Euro2016 Horoz şekeri

Horoz şekeri

24.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa'da ilk kez 24 takımla düzenlenen turnuvada grup etabı tamamlandı, heyecan tavan yaptı.

Horoz şekeri

CELAL UMUT EREN - HABER ANALİZ

Haberin Devamı

EURO 2016’da 72 maç geride kaldı, finallere doğru 16 takım yola çıktı. Türkiye’nin dramatik biçimde çok erken veda ettiği dev turnuvada futbol adına dolu dolu bir dönem geçerken, favori ülkelerden hiçbirinin grup aşamasında elenmemesi dikkatlerden kaçmadı.

EURO 2016’da grup etabı tamamlandı. 6 grupta 24 takım 72 maç oynandı. Son 16 turu öncesi heyecan tavan yaptı. Turnuvadaki en dikkat çeken ayrıntı, hiçbir büyük takımın elenmeyerek sürpize izin vermemesi oldu.

İlk defa bu formatta oynanan kupada, son 16 maçlarıyla farklı bir düzen yakalandı. A Grubu’nda Fransa beklendiği gibi grubu lider tamamladı. Ancak en büyük detay, 87. dakikalara takıldı, kaldı. 87. dakikaların öncesi baz alındığı Fransa, 3 puanla grupta sonuncu olacaktı. Ama son dakikaların takımı Horozlar, Payet’nin 2 gol, 1 asistlik performansıyla vizeyi kaptı.

Haberin Devamı

İsviçre kadrosundaki Arnavut kökenli futbolcularla hem Arnavutluk’un üstünde yer aldı hem de 5 puana ulaşıp tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’nda tur atladı. Esas tarih Arnavutluk’ta yaşandı. İlk kez büyük bir turnuvaya katılan Arnavutlar aldıkları galibiyetle tarihe geçti.

Galler tarih yazdı

B Grubu’nda Galler fırtınası esti. Gareth Bale, 3 golle krallığa koşarken, 6 golle Galler en skorer takım oldu. Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’na gelen Galler, lider çıkarak tarih yazdı. İngiltere de klasik turnuva performansını tekrarladı, zorlandığı kupada 5 puanla 2. sırada kaldı.

2010 Dünya Kupası’nda ilk kez tur atlayan Slovakya, geleneği EURO 2016’ya taşıdı ve tarihlerinde ilk kez tur vizesi aldı. Rusya da kötü futboluyla 1 puan alarak havlu attı.

C Grubu’nda son Dünya Şampiyonu Almanya gol konusunda kısırlık çekmesine rağmen 7 puanla liderliği almasını bildi. Lewandowski’nin isabetli şut bile atamamasına rağmen Polonya ile 7 puanla ikinciliği paylaşması dikkat çekti. Esas sürprizi Kuzey İrlanda, Ukrayna galibiyetiyle elde etti. Tarihlerinde ilk defa bu kupaya gelen George Best’in ülkesi tarihi bir başarıyla en iyi 3.’ler arasına girdi.

Kupanın en zor kulvarı olan D Grubu’nda Hırvatistan kalitesini gösterdi. Perisic, Modric ve Rakitic önderliğinde hem son şampiyon İspanya’yı mağlup edip, 14 maçlık seriyi bozdular hem de liderliği aldılar.

Haberin Devamı

İspanya, Iniesta’nın şov yaptığı grupta 6 puan aldı. Türkiye-Çek Cumhuriyeti kapışması da EURO 2008’in rövanşı gibiydi. E Grubu’nu erken bitiren İtalya, 2 maçta 6 puan yaptı. Belçika da hücumcu futbolunu özellikle İrlanda karşısında sergiledi. Belçika-İtalya kapışmasının beklendiği grupta ikisi de 6’şar puanı kaptı.

İbrahimovic noktaladı

Milli formayı bırakacağını açıklayan Zlatan İbrahimovic, İsveç adına son kupasına kötü veda etti. İrlanda Cumhuriyeti de mütevazı teknik direktörü Martin O’Neill ve örnek taraftarlarıyla tarihi bir tur vizesi kaptı.

F Grubu’nda kupanın en garip maçları oynandı. 2014 Dünya Kupası elemeleriyle parlayan İzlanda, şansını EURO 2016’ya taşıdı, 5 puanla tur biletini aldı.

Macaristan da Dzsudzsak’ın kaptanlığı ve 41 yaşındaki efsane kaleci Kiraly ile son 16’ya yürüdü. Hayal kırıklığı yaratan Portekiz, grupta maç kazanamadan, 3 beraberlikle üst tura çıktı.

Haberin Devamı

552 futbolcu, 2 kırmızı kart

EURO 2016’da yine ilginç istatistikler ortaya çıktı. Gruplarda birçok takım ve futbolcu yıldız gibi parladı. 552 futbolcunun forma giydiği 72 karşılaşmada hakemler sadece 2 kez kırmızı karta başvurdu.

Fransa’da birçok rekor, başarı ve futbolcu verileri öne çıktı. 24 takım ve 552 futbolcu 72 maç sonunda çarpıcı detaylar ortaya koydu. İlk olarak yaş ortalamaları dikkat çekti. Kuzey İrlanda 25.5 yaş ortalamasıyla en genç takım olurken, İngiltere 25.7 ve Almanya 25.9 ile izledi. En yaşlı takım İrlanda Cumhuriyeti 29.75’le birinci sırayı aldı.

