Diğer Golbolun kraliçesi Sevda Altunoluk!

Golbolun kraliçesi Sevda Altunoluk!

12.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Golbol Milli Takımımız, 2020 Paralimpik Oyunları’nda da arkasında bir hikaye bıraktı. Organizasyona damga vuran ve atılan 57 golün 46’sını rakip ağlara yollayan Sevda Altunoluk, tekrar gol kralı unvanını alırken ‘görme engelinin, spora engel olmadığı’ mesajını verdi

Golbolun kraliçesi Sevda Altunoluk

ERKAN AYRAÇ

Haberin Devamı

Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyuncuları Türk sporseverler için tabii ki çok başka duygular yaşattı. Olimpiyatlarda madalya rekoru kıran sporculardan bayrağı devir alan paralimpik milli sporcularımız da elde ettileri derecelerle göğsümüzü kabarttı.
Paralimpik Oyunlarıra 13 branşta 87 sporcuyla katıldık. Tabii ki hepsi ortaya koyduğu mücadele ile gururumuz olurken, önce masa tenisinde Abdullah Öztürk, ardından da Golbol Kadın Tamımız aldıkları altın madalyayla zirveye çıktı. Aslında hikayeler birbirine çok benzerdi. Hem Öztürk, hem de ay-yıldızlı takımımız Rio 2016’dan sonra Tokyo 2020’de de rakiplerini tek tek dize getirerek şampiyon oldular.
Golbol Takımımız ulaşılması zor bir başarıya imza atarken, Sevda Altunoluk en büyük payı almayı başardı. Takımının 57 golünden 46’sını atarak ulaşılması zor bir başarıya imza atarak 2016 Rio’dan sonra (21 gol) gol kralı unvanını alan Sevda adeta sporseverlere ‘Ne Messi, ne Ronaldo sahaların tek gol kralı Sevda’ dedirtti.
Aslında her paralimpik sporcunun hayatı ilham kaynağı olacak bir hikayesini barındırıyor. Gelin bir de Sevda Altunoluk’un hakiyesini gözden geçirelim...
Öncelikle Sevda’nın en büyük destekçisi kardeşi Sevtap... Çünkü o da bir milli sporcu ve aynı sahada ülkemiz için ter döküyorlar. Gol kraliçemiz Sevda, dünyaya geldiğinde normal bireyler gibi görebilen, zamanla görme yetisini kaybetmiş bir sporcumuz. Beden öğretmeninin sayesinde vaçgeçmemeyi, görme engelinin spora da engel olmadığını anlayıp golbol branşı ile tanıştı. 12 yaşında kaleci olarak başlığı bu branşta sayısız kupa, madalya ve gol kralı unvanı almayı başardı.
Sevda Altunoluk her röportajında engelli olan bireylere ise ‘ Ben engelini aştım. Görme engelli olmak asla spora engel değildir’ mesajını da vermeyi unutmuyor.

Haberin Devamı

Golbolun kraliçesi Sevda Altunoluk

Rio’da rüzgar gibi esti
Golbol Kadın Milli Takımımız Rio 2016 Paralimpik Oyunları’nda da şampiyon olurken başarıdaki aslan payı yine Sevda Altunoluk’a gitmişti.
Future Arena’da oynanan final müsabakasında ay-yıldızlılar Çin’i 4-1 yenerken Sevda attığı üç golle herkesin alkışını aldı.
Zaten milli sporcumuz bu başarılı performansıyla 2016’da da gol kralı olmuş ve bütün sporseverlerin dikkatini çekmişti.

Haberin Devamı

Sevda’nın başarıları
-2010’da Eskişehir’de düzenlenen IBSA Goalball Avrupa Kadınlar B Grubu Şampiyonası’nda gümüş madalya kazandı.
-2012 IBSA Avrupa Goalball Şampiyonası’nda 27 gol kaydederek altın madalya almayı başardı.
- 2013 Pajulahti Oyunları’nda turnuvanın en skorer ismi oldu ve zirveye çıktı.
-Malmö’de düzenlenen 2013 Malmö Lady Inter Kupası’nda 18 golle gol kralı oldu.
- 2014’te yine Malmö Lady Inter Kupası’nda takımı bronz alırken Sevda 17 golle, gol krallığında 2. sırada yer aldı.
- 2015 IBSA Avrupa Goalball Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.
- 2016 Rio Yaz Paralimpik Olimpiyatı’nda Türkiye Milli Takımı ile altın madalya alırken, gol kralı da oldu.
-2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’da takımının 57 golünden 46’sını atarak organizasyona damga vurdu.

