Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları

7. HAFTA

Adnan


“Manchester galiba yeni bebek yüzlü katilini buldu”

Sunderland-Manchester United maçını anlatan Sky Sport spikeri

Her hafta sonu olduğu gibi İngiltere'de bir kez daha, bu hafta da maçlar oynandı... Takımlar karşı karşıya geldi... Kimi kazandı, kimi kaybetti... Goller atıldı... Güzel hareketler vardı... Ve sonunda birileri sıralamada 'x' basamaktaki yerini aldı...

Bu, İngiltere'de olduğu gibi dünyanın başka çeşitli liglerinde de her hafta gerçekleşen bir rutindi. Ve yine her yerde olduğu gibi yılda sadece bir kaç kez gerçekleşen (bazen hiç olmayan), rutinin dışına çıkan, ilgiyi çeken, asıl beklenen ve üzerinde günlerce konuşulan bir gelişme oldu.

Haberin Devamı

Yine futbolun bizzat içinden ama biraz da sağından solundan, insanları farklı bir heyecana sürükleyecek bir 'yeni gelişme' meydana geldi. Hollywood'da olduğu kadar, yeşil sahada da ilgi çeken, kahramanlık öyküsü olarak ele alındığında kendi kendisinin reklamını yapan, tamamen orjinal olmasıyla eskiye dair şeyleri bir süreliğine de olsa unutturan ve üzerine günlerce konuşulmayı mümkün kılan bir şey...

Sunderland-Manchester United karşılaşması başladığında çoğu akılda tek bir soru vardı: Lige istediği gibi başlayamayan son şampiyon, acaba bu hafta ne yapacak? Toparlayıp işleri yoluna mı koyacak yoksa daha da içinden çıkılmaz bir hale sokarak sıkıntıların büyüğüne doğru mu sürüklenecek?

Ev sahibi ekip ligin tek galibiyet alamayan takımıydı. İki hafta öncesinde bu sebepten teknik direktörünü değiştirmiş, yeni ufukları aramaktaydı. Beşinci dakikada Vidic'in hatasını değerlendiren Craig Gardner'in attığı golle öne geçtiklerinde bu vizyon, nihayete ermeye yakın bir şekilde salınmaya başlamıştı. Ne var ki 55. dakikada Manchester United'ın golü geldi. Premier Lig'de ilk 11'de başladığı ilk maçına çıkan Adnan Januzaj sahne aldı. Kendi başlattığı pozisyonun ardından ceza sahasına bir hışımla girmiş, abisi Evra'nın pasını iyini değerlendirmişti. 18 yaşındaki oyuncu 61'de bir kez daha dahne aldı. İlk golde takipçilik ve ısrarcılığını konuşturan Kosova asıllı Belçikalı futbolcu bu kez vuruş becerisinden bir numuneyi futbolseverlerle paylaştı. Mücadeleyi kazanan United derin bir soluk aldı. 3 mağlubiyetleri olan ligde bir darbeyi daha kaldıramazlardı. İmdada Adnan yetişti.

Haberin Devamı

Arnavutluk’u istiyor

Adnan Jaluzaj, Ada’ya 2011’de Arderlecht genç takımından Alex Ferguson'un isteği üzerine transfer edildi. 18 yaşındaki kanat oyuncusu, United'ın rezerv takımında forma giyerken ilk kez bu sezon başında Wigan ile Wembley Stadı'nda oynanan Community Shield maçında 8 dakika forma giydi. Old Trafford'da A takım ile ilk Premier Lig maçına çıkan Januzaj, Palace karşısında sol kanattaki hareketli futboluyla Manchester taraftarlarını ve maçı tribünden takip eden Sir Alex'i mest etti.

Sunderland maçında ilk kez bir Premier Lig karşılaşmasına ilk 11’de başlayan genç oyuncu, takımının geriye düştüğü mücadelede attığı gollerle 3 puanı getiren isim oldu. Henüz A Milli takım forması giymeyen ve kökenleri nedeniyle birçok takımda forma giyme hakkı bulunan Adnan için İngiltere’nin de harekete geçtiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Karşılaşmayı BBC stüdyolarında izleyen İngiltere Milli Takımı Teknik Direktörü Roy Hodgson ile eski İngiliz milli futbolcu Gary Lineker arasında geçen bir diyalog İngilizler’in ‘Adnan’ planını ortaya çıkardı. Lineker maç esnasında twitter hesabına “Roy ile Januzaj’ın 2015’ten itibaren İngiltere adına oynamasının mümkün olduğunu konuşuyorduk” diye yazdı. Hodgson’ın oyuncunun gelecekte İngiltere için oynayabileceği şeklinde görüş bildirdiği ifade edildi.

