Dünya Kupası Katar'da bambaşka bir turnuva! Yeni 'Dünya' düzeni

Katar'da bambaşka bir turnuva! Yeni 'Dünya' düzeni

17.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Katar’daki 2022 Dünya Kupası, öncekilerden çok farklı olacak. Ortadoğu’da düzenlenmesi, yazın yerine kışın yapılması, kadın hakemlerin düdük çalması, soğutuculu statlarda oynanması ve otomatik ofsayt sisteminin kullanılması gibi turnuva tarihindeki birçok ilke tanıklık edilecek.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Katar'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası, nasıl bir organizasyona sahne olacak, bunu turnuvanın ardından söyleyebiliriz. Ancak henüz şimdiden dahi bilebiliriz ki, bu dev buluşma kaçınılmaz olarak futbol tarihine geçecek. Çünkü Arap ülkesindeki etkinlik, daha önce tecrübe edilmemiş bir dizi ilke sahne olacak.

Haberin Devamı

Tarihte ilk kez bir Dünya Kupası, Ortadoğu topraklarında düzenleniyor. Evrenin dört bir yanında tüm futbolseverlerin 22'ncisine tanıklık edecekleri büyük organizasyon, ilk kez yaz ayları yerine sonbahar-kış mevsiminde kapılarını açacak.

Geleneksel olarak futbol ülkesi olmayan bir diyardaki ilk ev sahipliği de olacak. Maçların oynanacağı statların birbirine en yakın olduğu bir lokasyonda gezinip duracağız 21 Kasım-18 Aralık arası dönemde... Bu teknoloji harikası statlardaki, sıcaklığı yirmi derece kadar düşürme kapasiteli soğutma sistemlerini daha önce görmemiştik bu ölçekte. Saymakla bitmiyor gerçekten şahit olacağımız yenilikler silsilesi... Şöyle devam edelim: Avrupa başta olmak üzere bir çok kıtada ligler uzun bir araya girmek zorunda kalacak ve bu zaman aralığı bu sebeple ortaya çıkan en uzun ara olacak. İlk kez bir Dünya Kupası'nda kadın hakemler düdük çalacak. Kuzey Atlantik Paktı Örgütü (NATO) kurumsal olarak organizasyon için güvenlik desteği sağlayacak.

Haberin Devamı

Turnuva tarihinde ülkede kum fırtınaları da bekleniyor. Gerçekleşmesi durumunda kum fırtınasının eşlik ettiği ilk turnuva olacak.   Yeni bir hakemlik teknolojisi de ilk kez 2020 Dünya Kupası'nda görücüye çıkacak. Otomatik ofsayt teknolojisi karşılaşmalar için hazır edilecek. Bu noktada kullanılacak teknolojiyi biraz açmak gerek, zira futbolun geleceğini kökten değiştirmeye aday bir şeyden bahsediyoruz aslen... Bu sistem, saniyede 50 kare ile oyuncuları tüm uzuvlarıyla anlık takip ediyor. Statlara monte edilen 12 kamerayla oyunculardan alınan veriler ve topun hareketleri sisteme aktarılıyor.

Yapay zeka yardımıyla ofsaytın tespit edileceği kurulumda, oyuncunun topa vuruş anındaki pozisyonu hakkında canlı veri akışı sağlayan, içine hareket sensörü yerleştirilmiş özel bir maç topu kullanılacak. Ofsaytın saniyeler içindeki tespiti sonrası hakemin kolundaki saate gidecek sinyal mesajı, pozisyon hakkındaki kararı karşılaşmayı yöneten isme anında iletecek.

NATO devrede

NATO, 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'a organizasyon için güvenlik desteği verecek. Destek kapsamında kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (CBRN) maddelerin oluşturduğu tehditlere karşı eğitim sağlanacak. Eğitimi Slovakya ile NATO'nun Çekya'daki Ortak CBRN Savunma Mükemmeliyet Merkezi verecek.

Haberin Devamı

Romanya tarafından VIP koruma eğitimi ile el yapımı bomba tehdidine karşı eğitimler verilecek. Turnuvaya güvenlik desteği verecek Türkiye'den de çok sayıda personel Katar'da görev yapacak.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Bedevi Çadırı'nda konaklama opsiyonu

Yüzbinlerce taraftarın akın edeceği dev organizasyonda kalacak yer konusunda çeşitli alternatifler üretiliyor. Otellerin yanı sıra kiralanacak dairelerin de konaklama konusundan yeni imkanlar yaratacağı ülkede en radikal opsiyon ise çadırlar olacak. Al Khor’da ‘taraftar köyü’ çerçevesinde kurulacak çadır kentteki geleneksel bedevi çadırlarında otel konforu yaşanacak, televizyondan internet bağlantısına; klimadan banyolu yatak odalarına kadar her şey bulunacak. İçerisinde çay-kahve hazırlama aparatlarını da bulunduracak özel çadırlarda konaklamanın gecelik bedeli 350 sterlin olacak. Çadır kent konaklama açısından otellerin yükünü hafifletirken, yerel kültürle başbaşa olmayı tercih edecek futbolseverlere de fırsat sunacak.

Haberin Devamı

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Kadın hakemlere tarihi görev

FIFA, turnuva için toplam 36 hakem, 69 yardımcı hakem ve 24 VAR görevlisi seçerken, Fransa'dan Stephanie Frappart, Ruanda'dan Salima Mukasanga ve Japon Yoshimi Yamashita organizasyonda düdük çalacak. Kadın yardımcı hakemler olarak da Brezilya'dan Neuza Back, Meksika'dan Karen Diaz Medina ve Amerikalı Kathryn Nesbitt görev alacak.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Bunları biliyor muydunuz? 