Yanına bile yaklaşamadılar
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Kadınlar Golbol müsabakalarında mücadele eden hiçbir ülke, Sevda Altunoluk’un ulaştığı gol rakamını yakalayamadı, hatta yanına bile yaklaşamadı desek yalan olmaz. Daha da ilginç bir istatistik ise Sevda, Türkiye sonrası en fazla rakip ağları sarsan ülke olan ABD’den tam 12 fazla gole imza attı. Rio’dan sonra Tokyo 2020’de de gol kralı unvanını hakkıyla aldığını da herkese gösterdi.

Haberin Devamı

Golbolun kraliçesi Sevda Altunoluk

‘Destekçim ablam’
Aslında Sevda golboldeki başarılarının yanında bir de bu branşa önemli bir sporcu da kazandırdı. Milli sporcunun kardeşi Sevtap Altınoluk golbol yollarının ablası sayesinde kesiştiğini belirterek, “Hem ablam hem de antrenörüm sayesinde milli takıma kadar yükseldim. Tokyo’da da önemli bir başarıya imza attık inşallah devamı gelir” diyor.
Milli takımın başarısında en büyük payın ablası Sevda’nın olduğunu kabul eden Sevtap Altunoluk, “Hepimizin katkısı var ama ablam takımımızı kurtaran kişi diyebilirim. Sevda deyince ‘kaptan’ ve ‘kraliçem’ ilk aklıma gelen kelimeler” ifadelerini kullandı.

‘Paris’i işaret etti’
Sevda Altunoluk bu başarının ardından ‘durmak yok yola devam’ mesajını da vermeyi unutmadı. Milli sporcu zorlu süreçler sonucunda altın madalya hedefini gerçekleştirdiklerini belirtirken, “Teknik ekibimiz, hocalarımız, federasyonumuz ve bakanlığımızın destekleriyle altın madalya kazanmayı bildik. Olimpiyat şampiyonu unvanımızı koruduğumuz için çok mutluyum. Genç arkadaşlarımla Paris 2024’e katılıp altın madalya ile bu başarımızı daha da taçlandıracağız” dedi.

Haberin Devamı

En büyük gurur baba Altunoluk’un
Final maçında ise gözler Altunoluk ailesindeydi. Baba Savaş Altunoluk, iki kızını elinde Türk Bayrağı ile adeta nefes almadan seyretti. ABD’yi 9-1 mağlup ettiğimiz maçta Sevda Altunoluk bütün gollerimizi atarken, baba Savaş Altunoluk’un da hem sevinci hem gururu bir kat daha arttı. Maçın ardından da kısa bir açıklama yapan baba Altunoluk, “Sevda ile maç sabahı görüşmüştük son kez. Bana, ‘Baba bu maçı alıp altın madalya kazanacağız. Bu madalyayı kardeşlerime armağan edeceğim’ dedi ve sözünü tuttu. İki kızımla da gurur duyuyorum” dedi.

‘24 saat beraberiz’
Milli takımda beraber forma giydiği kardeşi Sevtap Altunoluk’u anlatan abla Sevda, “Beraber ‘şampiyon olacağız ve ay-yıldızlı bayrağı beraber kaldıracağız’ demiştik. Biz bunu başardık ve sevinç gözyaşları döktük. Bu ‘Başardık’ gözyaşıydı” diyor.
Sporcu olarak başarılı olmak adına çok şeyden vazgeçtiklerini belirten Sevda şöyle devam ediyor: “Hayatımızdan, ailemizden ve sevdiklerimizden vazgeçiyoruz, okulumuzdan uzak kalıyoruz. Kamplarda, antrenmanlarda, evde...
Yani 24 saat kardeşimle beraberiz. ‘Artık yeter’ dediğimiz zamanlar oluyor... Beraber kazanma hissiyatı bize yüksek motivasyon sağladı. Bu inanç sayesinde kazandık.”

Golbol nasıl oynanır?
Golbol’de takımlar üçer oyuncusu ile kendi kale direklerinin önüne dizilir. Her iki takımda da en fazla üçer yedek oyuncu bulunabilir. Dikdörtgen şeklindeki sahada takımlar rakip kaleye atılacak şutların ya da gelen şutların kurtarışlarını kendi yarı sahasında yapmak zorundadır. Topun kurtarışının kolaylaşması adına içerisinde bir zil vardır. Böylelikle oyuncular zil sesine göre konumlanır.
Doğru atışta top önce şutu kullanan oyuncunun kendi yarı sahasında, ardından da rakip alanda en az bir kez sekmelidir. Eğer top kendi sahanızda sekmezse ‘Highball’ (yüksek top), rakip alanda sekmezse ‘Longball’ (uzun top) ihlali yapmış kabul edilirsiniz ve rakip takım bu faulünüz sonrası penaltı atışı kullanır. Hücum etmek için takımların kurtarıştan sonra 10’ar saniyesi vardır. 12’şer dakikalık 2 devreden oynanan golbolde amaç 1 kilo 250 gram ağırlığındaki topu elle rakip kale ağlarına göndermektir.

Yazarlar