Futbol İklim değişikliği 'Cristiano Ronaldo'ya yarar

İklim değişikliği 'Cristiano Ronaldo'ya yarar

13.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Daha uzun boylu, daha ince sporcuların sıcak iklimlerdeki üstünlüğünü ortaya koyan araştırma, küresel ısınmayla Messi gibi kısa isimlerden ziyade; Ronaldo gibi uzunların daha avantajlı hale geleceğini gösterdi.

İklim değişikliği Cristiano Ronaldoya yarar

ABD’deki Darmouth Üniversitesi, iklim değişikliğinin sporcular üzerindeki etkilerine yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Çalışma, koşucuların performansını iklim uyumu ve ekoloji kurallarıyla ilişkilendirdi. Dartmouth’ta biyoloji bilimleri profesörü olan Ryan Calsbeek, yirmi yılı aşkın bir sürede yüzlerce triatletin performansını analiz ederek bulgularını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Bir sporcunun vücudunun belirli koşullarda ısıyı atmaya veya tutmaya nasıl adapte edildiğiyle bağlantılı olabileceğini bulan Calsbeek’e göre daha uzun boylu, daha ince ve uzun uzuvlara sahip koşucular sıcak iklimlerde düzenlenen koşu etkinliklerinde üstün olma eğilimindeyken, daha kalın yapılı ve daha kısa uzuvlara sahip maratoncular daha soğuk iklimlerde daha iyi performans gösteriyor. Bu fizyolojik avantaj erkeklerde tespit edilirken kadınlarda ise tespit edilmedi

Lionel Messi gibi daha kısa boylu ve tıknaz sporcuların hava soğukken daha iyi performans gösterdikleri görüldü. Cristiano Ronaldo gibi daha uzun boylu, daha uzun uzuvlara sahip erkeklerin sıcaklıklar daha yüksek olduğunda daha hızlı oldukları bulgulandı.

Araştırma, iklim değişikliğinin daha uzun boylu sporculara üstünlük sağlayabileceğini ortaya koydu. Küresel ısınmayla birlikte gezegen ısındıkça daha uzun boylu, daha zayıf sporcuların gelişebileceği bulundu.

Haberin Devamı

TIKNAZ HOVDA ESİN KAYNAĞI

Biyolog Calsbeek’e araştırmaya girişmesi için ilham veren isim Allan Hovda olmuş. Norseman triatlonunu üç kez kazanan Hovda’nın başarılı bir triatlet için hayal edilebilecek olandan daha tıknaz ve kısa olduğunu gözlemledikten sonra çalışmayı yürütmeye karar vermiş. Calsbeek bu durumu “Vücut şekliyle ilgili, soğukta daha iyi performans göstermesini sağlayan bir şey olup olmadığını merak ettim ve standart dayanıklılık sporcunuza benzemeyen bu adam için sıcaklığın oynayabileceği rolü düşündüm” diyor.

Yazarlar