Tenis Iga Swiatek taht kavgasında tacı başına taktı

Iga Swiatek taht kavgasında tacı başına taktı

12.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Açık tek kadınlar finalinde Jabeur’u set vermeden yenen Swiatek üçüncü grand slam şampiyonluğuna erişti. Polonyalı 21 yaşındaki tenisçi, Serena Williams sonrası dönemin taht kavgasında tacı başına takan isim oldu.

Iga Swiatek taht kavgasında tacı başına taktı

Sezonun son grand slam turnuvası olan ABD Açık’ta tek kadınlar şampiyonu Iga Swiatek oldu. Son Wimbledon finalisti Ons Jabeur ile final maçında karşı karşıya gelen Polonyalı tenisçi, 6-2 ve 7-6’lık (7-5) set skorlarıyla mücadeleden galip ayrılarak mutlu sona ulaştı. Bu turnuvada ilk kez kupayı kaldıran 21 yaşındaki raket, toplamda üçüncü grand slam zaferini ialan etti.

Haberin Devamı

Fransa Açık’ta bir yıl arayla iki şampiyonluk yaşayan Iga Swiatek için Amerika Açık rüştünü ispat etme turnuvasıydı adeta. Genç raket Paris’teki büyük kupalarıyla adından söz ettirmiş ve tenis dünyasına kendisini tanıtmıştı. Toprak kort dışında da başarılı olabileceğini göstermesi için New York kendisi için önemli bir fırsattı. Bu sert zemin turnuvasında ulaştığı başarı, sadece toprak tenisçisi olmadığını, diğer zeminlerde de son derece iddialı bir isim olduğunun tescili oldu.

2022 ABD Açık Serena Williams’ın son büyük turnuvası olması açısından da ayrı bir öneme sahipti şüphesiz. Kadınlar tenisini 20 yıl boyunca domine eden yıldız raketin vedasının gerçekleştiği organizasyon, bıraktığı boşluğu kimin dolduracağına yönelik önemi beraberinde getiriyor, bir nevi devir teslim törenini simgeliyordu aynı zamanda.

Haberin Devamı

Swiatek de Fransa Açık zaferlerini Serena’nın yıldızının sönmekte olduğu bir döneme denk gelen zaman aralığında elde etmiş, tek kadınlarda tahtın yeni sahibi olmak adına adaylığını çoktan açıklamıştı. Serena Williams’ın veda ettiği turnuvada kupayı havaya kaldırması bambaşka bir kilometre taşı olacak, başarıdaki istikrarının tescili kadar, daha büyük bu iddiasının da asıl görünürlüğünü sağlayacaktı.

Forehand’ler ve return’lerdeki etkisinin yanında Swiatek, maçın gidişatına göre yön verebildiği vuruş çeşitliliği ve mental açıdan kuvvetli kalabilmesi gibi yanlarıyla da yükselişini sürdürdü. Serena sonrası dönemin taht kavgası olarak adlandırılabilecek tek kadınlardaki son dönemin çetin mücadelesinde, öne çıkan isim olarak tacı başına taktı.

‘İyi ki nakit vermediniz’

ABD Açık’ta kupayı alan Swiatek, 2.6 milyon dolarlık şampiyonluk ödülünün sahibi oldu. Kupa seremonisi sırasında Polonyalı sporcuya ödül parası çek şeklinde takdim edildi. Çeki aldığı sırada sporcunun ‘İyi ki bu parayı nakit vermediniz’ demesi gülüşmelere neden oldu. 21 yaşındaki raketin altı yıllık profesyonel sporculuğunda elde ettiği ödül paralarının toplamı 14 milyon dolara ulaştı.

‘Artık sınırım gökyüzü oldu’

Haberin Devamı

Iga Swiatek Amerika’ya şampiyonluk beklentisiyle gelmediğini itiraf etti. Bu turnuvada daha önce en çok üçüncü turu gören genç raket “Bu sene bir şeyler yapabileceğimin farkındaydım. Avustralya Açık’ta yarı final de oynadım ama grand slam kazanacağımdan emin değildim. Özellikle ABD Açık gibi zemini böylesine hızlı bir turnuvayı kazanabileceğimden hiç emin değildim. Bunu beklemiyordum ama benim için sınırın artık gökyüzü olduğunun göstergesi oldu. Biraz şaşkın, gururlu ve elbette mutluyum” dedi.

Bireysel olarak kendisinin gelişimini de değerlendiren Polonyalı tenisçi şunları söyledi: “Artık çok yönlü bir oyuncu oldum ve geliştiğimi hissediyorum. Aynı zamanda kortta bir şeyleri değiştirmem gerektiğinde maç içerisinde bunu kendim uygulamaya koyabiliyorum. Ne yapacağımı bilemez şekilde kortta kaldığım zamanlar artık geride kaldı. Mental açıdan kritik anları atlatabiliyor olmaktan gurur duyuyorum.”

Kürekçi babası tenisçi yaptı

Grand slamlerde üçüncü zaferine henüz 21 yaşında erişen Iga Swiatek de tıpkı Serena Williams gibi tenise, babasının ittirmesiyle başlamış birisi. Babası da eski bir sporcu ve Polonya adına 1988 Seul Olimpiyatları’nda mücadele etmiş eski bir kürekçi. Babası kendisini tenis idmanlarına götürüyor ve gelişimiyle yakından ilgileniyordu. İlk uluslararası şampiyonluğunu 13 yaşındayken ITF junior’larda elde etti. 16 yaşında ilk grand slam junior kupasını kaldırarak Wimbledon’da şampiyonluk elde etti. Fransa Açık’ta ilk büyükler grand slamini kazandığında 19 yaşındaydı.

Haberin Devamı

İzlenme rekoru

2022 ABD Açık’ın, Serena Williams’ın son büyük turnuvası olması, yayıncılık konusunda da bazı ilklerin yaşanmasına yol açtı. ESPN kanalı 43 yıllık tenis yayıncılığında izlenme rekoru kırdı. Serena Williams’ın Ajla Tomljanovic ile olan maçı televizyonları başındaki 4.8 milyon izleyiciye ulaştı. Önceki rekor, 2012 Wimbledon tek erkekler finalinde 3.9 milyonla Roger Federer-Andy Murray karşılaşmasına aitti.

Yazarlar