Bunun üzerine Sunderland-Manchester United maçının ardından mikrofonlar United Teknik Direktörü David Moyes’a çevrildi. İngiltere Futbol Federasyonu’nun konuyla ilgili United kulübüyle bugüne kadar hiç temasa geçip geçmediği şeklindeki soruya Moyes, “Evet bizimle bu konuda temasa geçtiler. İngiltere Adnan’ı milli takımında görmek istiyor. Onun başka bazı takımlarda oynama opsiyonu da bulunuyor. Tabi İngiltere’de de oynayabilir ancak bunun nasıl mümkün olabileceğini bilemiyorum. Sanırım ikametiyle ilgili bir şeyler yapılması gerekiyor” dedi.

Gerçekten de öyleydi. FIFA kuralları gereği bir oyuncunun normalde oynama hakkı bulunmayan başka bir ülkenin milli takımında forma giymesi için o ülkede 5 yıl aralıksız ikame etmiş olması gerekiyordu. Maçın ardından Adnan Januzaj’ın durumunu masaya yatıran gazetelerde genç oyuncu spor sayfalarının bir numaralı gündem maddesi oldu. Adnan’ın formasını giyebileceği ülkeler arasında İngiltere’nin şansının biraz zor olduğu yorumları yapıldı.

Brüksel doğumlu olan Adnan Januzaj’ın Belçika, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan ve Türkiye’yi seçme hakkı bulunuyor. Belçika doğduğu yer, Arnavutluk ile Kosova anne babasının kökleri ve Türkiye de büyük anne ve büyük babalarının kökeni nedeniyle bu hakka sahip bulunuyor. Ancak onun kafasında Arnavutluk’un ilk sırada olduğu iddia ediliyor. Söylenene göre genç yıldız daha önce Belçika’dan bu yönde gelen teklifi reddetmiş. Kosova’nın FIFA’da tanınması ile ilgili sıkıntıların yanında, iddiası oldukça az bir takım olduğu da göze çarpıyor. İngiltere’nin uzun bir süre hiçbir milli takımın formasını giymeden oyuncuyu oturum süresini doldurması konusunda nasıl ikna edilebileceği ise merak konusu. Aile kökenlerinin yanında Türkiye’de hala akrabaları bulunan Adnan Januzaj için Fatih Terim’in bir ilgisi olduğu daha geçtiğimiz aylarda basına yansımıştı. Ancak, İngiltere’nin bile peşine düştüğü ve yıldızı erken parlayan oyuncu için Türkiye’nin işinin de kolay olmadığını söylemek gerek.

********

HAFTANIN KARMASI (4-3-3)

Artur Boruc (Swansea)

Sascha Riether (Fulham)

Curtis Davies (Hull City)

Winston Reid (West Ham)

Kieran Gibbs (Arsenal)

Oscar (Chelsea)

Victor Wanyama (Southampton)

Adnan Januzaj (Manchester United)

Ravel Morrison (West Ham United)

Daniel Sturridge (Liverpool)

Loic Remy (Newcastle United)

HAFTANIN TAKIMI

West Ham United

Deplasmanda güçlü Tottenham ile karşılaşan Londra ekibi West Ham, Reid, Vaz Te ve Morrison’un attığı gollerle sahadan 3-0 galip ayrıldı. Tottenham’a ligdeki ikinci mağlubiyetlerini tattırırken, kendilerinin puanını da sekize yükselttiler.

HAFTANIN OYUNCUSU

Adnan Januzaj (Manchester United)

Manchester United’ın genç futbolcusu haftaya damgasını vurdu. 1-0 geriye düşen takımına iki golle hayat verdi ve belki de kulüpteki bir krize engel oldu. United yenilse ligde 4. mağlubiyetini alacaktı.

HAFTANIN GOLÜ

Ravel Morrison (West Ham United)

West Ham United’ın Tottenham deplasmanındaki üçüncü golüne imza atan Morrison’un golüne herkes şapka çıkardı. Orta sahanın gerisinden aldığı topla hareketlenen, arkasında bir oyuncunun takibiyle topu rakip ceza sahası önüne kadar süren ve orada bekleyen Tottenhamlı defans oyuncusunu da çalımlayan Morrison, topu da kalecinin üzerinden aşırdı.

HAFTANIN KURTARIŞI

Wojciech Szczesny (Arsenal)

West Bromwich Albion ile Arsenal 1-1 berabere kaldılar. 43’te Yacob’un golüne 63’te Wishere cevap verdi. 14. dakikada ev sahibi ekipten Saido Berahino’nun çektiği şutta top defansa da çarpıp yön değiştirdi. Ancak ters ayakta yakalanan Wojciech Szczesny buna karşın topu çelmeyi başardı.