Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları

Beşiktaş’ın yeni transferi Jermaine Jones siyah beyazlı taraftarlar arasında heyecana neden oldu. Frankfurt, Leverkusen, Schalke gibi Almanya’nın önemli ekiplerinde forma giyen oyuncunun nasıl bir performans göstereceği merakla bekleniyor. Biz de oyuncuyu biraz tanımak için meslektaşlarımızın görüşlerine başvurduk.

Amerikalı spor yazarları, “Bize Lugano, Alves ve Melo gibi bir adam gerekiyor” diyen Önder Özen’in yüreğine su serpen açıklamalarla oyuncunun bu kalıba uyduğunu dile getirdiler. Bleacher Report’tan John Holloran agresifliği ile rakiplerini yıldırdığını dile getirdiği oyuncunun formasını giydiği takım için olumsuz durumların da oluşabileceği uyarısında bulundu. ABD Futbol Ligi’nin resmi internet sitesi MLS Soccer’ın yazarı Matt Doyle ise oyuncunun sıcak havayla ilgili sorunları hakkında çarpıcı bir bilgi paylaştı:

Haberin Devamı

MATT DOYLE (MLS SOCCER)

İki farklı Jones var

Fizik olarak çok güçlü, bu açıdan tipik bir Alman. Fiziğini ve atletizmini rakip orta sahalara üstünlük kurmak için kullanır. Karşısındaki rakip genellikle ondan uzak durmaya çalışır çünkü Jones’un kendisi için sıkıntı yaratabileceğini bilir. Vücut temasından kaçınmaz ve her zaman bir omzu rakibinin üstündedir. Bu kurallar dahilinde olabildiği gibi zaman zaman faullu hareket şeklinde gerçekleşir. Bundesliga’daki sarı kart ortalamasının yüksekliği bu yüzdendir.

Ancak kırmızı kart konusunda aynı şeyi söyleyemem. Fiziği ön plana çıkaran oyununa karşın kırmızı kart fazla kırmızı kart görmez. Bundan nasıl kurtulacağını bilir. Klinsmann’ın onu sevmesinin nedenlerinden biri de budur.

Taktik anlamda oyun zekası iyidir. Hücumu destekler ve aynı zamanda orta sahada da arkadaşlarının açıklarını kapamak için uğraşır. Defansif olarak ise rakibinin üzerine yönelen ve bir an önce kendisinden topu almak isteyen bir tarzı vardır. Her ne kadar etikili bir savunma oyuncusu olsa da, bu durum özellikle karşıda iyi bir takım varsa Beşiktaş’ın savunmada bazı boşluklar bırakmasına yol açabilir. ABD Milli Takımı’nın bu yüzden kalesinde golü gördüğü ya da tehlike yaşadığı anlar olmuştu.

Haberin Devamı

Jones basit oynar, her şeyi birden yapmaya çalışmaz. Bence en üst seviyede oynayabilecek etkili bir oyuncudur. Zaman zaman bu sınırı aştığında, toplu oyunda biraz asap bozucu olabilir. ABD Milli Takımı’ndaki en büyük sorunu bu basit oyun anlayışından uzaklaştığı zamanlarda oluşmuştu ve bunu sık sık yaptı. Çoğu zaman zor pasları denediğine şahit olacaksınız. Xavi ve Pirlo’nun başarıyla gerçekleştirdiği o zor pasları… Ancak O bir Xavi ya da Pirlo değildir. Bu da basit oyundan uzaklaştığı anlara bir diğer örnektir.

Ancak Schalke’de bunları çok yapmadı. Bunu ben şöyle düşünüyorum. ABD’de kendini takımın en iyisi görüp ona göre oynamaya çalışıyordu. Ancak Alman ekibinde ise yerini biliyor ve ona göre davranıyor bu yüzden de basit oyunundan fazla uzaklaşmıyordu. Eğer Beşiktaş’ta en iyi oyuncu olmaya karar verirse sizlerin sinirini bozacaktır. Ancak Schalke’de olduğu gibi oynamayı tercih ederse takıma büyük katkı sağlar ve taraftarın da favorisi olur.

Haberin Devamı

Jones hakkında son bir şey söylemek isterim. Sıcak havayla büyük sorunu vardır ve bu hava şartlarında oynamakta zorlanır. Sıcaklık 25 derecenin üzerindeyse en fazla 60 dakika oynayabilir.

JOHN HOLLORAN (Bleacher Report)

Günündeyse rakiplerini yıkar

Schalke forması ile Alman Ligi ve Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı maçlarda büyük bir tecrübe kazandı. Diğer yandan ABD Milli Takımı’nda uluslararası seviyede oynadığı maçlarda oldukça istikrarsız bir görüntü çizdi. Bu istikrarsız yapısının yanında gününde olduğu zamanlarda, rakip takımı çok zorlar ve etkili bir yıkıcı olarak karşımıza çıkar.

Stoperlerin hemen önünde oynadığı bölge en etkili olduğu bölgedir. Rakip atakları engellemekte, defanstaki boşlukları doldurmakta, ataklara katılıp hücuma destek vermektedir. 4-2-3-1’deki ikilide yaptığı görev en etkili olduğu bölgedir. Beşiktaş da bu sistemle oynadığı için kendisine uyan bir sistemde yer alacağını söyleyebiliriz.

Ataklara katılır, Sahayı kat eden uzun paslarla arkadaşlarını bulabilir ve uzaktan kaleye isabetli şutlar gönderir. Buna karşın bazen çok ilgisiz görünür. Topu uzaklara çok kolayca vurmasıyla rakibe teslim edebilir ve çabuk sinirlenerek rakip oyuncuya çok sert müdahalelerde bulunabilir. Bu da takımı için maç içinde olumsuz bir durum yaratmaktadır. İşte ortaya koyduğu bu tip davranışlar, ABD taraftarının sık sık artık onu desteklemekten vazgeçmesi için yeterli olur ve taraftarlar onun bizim milli takımımızda yer almaması gerektiği yönünde görüş bildirirler.

Ancak tüm bunlara karşın Jones, ABD Milli Takımı Teknik Direktörü Jürgen Klinsmann’ın gözdesidir. Kendi sistemi içerisinde onu iki ön liberodan biri olarak kullanır. Dünya Kupası’nda kadroda olup olmayacağına dair tartışmalar var. Benim düşüncem kadroda olacağı yönünde. Beşiktaş’a gitmesinde bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum. Düzenli bir şekilde forma giyer ve iyi bir performans sergilerse, Dünya Kupası için de hazır olabilecektir. Bu da yeni kulübünde elinden gelen mücadeleyi sergileyeceği anlamına geliyor.