Dünya Kupası Hikmet Karaman'dan olay Ronaldo iddiası! Portekiz'de neden yedek kaldığını açıkladı

Hikmet Karaman'dan olay Ronaldo iddiası! Portekiz'de neden yedek kaldığını açıkladı

09.12.2022 - 15:19 | Son Güncellenme:

Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası finale doğru yaklaşılırken, heyecan ve tansiyon tırmanmaya başladı. Teknik direktörler Hikmet Karaman, Suat Kaya, Osman Zeki Korkmaz ve Turgay Altay, Skorer'e dev turnuva ile ilgili konuştu. Dört teknik adam, favorilerini, öne çıkan yıldızları, hayal kırıklığı yaratanları açıkladı, Ronaldo krizini masaya yatırdı.

Hikmet Karamandan olay Ronaldo iddiası Portekizde neden yedek kaldığını açıkladı

Katar'da organize edilen 2022 Dünya Kupası'nda final için geri sayım başladı. Özellikle ikinci tur maçlarında futbolseverleri gole doyuran dev turnuva için deneyimli teknik direktörlerin görüşlerini aldık. Hikmet Karaman, Suat Kaya, Osman Zeki Korkmaz ve Turgay Altay, 2022 Dünya Kupası'nda dikkat çeken yıldızları, favorilerini ve hayal kırıklığına neden olan takımları açıkladı. Dört teknik adam ayrıca Portekiz'de yaşanan Ronaldo krizi için de değerlendirmede bulundu.     

Haberin Devamı

HİKMET KARAMAN: "Kupada benim açımdan hayal kırıklığı yok. Almanya'nın elenmesi bence hayal kırıklığı değil. Dünya Kupası gibi büyük bir turnuvada, defansı zayıf takımlardan biriydi. Dolayısıyla bu gruptan çıksa da diğer elemelerde takılacaktı. Böyle defans hataları, böyle büyük bir kupada olmamalı. İnsanlar Fas'ı seyretmedikleri için, İspanya-Fas maçında favori İspanya gözüküyordu.

'FAS TAKTİK ANLAMDA ÇOK FARKLI OYNADI'

Ama şu var, Fas takımı oyundan ziyade taktik anlamda çok farklı bir şekilde oynadı. Yüzde 70 topa sahip olan İspanya Milli Takımı'nın doğru dürüst net pozisyonu yok. Tehlikeli gol organizasyonu yok. Yüzde 70 topa sahip olup siz gol pozisyonlarında tehlikeli varyasyon yaratamıyorsanız o yüzde 70'lik topa sahip olmanın hiçbir anlamı yok. Zaten topa sahip olma demek, topun hızını artırma demek. Onlar topun hızını hiç arttırmadı ki... Yani pas trafiği çok yavaş oldu. Burada Fas'ın oyun anlayışı, rakibi orta sahayla kendi ceza sahasının ortasında karşılamasıydı. Fas'ın oynadığı 4-1-4-1 Dünya Kupası'nda farklı bir örnek.

Haberin Devamı

'20-25 METRELİK ALANDA İSPANYA'YI SIKIŞTIRDILAR'

Çünkü Avrupa Kupası'nda, liglerde zaman zaman rakibi geride karşılayabiliyorsunuz. Fakat bu ceza sahası çizgisinde veya ceza sahası içinde oluyor. Fas öyle yapmadı. 20-25 metrelik bir alanda İspanya'yı sıkıştırdı ve oradan da çok çabuk ataklarla geçiş oyunu oynadı. Zaman zaman da önde presler yaptı. Dolayısıyla böyle bir oyun oynayıp İspanya'yı eleyen bir takıma 'Sürpriz yaptı' denilemez.

Hikmet Karamandan olay Ronaldo iddiası Portekizde neden yedek kaldığını açıkladı

'İNGİLTERE'DE BELLINGHAM VE FODEN'I ÇOK BEĞENDİM'

Özellikle İngiltere'de çok beğendiğim Bellingham var. Foden'ı da unutmamak lazım. Vinicius Junior da önemli bir oyuncu. Bellingham'dan sonra en beğendiğim oyuncu ise Saka. Bir de Hırvatistan'ın stoperi Josko öne çıktı. Turnuvadan elendiler ama, Musiala da göze batan oyunculardandı. Brezilya'da Vinicius'u söyledik, ama benim için orada kilit oyuncu Casemiro. Brezilya Milli Takımı'nın en önemli oyuncusu o bence. İspanya'da Pedri de iyi oyuncu.