Macaristan’ın 41 yaşındaki kalecisi Gabor Kiraly en yaşlı isim oldu. 552 futbolcu arasında en tecrübeli futbolcu 31 yaşındaki Bastian Schweinsteiger idi. Alman futbolcu 33 maçla zirveye çıktı.

Gol ve puan bakımından birçok takım sivrildi. Macaristan ve Galler 6’şar golle zirveye çıktı. Galler’den Bale ve İspanya’dan Morata 3’er golle krallık koltuğuna oturdu. En çok gol yiyen takım 6 golle Rusya olurken, maç başına 2 ortalama tutturdu. Ukrayna ve Türkiye de 5’er golle diğer kötü takımlar olup, 1.67 maç başına ortalama yakaladı.

Haberin Devamı

En fazla süre alan isim İsviçre’den Lichtsteiner, 270 dakika sahada kaldı. Hırçınlık bakımından Romanya ve İtalya 10’ar sarı kartla başı çekti. 72 maçta sadece 2 kırmızı kart çıkması ise büyük bir sürprizdi. Arnavutluk’tan Lorik Cana ve Avusturya’dan Alex Dragovic oyundan atılan isimler oldu.

Şiddet ülkeye yayıldı

EURO 2016’da futbol kadar şiddet olayları da gündeme geldi. Grup maçlarında holiganların hareketleri korku dolu günler yaşattı. İngiltere-Rusya maçı öncesi Marsilya’da başlayan kavgalar, bütün ülkeye yayıldı. Başta Rus holiganalar olmak üzere İngilizler, Slovaklar, Fransızlar ve Hırvatlar şiddet olaylarına karıştı. Stat içinde meşaleler ve stat dışında da sert kavgalar yaşandı.

Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre olaylar dolayısıyla toplam 63 kişinin gözaltına alındığı, 20 kişinin sınır dışı edildiği, 3 kişinin tutuklandığı belirtildi. Ayrıca 5 taraftarın kamu düzenini bozma ihtimalleri nedeniyle ülkeye girişine izin verilmediği kaydedildi.

Diğer taraftan 24 yaşındaki Kuzey İrlandalı taraftar, takımının Polonya mücadelesinin ardından Nice’in Promenade des Anglais bölgesinde korkuluktan düşerek hayatını kaybetti.

En iyisi Premier Lig

Fransa’ya en fazla oyuncu gönderen lig, Premier Lig oldu. Ülkeden 110 futbolcu kupada yer aldı. İngilizler, en yakın takipçileri Bundesliga’ya (58 oyuncu) fark attı. Almanya’nın ardından 50 oyunculu İtalya Serie A gelirken, 34 oyunculu Türkiye Süper Lig, 33 futbolculu İspanya La Liga’yı solladı. En fazla oyuncusu olan kulüp 13 ile Juventus olurken, 12 yıldızı turnuvaya giden Liverpool ikinciliği aldı. Fenerbahçe de 10 futbolcusuyla listenin en üst sıralarında yer buldu.

Arnavutluk iz bıraktı

EURO 2016’nın mütevazı ülkeleri, unutulmaz kahramanlık öyküleri yazdı. Tarihlerinde ilk kez bu organizayona katılan Galler, İzlanda, Kuzey İrlanda ve Slovakya, son 16 biletini kapmayı başardı. Macaristan da 1972 yılından sonra ilk kez katılığı turnuvada bir üst tura adını kazıdı. Arnavutluk ise tur atlamasa bile tarihi bir zafer elde etti. İlk defa büyük bir turnuvada boy gösteren Arnavutlar, Romanya’ya karşı aldıkları 2-0’lık galibiyetle tarihe geçen bir kadro oldular.

Eyfel’e Türk damgası

Taraftarlar bakımından büyük ilgi toplayan EURO 2016’da Eyfel Kulesi heyecan yaşattı. Sosyal medya üzerinden turnuvada yer alan 24 takımın taraftarları yarıştı. Fransa ile özdeşleşen Eyfel Kulesi’ni kendi ülke bayraklarının renkleriyle donatmak isteyen taraftarlar twitter yarışına girdi. Türkiye bu yarıştan 3 kez galip çıkarak zirveyi aldı. Toplam tweetlerin yüzde 50 oranında Türklere ait olması büyük ilgi topladı.

Yüzde 95 doluluk

Fransa’da maçlar büyük ilgi gördü. 8 şehir ve 9 statta tribünler adeta doldu, taştı. Yüzde 95 oranında grup aşamalarında doluluk sağlandı. Maç başı ortalama 49 bini buldu. 330 bin nüfuslu İzlanda’nın taraftarları 30 bin bilet alarak turnuvada dikkat topladı. EURO 2016 Batı Almanya’da düzenlenen EURO 88’den sonra taraftar bakımından en iyi 2. turnuva oldu.

- Avrupa’nın en büyük 5 ligi; İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa’dan 273 futbolcu turnuvada oynadı.

- Slaven Bilic’in çalıştırdığı West Ham United’da forma giyen Fransız yıldız Dimitri Payet, ilk üç maçta sergilediği müthiş performansla değerini ciddi biçimde artırdı.

- Mesut Özil, Almanya adına pas rekoru kırdı. Kuzey İrlanda’ya karşı yüzde 99’luk isabeti tutturan Mesut, kupa tarihine geçti.

- Cristiano Ronaldo, 4 farklı Avrupa Şampiyonası’nda 7 gol atarak rekor kırdı. Portekizli yıldız 4 farklı kupada gol atan tek oyuncu oldu.

Yazarlar