Kadınlar Futbol Ligi Mehmet Abbasoğlu: Avrupa şampiyonluğu neden olmasın?

Mehmet Abbasoğlu: Avrupa şampiyonluğu neden olmasın?

06.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadın futboluna sponsorluklarıyla damgasını vuran Petrol Ofisi’nin CEO’su Mehmet Abbasoğlu, “Fenerbahçe ve Galatasaray’ı birleştirebilirsek kutuplaşmayı her alanda ortadan kaldırabiliriz” dedi. Abbasoğlu, “Galatasaray’ın UEFA Şampiyonluğu üzerinden 22 sene geçti. Kadınlarda bu niye olmasın?” diye konuştu.

Mehmet Abbasoğlu: Avrupa şampiyonluğu neden olmasın

Futboldaki ezeli rekabet artık kadın futboluna da taşındı... Galatasaray ve Fenerbahçe’nin kadın futbol takımları tarihte ilk kez bir resmi maçta önceki hafta karşı karşıya geldi. Her iki takımın da ana sponsoru olan Petrol Ofisi (PO), bu tarihi buluşmada önemli pay sahibi olan kurum olarak kayıtlara geçti.
Şirketin CEO’su Mehmet Abbasoğlu bir ilkin gerçekleştiği derbi buluşmasının gururunu yaşarken, ezeli rekabetteki ilke ilişkin keşkeleri olduğunu da saklamadı. Abbasoğlu’na göre iki ezeli rakiple birden yaptıkları ortaklığın önemli bir olumlu tarafı var:
“Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa Fenerbahçe ile Galatasaray hem isim hem de göğüs sponsorluğunu aynı kuruma verdi. Bu çok manidar, iki başkanın teveccühü sayesinde olmuş ve hepimizin buradan örnek çıkarması gereken bir hareket diye düşünüyorum. Birleştirici de oldu, ülkemizdeki kutuplaşmayı kadınlar ve spor üzerinden Petrol Ofisi ortak paydasında yakınlaştırmak amacımız.
”Fenerbahçe Petrol Ofisi ve Galatasaray Petrol Ofisi’nin yükselen değer olduğunu dile getiren PO CEO’su, “Fenerbahçe ve Galatasaray Kadın Futbol takımlarının sponsorluğunu üstlenmekten büyük gurur duyuyoruz. Bu iki kulübün bir ortak paydada buluşması sayesinde ilk defa daha geçen hafta federasyon kadın futbolu için yayın ihalesine çıktı. Bu demektir ki, buradan gelecek gelir, kadınlarımız ve sporcularımız için hiç olmayan yeni bir kaynak, yeni bir sayfa. Biz Fenerbahçe ve Galatasaray’ı birleştirebilirsek bu ülkede daha evvel bahsettiğim kutuplaşmayı her alanda ortadan kaldırabiliriz diye düşündüm” vurgusunu yaptı.
Sarı-kırmızılıların rakibini deplasmanda mağlup ettiği karşılaşmanın yerinin ideal ortam olmadığı itirafını yapan Mehmet Abbasoğlu, “Fenerbahçe-Galatasaray derbisi keşke Beylerbeyi Stadı yerine daha büyük bir statta yapılsaydı. Geçen sene iki kulüp arasındaki müsabaka Seyrantepe’de Galatasaray’ın stadında yapıldı. Bu statların yüzey problemi var ve takvimleri çok dolu. Çok maç yapınca zemin kaldırmıyor. Bence Beylerbeyi Stadı gayet güzel bir yerleşke” sözleriyle geçen yıl sarı-lacivertlilerin üstünlüğüyle tamamlanan özel maçın hatırlatmasında da bulundu.
Mehmet Abbasoğlu’nun bir diğer ‘keşke’si de yayın konusunda oldu. Tarihte bir ilkin yaşandığı buluşmaya basının ilgisinin azlığı “Gönül ister ki bu derbiyi çeşitli yayın kurumları veya TRT Spor veya TRT Spor* naklen yayınlamış olsaydı. Biz çok uğraştık bu konuyla ilgili, inşallah bu sezon için yayın olacak” ifadeleriyle döküldü dilinden.
 Kadın Futbol Süper Ligi’nin taşıdığı potansiyelin büyüklüğüne dikkat çekmekten de geri durmuyor:  “Kadın futbolu egaliter, dört büyük kulübümüz var. Geçen seneki şampiyonumuz ALG var. Hakkarispor var, Amedspor var, Hatayspor var, Karagümrük var, yani Türkiye’nin her tarafından, Türkiye’ye çok daha eşitsel dağılmış bir ligden bahsediyoruz.
 İlk defa Fenerbahçe, Galatasaray ayak basmadığı bir ile takımıyla, a takımıyla ve futboluyla beraber gidiyor. Bunun çok güzel bir birleştirici özelliği var ve bu bölgelere kaynak aktarımı açısından çok büyük bir fırsat.
” İngiltere ile Almanya arasında Wembley’de 90 bin kişinin önünde oynanan Avrupa Şampiyonası finaline dikkat çeken Abbasoğlu, “Seyirci rekoru ve BBC’de izleme rekoru kırıldı. Şu anda İngiltere’nin merkezi, alışverişin merkezi Oxford Circus’taki Nike dükkanına gidin, vitrinde iki tane forma var; birisi şampiyonada en çok golü atan Arsenal’in forveti Beth Mead’in, yanında da onun muadili Harry Kane’in. İkisi de milli takımın santrforu... Beth’in forma satışı Kane’inkinden fazla. Bizde de bu olabilir. 2000 yılında Galatasaray, UEFA Şampiyonu oldu, 22 sene geçti üzerinden. Belki artık kadınlarda bu niye olmasın diye soruyoruz” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