'RONALDOSUZ BAŞLAYAN PORTEKİZ'İN ŞANSI VAR'

Haberin Devamı

Teknik direktör Fernando Santos açıklamasında Ronaldo'yu taktik anlamda yedek bırakacağını söylemiş. Ama Portekiz'de kamuoyunda yapılan ve yüksek sesle dile getirilen Ronaldo ile ilgili anketler 'Oynamasın' yönündeydi. Teknik direktör bu enformasyonları alıyor. Onu yedek bırakmasında bunlar ona güç verdi. Ronaldo oyuna girerken hafif bir protesto da vardı. Onu da unutmamak lazım. Bence Ronaldosuz başlayan bir Portekiz'in şansı var, Ronaldo ile başlarsa soru işareti.

NİYE YEDEK KALDI?

Çünkü Ronaldo formunun zirvesinde olduğu dönemde solda veya sağda oynuyordu. Niye? Temposu yüksek. Rakip sağ bek, sol bek oyuna gittiğinde de o da kovalayabiliyordu veya çıkmıyordu. Şimdi Santos 9 numara oynatıyor. Ronaldo 9 numara oynayınca, antrenör 2 stoperden zaten fazla oyuna girmez, en fazla 1 tanesi girer. Ronaldo fiziksel olarak eski çabukluğu, eski gücünde olmadığı için o merkeze çekip, ben bir eksik oynamam düşüncesinde Santos. Kanat oynasa rakip atağa kalktı mı kendi sol beki, sağ beki iki kişiye bir kalacak. Çünkü takip edemez adamı. Adamı takip etse hücuma çıkamaz. O güçte değil şu an. Öyle olunca 9 numara oynatıyor. 9 numara oynayan bir Ronaldo da performansını veremez.

Haberin Devamı

Hikmet Karamandan olay Ronaldo iddiası Portekizde neden yedek kaldığını açıkladı

SUAT KAYA: "Herkesin ortak görüşü, turnuvanın en büyük sürprizi Suudi Arabistan-Arjantin maçı. Fas'ın İspanya karşısında bu kadar direnci de anormal bir şey oldu. Favori olarak bence beklenenler kaldı ama Almanya tam bir hüsran yaşadı. Beklenmedik ama her zaman da olan bir başlangıç oldu. Sürprizle başladı. 16'ya kalana kadar sürprizler devam etti. Favorim Fransa.

'FRANSA, İNGİLTERE'Yİ GEÇER'

İngiltere-Fransa erken bir final gibi. Fransa'nın geçeceğini tahmin ediyorum. Portekiz'in de son maçı anormaldi. İlk 30 dakikada maçı bitirdiler aşağı yukarı. Avrupa'nın en tecrübeli hocalarından bir tanesi Portekiz Milli Takım'nın hocası. Muhakkak bunlar tek başına alınan kararlar değildir yani. Hem onore etmesini hem de organize etmesini son derece iyi bilen bir insan. Ronaldo ile de baba-oğul ilişkisi var. Ben Portekiz'de Ronaldo ile ilgili bir sıkıntı çıkacağını tahmin etmiyorum.

Haberin Devamı

Hikmet Karamandan olay Ronaldo iddiası Portekizde neden yedek kaldığını açıkladı

HAKIMI'NIN ATTIĞI PENALTIYA ÖVGÜ

Fas'ta forma giyen Hakimi, bence öne çıkan oyunculardan. Dünya Kupası son 16 turunda kalacaksın, öyle bir penaltı atacaksın. Olağanüstü bir şey. Mbappe, Giroud ile beraber aldı götürüyor. Brezilya'da Richarlison da öne çıktı. Son 16 maçlarında anormal vites yükselten takımlar var, karşı tarafa nefes aldırmadan işi bitiren takımlar oldu. İspanya'yı söylememe nedenim ise bu kadar yüzde 70 oynama yüzdesine sahip olunan bir maçta 1 tane gol pozisyonun var. Yani bu enteresan. Parantez içinde Fas belki bir sürpriz daha yapabilir diye düşünüyorum." 

