Motor Sporları Max Verstappen son nefeste şampiyonluğa uçtu

Max Verstappen son nefeste şampiyonluğa uçtu

13.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Formula 1’de 2021 şampiyonu, inanılmaz bir yarışın sonunda Max Verstappen oldu. Artık herkesin kazanacağını düşündüğü anda Hamilton, bitime beş tur kala Latifi’nin kazası ve güvenlik aracının girmesiyle tökezledi, ‘Uçan Hollandalı’ son turda rakibini geçerek ilk kupasını kaldırdı.

Max Verstappen son nefeste şampiyonluğa uçtu

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Formula 1’de 2021’in en iyisi, sezonun son yarışı olan Abu Dabi Grand Prix’sinde belli oldu. Red Bull pilotu Max Verstappen ile Mercedes sürücüsü Lewis Hamilton’un pilotlar klasmanında aynı puanda girdikleri ve Hollandalı pilotun pole pozisyonundan start aldığı şampiyonluk mücadelesini Verstappen kazanırken, ilk şampiyonluğunu elde etti. Hamilton, toplamda sekizinci kez dünya şampiyonluğuna ulaşarak Michael Schumacher ile paylaştığı şampiyonluk rekorunu tek başına ele geçirme fırsatını kaçırdı.

Verstappen yarışa ilk sırada başlamasına karşın start sonrası Hamilton’a geçilerek geriye düştü. Verstappen daha sonra atak yaptı ama Hamilton geçiş imkanı tanımadı. Uçan Hollandalı rakibini tekrar, ancak son turda yaptığı ve kendisini zafere taşıyacak bölümde geçebilecekti.
Yarışın bitmesine 16 tur kala, Hamilton 28 turdur kullandığı lastikleri nedeniyle tempo kaybetmeye başladı. Pite giren ve lastiklerini yineleyen Verstappen, aradaki farkı azaltmaya başladı. Hollandalı pilot bitime dokuz tur varken farkı 12.5 saniye, yedi tur kala 11 saniyeye kadar düşürdü. Ancak fark daha fazla erimedi ve herkes artık Hamilton’un şampiyonluğunu ilan edeceğini düşünmeye başladı.

Ne var ki bitime 5 tur kala Latifi’nin bariyerlere çarparak geçirdiği kaza, yarıştaki seyri bir anda değiştirdi. Güvenlik aracının piste girdiği bölümün ardından damalı bayrağı ilk sırada görme mücadelesi veren iki pilot arasındaki fark iyice azaldı. Güvenlik aracının ayrılmasının ardından son turda bir atak yapan Verstappen Hamilton’u geçti ve kalan bölümü önde tamamlayarak yarışı tamamladı. Hollandalı pilotun son bölümlerde yumuşak lastiklere geçerek hızını artırması, Hamilton’un pite alınmasındaki tereddüt gibi faktörler de mücadelenin galibini belirlemede kritik bir rol oynadı.

Haberin Devamı

‘Sıradışı yetenek’

Formula 1 tarafından Max Verstappen için hazırlanan resmi şampiyonluk afişi, “Sıradışı yetenekten baş döndürücü bir sezon” yakıştırmasıyla yayınlandı.

Hamilton dondu kaldı

Son dört sezonun şampiyonu Lewis Hamilton mağlubiyetin ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Diğerleri tebrik etmek üzere Max’ın yanına giderken İngiliz pilot uzun süre hareketsiz olarak aracının içinde kaldı. Hamilton sonrasında yaptığı konuşmada “Max’ı ve takımını tebrik ederim. Bu yıl müthiş bir iş çıkardılar” dedi. Verstappen ise “Çocukken hayalim F1 pilotu olmak ve zaferler kazanmaktı. Şimdi burada dünya şampiyonu olmak ve milli marşımızı çaldırmak inanılmaz bir şey” diye konuştu.

Haberin Devamı

Takımlarda Mercedes

Pilotlar klasmanında zirve bir Red Bull pilotunun olurken, markalar klasmanında ise Lewis Hamilton ile Valtteri Bottas’ın takımı Mercedes mutlu sona ulaştı. Sergio Perez’in, aracındaki problem nedeniyle Abu Dabi Grand Prix’sinde yarıştan çekildiği anda Mercedes’in markalar şampiyonluğu kesinleşti. Pilotlar klasmanında ise Red Bull 2013’ten beri kazanan Mercedes’in serisine son vererek o tarihten sonraki ilk şampiyonluğu elde etti. Toplamda yedi şampiyonluğu bulunan Hamilton, üst üste beşinci kez şampiyon olma fırsatını kaçırdı.