‘KADIN FUTBOLU YÜKSELEN DEĞER’

Abbasoğlu, “Kadınların sosyal ve ekonomik açıdan eşit olmadığı coğrafyalar, gelişmemeye mahkum. Kadın futbolu dünyada yükselen bir değer ve oyunun iyi yanlarını ortaya koyan bir yaklaşımı var” dedi

Petrol Ofisi’nin kadın futbolundaki girişiminin bu alanda dünyadaki gelişmelerden bağımsız olmadığını dile getiriyor Mehmet Abbasoğlu:
“Kadın futbolu tabii dünyada yükselen bir değer. Aynı zamanda ben buna hem şirketim adına hem de yürekten inanıyorum. Kadınların sosyal ve ekonomik açıdan eşit olmadığı coğrafyalar gelişmemeye mahkum. Bu bağlamda biz de bu konuda bir katalizör olmayı istiyoruz.”
Kadın futboluna sponsor olmaya karar vermelerinde, kadın futbolunun dünya genelinde yükselişte olmasının etkili olduğuna vurgu yapan Petrol Ofisi’nin CEO’su, “Her proje gibi bunun bir sosyal sorumluluk tarafı var, bir de ticari tarafı var. Kadın futbolu aslında küresel futbol endüstrisi için bembeyaz bir sayfa. Kadın futbolunda oyunun iyi yanlarını ortaya koyan bir yaklaşım var. Bu gerçek hem toplumların gelişimi hem de spor ekonomisinin sağlıklı ilerleyişi açısından çok önemli avantajlar sunuyor” dedi. Abbasoğlu şöyle devam etti:
“Bizim kadın futbolu sponsorluğundaki temel motivasyonumuz da geleceğe ve daha iyi olana yatırım yapmak. Kadınların yaptıkları her işte yakaladıkları müthiş başarıların yanında, onlarla beraber yürümek bizim için bir sponsorluktan çok daha fazlası. Onlardan aldığımız güç ve ilham, onlara verdiğimiz destekten daha fazla.”

Haberin Devamı

‘HATALARI TEKRAR ETMEME FIRSATI’

“Bu sponsorluğun akabinde bana nasıl teklifler ve ricalar geliyor biliyor musunuz? Bir fabrikada hiçbir uğraşı olmayan, çalışan kadın işçilerin oluşturduğu takımlar bundan cesaret alıp yardım istiyorlar. Kadın futbolu bizim ülkemizde nispeten beyaz bir sayfa. Başka dallarda yapılan hataları tekrar etmemek için bir fırsat. Kadın futbolumuzun yanında olmaya, iki güzide takımımızın yapıcı rekabetinin de sağladığı pozitif ivme ile futbola ve geleceğe yatırım yapmaya devam edeceğiz.”

ALTINORDU’NUN DA DESTEKÇİSİ

Petrol Ofisi Fenerbahçe ve Galatasaray Kadın Futbol Takımı’nın yanı sıra Altınordu Futbol Kulübü ve Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı’nın da sponsoru. CEO Mehmet Abbasoğlu bununla ilgili olarak, “Sporun birleştirici, yenileyici ve geleceği şekillendirebilen yönlerine katkı sağlayabilmekten ötürü büyük mutluluk duyuyoruz” diyor.

Haberin Devamı

UEFA RAPORUNDAKİ BÜYÜK POTANSİYEL

Petrol Ofisi’nin 1 numarası Mehmet Abbasoğlu, “UEFA’nın raporu, Türkiye’yi, önümüzdeki 10 yıl içinde medya haklarını en az sekiz kat artırması öngörülen, en yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında gösteriyor” diye konuştu.

UEFA’nın yayınladığı kadın futbolu hakkındaki rapor da, sohbetimizin konusu oldu Petrol Ofisi CEO’su Abbasoğlu ile... Kadın futbolunun yıllık değerinin yakında 686 milyon euroya, kulüp sponsorluğunun 295 milyon euroya ulaşacağına ilişkin projeksiyonları içeren raporu okuduğunu belirten Mehmet Abbasoğlu, rapordaki Türkiye ile ilgili verilerin de dikkat çekici olduğuna işaret etti:
“UEFA Business Case Raporu Türkiye’yi, önümüzdeki 10 yıl içinde medya haklarını en az 8 kat artırması öngörülen, en yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında gösteriyor. Tabii burada biz federasyonumuzla, tüm kulüplerle bunun üstüne koyarak devam edeceğiz. Bence bu bizim için çok heyecan verici bir gelişme. Bizim en büyük şansımız Nükhet Küçükel hanımefendinin hem federasyonda yönetim kurulu üyesi olarak bizzat kadın futbolundan sorumlu olması ve kendisi zaten iştigal ettiği alanlardaki başarısı malum.”
2022 Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası finalini 345 milyona yakın izleyici seyrettiğine de vurgu yapan Abbasoğlu, “2027’deki Dünya Kupası’na ev sahibi olabilmek için onlarca ülke kıyasıya rekabet içinde. Türkiye’deki kadın futbolu da bu resmin içinde çok önemli bir potansiyeli temsil ediyor” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Mehmet Abbasoğlu: Avrupa şampiyonluğu neden olmasın

Yazarlar