OSMAN ZEKİ KORKMAZ: "Turnuvada hayal kırıklığı yok aslında zaten beklediğim sonuçlardı. Sebebi de şu hiçbirimizin alışık olmadığı bir taktikte oynandı Dünya Kupası. Bir de majör liglerde oynayan oyuncuları düşünelim. Zaten büyük bir yarışın içindeler, belki liglerinin en kızıştığı dönemlerde bir anda ara verdiler ve bambaşka bir turnuvaya başladılar. Benim için en büyük soru işareti, majör liglerde oynayan oyuncuların motivasyon sorunu olacaktı turnuva öncesinde. Gereken fiziksel kapasiteyi, moral-motivasyonu sağlayabilecekler miydi? Onu düşünüyordum. Sağlayamadıklarını gördük birçoğunun. Turnuvadaki en büyük sürpriz, Suudi Arabistan'ın Arjantin'i yenmesi oldu. Futbolun güzel tarafı ortaya çıktı. Takım olmanın önemi çıktı. O gün Arjantin çok rahattı. Ancak Suudi Arabistan motivasyonunun sonucunu aldı.

Hikmet Karamandan olay Ronaldo iddiası Portekizde neden yedek kaldığını açıkladı

'BREZİLYA ŞAMPİYON OLUR ÇÜNKÜ...'

Fransa-Brezilya finali bekliyorum. Brezilya'nın kupayı alacağını düşünüyorum. Brezilya'yı önde görme sebebim ise Brezilyalı oyuncular halı sahaya bile çıksalar kazanmak için sahada olurlar. Onların böyle bir doğal motivasyonları var. Mental motivasyonlarının olmadığı yerde de bireysel yetenekleri ortaya çıkıyor. En büyük favori Brezilya.

'GONÇALO RAMOS ÖNE ÇIKTI'

Portekiz'in forveti Gonçalo Ramos öne çıktı. Asıl parlamasını beklediğim Moukoko vardı. Eğer turnuvada görebilseydik değişik olacaktı. Diğer olumlu anlamda gözüme çarpan ise oyuncular Casemiro ve Mbappe.

TURGAY ALTAY: "Öncelikle sadece sportif taraftan bakacak olursak kupanın Avrupa dışında oynanıyor olmasını her şeye rağmen çok değerli buluyorum. Ayrıca stadyumların kalitesi, doluluğu ve ambiyansı da beklediğim çok çok üzerinde diyebilirim. Her turnuvada olduğu gibi bu turnuvada da sürprizlerle başladı. Özellikle çok önemli bir turnuva takımı olan Almanya'nın ilk turda elenmesi, turnuvanın farklı geçeceğinin habercisiydi. Sonrasında şampiyona tecrübesi olmayan genç oyunculardan kurulu turnuvanın favorilerinden İspanya da Fas’a yenilerek ikinci sürprizi yaptı. Çeyrek finaller öncesi 3 büyük favori görünüyor, Arjantin kolektif bir oyun gibi görünmekle birlikte tamamen Messi'nin bireysel performansına göre sonuç alacak bir yapısı var.

Hikmet Karamandan olay Ronaldo iddiası Portekizde neden yedek kaldığını açıkladı

'FRANSA TURNUVA TAKIMI'

Brezilya hem kolektif oyunu takım olarak oynamaya çalışıyor, hem de bireysel oyuncu kalitesiyle özellikle ön alanda çok tehditkar ve en önemlisi yavaş yavaş da turnuvadaki psikolojik momentumu kendi lehine çevirmeye başladığını düşünüyorum. Üçüncü büyük favori Fransa'nın en önemli gücü ise geçmişinden gelen turnuva takımı olma hüviyeti. Takım olarak turnuvanın en kaliteli oyuncu grubuna sahip. Hem kolektif, hem efektif hem de taktiksel olarak çok disiplinliler. En önemli kayıpları forvette Benzema'nın yokluğu, her şeye rağmen ilk başta söylediğim gibi, bu takımda farklı güce, havaya ve momentuma sahipler. Hem oyuncu kaliteleri hem de oyun kaliteleri iyi günlerinde diğer takımların çok çok önlerinde. Bu yüzden kupanın bu 3 takımın dışına çıkacağını sanmıyorum, Bu 3 takımın dışındaki diğer takımlar, kompakt iyi savunma yapan ve hızlı kontratağa çıkabilen takımlar, yetenekli ve tecrübeli oyunculara sahipler.