkadir Bitigen, AVAR'da ise Onur Özütoprak üstlendi.

Haberin Devamı

Galatasaray - Başakşehir maçının tartışmalı kararları gündem yarattı. Bülent Yıldırım, Deniz Çoban ve Seçim Demirel, Galatasaray - Başakşehir müsabakasının tartışmalı kararlarını değerlendirdi.

İşte heyecan dolu maçtaki tartışmalı kararlar hakkında yapılan yorumlar...

Haberin Devamı

"Sacha Boey'a gösterilen sarı kart doğru mu?"

Deniz Çoban: Dördüncü hakem yardım etmiş olabilir. Dördüncü hakem de görünmüyor. Top Başakşehirli oyuncudan çıkıyor. Galatasaraylı oyuncu formadan tutar gibi ama ihlali gerektirecek bir tutması yok. Burada taç kararı yanlış verilmiş görünüyor. Koluna çarpmıyor da bence. Taçın yanlış verilmesi, Galatasaraylı oyuncuya hakemi protesto etme hakkı vermiyor. Topu alıp yere vuruyor. Sarı kart kararı kesinlikle doğru, hakeminden kararından bağımsız. Taç kararı yanlış verilmiş gözüküyor.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Taç konusunda zaman zaman göz yanılgısı herkes yaşayabilir. Yanlış bir taç atışına karar veriliyor. Sacha Boey'un topu yere doğru vurma hamlesi tartışmasız bir sarı kart gerektiriyor. Sarı kart görmesi ve cezalı duruma düşmesinde benim açımdan bir sakınca yok.

Seçim Demirel: Çok açık bir sarı kart, doğru değerlendirmiş. Topu yere vuruyor, daha farklı davranılmazdı zaten.

Galatasaray - Başakşehir maçında Halil Umut Melerden tartışmalı karar Eski hakemler arasında fikir ayrılığına yol açtı

"Galatasaray'ın penaltı beklediği pozisyondaki devam kararı doğru mu?"

Bülent Yıldırım: İhlali kim yapacak? Aldatma olmadığı sürece Başakşehirli oyuncu yapacak. Ceza alanı içerisinde hep ne diyoruz? 'Dikkatli oynamanın birinci kuralı ayaklarınız zemine basacak.' Kayıyorsanız o riski aldığınıza değecek. Ahmed Touba topa dokunuyor mu? Icardi topu kurtardı ancak kaydığı için aldı onu tırpanladı. Topu kurtardı, dikkatsiz bir cisim geldi, ayak zeminden kalktı. Defans oyuncusu böyle giremez. Alanyaspor - Galatasaray maçında bunun başka bir versiyonunu Sacha Boey yapmıştı. Kontrolsüz bir faul. Bana göre tartışılacak hiçbir tarafı yok. Yüzde 100 penaltı olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Bilerek takılıyormuş gibi bir algı uyanıyor. Topu kurtardı oyuncu, ayaklarının üzerinde durmayan, kontrolsüz şekilde kaymış... Her pozisyonda kayarım, kayarken de ayaklarımı vücuduma doğru toplarım, kayar indiririm oyuncuyu. Burada Galatasaraylı oyuncu topu kurtarmış. Topla oynasaydı, topu uzaklaştırsaydı sonra bu olsaydı ben de penaltı değil derdim. Galatasaraylı oyuncu topa gidecek ama kontrolsüz kayan oyuncu, Galatasaraylı oyuncunun ayağını bileğinin altına almış. İki defa bozuluyor. Açık, net, tartışmasız, amasız, fakatsız, lakinsiz net bir penaltı.

Seçim Demirel: Görüşlerinize saygı duymakla beraber aynı fikirde olmadığımı net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Defans oyuncusunun topla oynama niyetiyle uzandığını ama onun topa uzanamayacağını, yetişemeyeceğini anladığı anda küçülerek, toptan ve rakibinden kurtulmaya çalıştığını görüyorum. Icardi'nin o teması alır almaz da kendisini yere bıraktığını düşünüyorum. Eğer isteseydi devam edebilirdi diye bir yorum yapıyorum. İstemeden de bir temas gerçekleşti. Kararınıza saygı duyuyorum ama ben bunun skandal bir karar olduğunu, VAR kesinlikle karışmalı diye düşünmüyorum. Hakem bence de bu pozisyonu göremedi. Kendisi bir penaltı çalsaydı her şekilde hakem kararını desteklerdim. Benim kararım, şahsi fikrim burada bir penaltı olmadığı yönünde.

Haberin Devamı

Galatasaray - Başakşehir maçında Halil Umut Melerden tartışmalı karar Eski hakemler arasında fikir ayrılığına yol açtı

"VAR incelemesi sonrasında Galatasaray lehine verilen penaltı doğru mu?"