- Dev turnuva için yaklaşık 200 milyar dolar, metro yatırımlarına 30 milyon euro harcandı. - Yapılan yeni metro sistemiyle en uzak stada ulaşmak sadece 50 dakika sürecek.
- Bir futbolsever grup aşamalarında bir günde 3 maçı, 3 ayrı statta izleyebilecek.
- Turnuva aylarında ortalama sıcaklık 20-25, en yüksek sıcaklık 23-30 derecelerde olacak.
- 23 oyunculu takım kadrolarının bu turnuvada 26 futbolcu ile oluşturulmasına izin verildi.
- 32 takımlı son Dünya Kupası olacak. 2026'yla birlikte birlikte 48'li takıma geçilecek.
- Yüz binlerce seyircinin gelmesiyle ülke tarihinin en yüksek turistik dönemi yaşanacak.

Haberin Devamı

Bira esnekliği getiriliyor 

İlk kez bir Dünya Kupası öncesinde taraftarların bira içebilip içemeyecekleri tartışılıyor... Taraftarların alkol tüketimine Fan Zone’larda izin verilmesi beklentisi ağırlık kazanmış durumda.

Evli olmayanların cinsel ilişkiye girmesinin hapis cezasını beraberinde getirebileceğine yönelik haberler uluslararası basında yer bulsa da, kamusal alanda gerçekleşmemesi durumunda sorun teşkil etmeyeceği değerlendirmeleri de bunları takip ediyor.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Sanatçılar aranıyor

Organizatörler, Katar'daki dev turnuvayı daha renkli ve daha eğlenceli hale getirmek için Dünya Kupası boyunca performans sergilemek isteyen sanatçılara çağrıda bulunuldu.  Çeşitli kültürel etkinliklerde performans sergilemekle ilgilenen görsel sanatlar, el sanatları, moda ve tasarım, performans sanatları, tiyatro, müzik ve film dahil olmak üzere her türlü sanatçının başvurularının memnuniyetle karşılanacağı duyuruldu.

Lusail Stadyumu 
Şehir: Lusail  Kapasite: 80 bin 
Final maçına da ev sahipliği yapacak ülkedeki en büyük stadyumun dikkat çekici dış cephe görünümü, Arap örme çanak zanaatından ilham alınarak tasarlandı. Güneş enerjisi kullanılarak soğutulacak stadyumun kapasitesi, dev turnuvanın ardından 40 bine düşürülecek.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Al Bayt Stadyumu 
Şehir: Al Khor Kapasite: 60 bin 
Yarı finale ev sahipliği yapacak stadyumun en önemli özelliği açılır-kapanır çatı sistemine sahip olması. Yeşil tasarım, inşaat yönetimi ve enerji verimliliği sürdürülebilirlik sertifikaları alan stadın dış cephe görünümü, geleneksel bedevi çadırı şeklinde.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

974 Stadyumu 
Şehir: Doha Kapasite: 40 bin 
Turnuvanın demonte edilebilir stadı... 974 adet nakliye konteynırı kullanılarak inşa edildiği için bu şekilde isimlendirildi. Dünya Kupası tarihindeki ilk geçici stadyum olma özelliğine sahip yapı, dev organizasyonun ardından sökülerek ortadan kaldırılacak.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Al-Thumama Stadı 
Şehir: Doha  Kapasite: 40 bin 
Çeyrek finale de ev sahipliği yapacak stadyum Türk firması Tekfen İnşaat tarafından inşa edildi ve işgünü kayıplı kaza olmaksızın 25 milyon çalışma saatine ulaşılması nedeniyle sertifikalandırıldı. Stadın beyaz kaplaması ülkedeki geleneksel bir başlığı yansıtıyor.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Khalifa Stadyumu 
Şehir: Al Rayyan Kapasite: 45 bin 
Dünya Kupası için sıfırdan inşa edilen statlar içinde, 1976 yapım tarihiyle dikkat çekiyor. Dev organizasyon için elden geçirilerek yenilenen futbol mabedi, dev turnuva için hazır hale getirilen ilk stat oldu. Çift kemerli dış cephesiyle kendine has bir görünümü var.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Education Stadyumu 
Şehir: Al Rayyan Kapasite: 40 bin 
Çeyrek finale ev sahipliği yapacak stadyum görünüşü sebebiyle ‘Çöldeki elmas’ olarak nitelendiriliyor. Çevresel açıdan dünyanın en sürdürülebilir statları arasında yer alıyor. 2020 FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nın final maçına Alman ekibi Bayern Münih burada çıkmıştı.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Ahmad Bin Ali Stadyumu  
Şehir: Al Wakrah Kapasite: 45 bin 
Eski Katar Emiri’nin ismini taşıyan stadyum çölün güzelliği, doğal florası gibi yerel motifleri yansıtırken, çölün hemen yanı başında bitmesi nedeniyle kum tepesi şeklinde tasvir ediliyor. Turnuvanın ardından Al Rayyan Spor Kulübü’nün kullanımına tahsis edilecek.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni

Al Janoub Stadyumu 
Şehir: Al Wakrah  Kapasite: 40 bin 
Tasarımının ünlü mimar Zaha Hadid’e ait olması öne çıkıyor... Görsel açıdan çok dikkat çekici olan Al Janoub, Basra Körfezi’ndeki geleneksel teknelerin yelkenlerinden alınan ilhamı yansıtıyor. Turnuva sonrası Al-Wakrah kulübünün iç saha maçlarına ev sahipliği yapacak.

Katarda bambaşka bir turnuva Yeni Dünya düzeni