Deniz Çoban: Ben ilk defa böyle bir şeye şahit oldum. Fotoğrafla penaltı kararı verildi. VAR'ın gösterdiğini görüyoruz. Halil Umut Meler döndü penaltı kararını verdi. Normal şartlarda temas noktası gösterildikten sonra normal akışta pozisyon gösterilir, hakem ona göre karar verir. Ben buna bu şekilde bakıp ikna olmadım. Bir şey dikkatimi çekti. Hakemi penaltı tartışması olduğu andan sonra takip ettim, hakeme itiraz eden futbolcular arasında hiç Deniz Türüç yok. Deniz Türüç koluna çarptığının farkında ki itiraz etmiyor. Görüntülerden topun ele geldiğine emin olamıyorum. Bir penaltı kararı verildi bu penaltıya da itiraz edemiyorum, hatalı diyemiyorum. VAR'ın izletme şekline itiraz ediyorum. Daha iyi bir açı da yok. Fotoğrafı durduğunuz zaman kolunun arkasında bir yerde gösteriyor. Bu penaltıya hatalı diyemiyorum ama VAR uygulaması açısından problemli olduğunu düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Hiç alışık olmadığımız bir izletme tarzı. Hareketli bir izleme olmadan, hakem inceleme bölgesini çok erken terk etti. Acaba içeriye doğru kaçarken göz ucuyla bir şey gördü de emin olamadı. Gördüğü anda da kendi zihnindeki görselle birleştirip o yüzden mi çabuk karar verdi? Günahıyla sevabıyla kendisine ait. Tespitlerinize yüzde 100 katılırım. Olayı yakalayan 7 tane kameranın tamamına baktığımda ceza noktasına topun temas ettiğini ya da etmediğini ispat edemiyorum. Bu ihlali göz ucu ya gördü, ya görmedi. Deniz Türüç'ün hamlesi zaten çok riskli ve omuz üzerinde kaldırılmış bir kol ancak nereye çarptığını göremiyoruz. Elimizdeki teknoloji bu kadar. VAR'ın bunu gösterme tarzı yanlıştı. Hakemin saha içinde gördüğünde bir şüphe vardı, video karesinden o penaltıyı verdi diye düşünüyorum. Doğru ya da yanlış diyemiyorum üzgünüm.

Seçim Demirel: Taç kararı doğru. Ceza alanı içerisinde kolu doğal olmayan bir defans oyuncusu, topu kaldırmış olan ele bir top geliyor. Hakem tam koşu anında olduğu için tam temas yerini göremedi. O yüzden kendisi bu kararı veremedi. VAR müdahalesi olunca da gelerek, izleyerek bir penaltı atışı kullandırdı.

Galatasaray - Başakşehir maçında Halil Umut Melerden tartışmalı karar Eski hakemler arasında fikir ayrılığına yol açtı

"Kerem Aktürkoğlu'nun köşe vuruşunun tekrar edilmesi doğru mu?"

Bülent Yıldırım: Atış yapılmadan önce düdüğü çaldığını duyduk, ondan yana bir sıkıntı yok. Burada topun yönü konusunda bir şüphe varsa, karşıdaki kıdemli yardımcı hakem uyarabilir. Yalnız bu uyarıyı yapacaksanız, çok erken yapmanız lazım. Bu top konuyor, bu bilgi ekipten hakeme ulaşıncaya kadar saniyeler geçti. İletişim geçtiği için kervan yolda düzelmedi, top yola çıktı. Elbette Başakşehirli oyuncular düdüğü duyduğu için mücadeleyi bıraktı. Bu topun izdüşümü bile yeterli. Burada öyle bir ihlal de, ihtimal de yok. Gecikmiş bir müdahale, yanlış bir müdahale. Oyunu gereksiz geren bir müdahale. Allah'tan düdük duyuluyor. Uyarmakta geç kaldılar.

Deniz Çoban: Topun yeri konusunda şüphe yok. Doğru yere konulmuş, doğru şekilde kullanılmış bir korner vuruşu. Görüntülere baktığımız zaman düdük çok erken çalınmış. Galatasaraylı oyuncu da gole sevinmiyor, düdüğü duymuş durumda. Bu maç 1-0 olmasa, bu maç 1-0 bitmese o zaman her mikrofona 'golümüz verilmedi' diyecekler. Kerem bence hakemi alkışlamış, bu da bir protesto. Sarı kart görmesi lazım.

Galatasaray - Başakşehir maçında Halil Umut Melerden tartışmalı karar Eski hakemler arasında fikir ayrılığına yol açtı