Voleybol Meltem Bakiler Şahin: Spor sponsorlukları konusunda akla gelen ilk marka olduk

Meltem Bakiler Şahin: Spor sponsorlukları konusunda akla gelen ilk marka olduk

16.10.2023 - 22:55 | Son Güncellenme:

Son olarak Sultanlar Ligi’ne isim, A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın da ana sponsoru olan Vodafone’un Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, “GfK’nın spor sponsorlukları konusunda yaptığı araştırmada bu alanda akla gelen ilk marka olduk. Son yaptığımız işbirliği ile Cumhuriyet kadınlarının yanında durmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Meltem Bakiler Şahin: Spor sponsorlukları konusunda akla gelen ilk marka olduk

Maraton, futbol ve espor branşlarına verdiği destekle spora ve sporcuya katkı sağlayan Vodafone geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en çok takip ettiği branş olan voleybola da sponsor oldu. Sultanlar Ligi’ne isim, A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın da ana sponsoru olan Vodafone’un Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin ile hem bu işbirliğini hem de kadın odaklı desteklerinin nedenlerini konuştuk...

Haberin Devamı

Öncelikle dünyanın en iyi liglerinden biri olarak gösterilen Kadınlar Ligi’ne Vodafone ismini vermek nasıl bir duygu?

“Spora uzun yıllardır düzenli olarak yatırım yapıyoruz. Bugüne kadar maraton, futbol, espor gibi alanlarda yaptığımız uzun soluklu sponsorluklarla spora destek verdik. Bu sponsorlukları ticari bakış açısıyla yapmıyoruz. Sponsorluklarımızı fark yaratan, değer katan projelerle harmanlayarak daha güçlü ve anlamlı işlere imza atmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızın bir sonucu olarak, GfK’nın spor sponsorlukları konusunda yaptığı araştırmada bu alanda akla gelen ilk marka olduk. Spor sponsorluğu konusundaki güçlü deneyimimizi şimdi de voleybol alanına taşıyor ve kadın voleybolunu destekliyoruz. Sultanlar Ligi’ne ismimizi vermekten ve Cumhuriyet kadınlarının yanında durmaktan gurur duyuyoruz.”

Haberin Devamı

Voleybolun birçok sponsoru var. Vodafone’u böyle bir desteğe iten etken nedir?

“GfK’nın spor sponsorlukları araştırmasına göre, kadın voleybolu, tüm spor branşları arasında %58 ile en çok takip edilen ikinci branş. Kadınların %67’si, erkeklerin ise %49’u kadın voleybolunu takip ediyor. Tüketicilere göre Türkiye’nin en başarılı olduğu spor branşlarının başında %72 ile kadın voleybolu geliyor. Bu rakamların da gösterdiği gibi, ülke olarak, voleybolda son derece başarılıyız; uluslararası düzeyde başarılarımız var. Bu başarılarımızı daha geniş kitlelere duyurmamız ve bunu sürdürülebilir bir anlayışla yapmamız gerekiyor. Vodafone olarak, voleybola sürekli destek veren markalardan biri olmak, sporseverlerin yakından takip ettiği kadın voleybolunu daha geniş kitleler tarafından bilinir kılmak istiyoruz.

Diğer yandan, kadın voleybolcularımızın başarı öyküsü hepimize ilham veriyor ve daha geniş kitlelerce bilinmeyi hak ediyor. Onların yaydığı bu ışığı ve ilhamı toplumun her kesimine ulaştırmak istiyoruz. Bu anlayışla, Sultanlar Ligi İsim Sponsoru ve Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımlar Ana Sponsoru olduk. Temel hedefimiz, elde ettiği başarılarla dünya sıralamasında birinci sırada yer alan A Milli Kadın Voleybol Takımımıza ve dünyadaki en başarılı voleybol oyuncularının karşılaştığı Vodafone Sultanlar Ligi’ne en iyi desteği sağlamak.”

Haberin Devamı

Futboldan sonra en çok izlenen branş voleybol. Özellikle milli takımlara çok büyük bir destek var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

“Son dönemde A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın başarısını büyükten küçüğe herkes konuştu. Filenin Sultanları, Cumhuriyetimizin 100. yılında başarılarıyla bize büyük gurur ve mutluluk yaşattı. Diğer yandan, Vodafone Sultanlar Ligi’nin de en az futbol kadar geniş kitlelerce takip edilen bir spor dalı olacağına inancımız tam. Özellikle gençlerin bu spor dalına olan ilgisi, markaların yaptığı ve yapacağı yatırımlar ve bu alanda alınan başarılar, voleybolun önünü açacaktır.”

Vodafone’un sponsorlukları uzun soluklu oluyor. Voleybol için de aynı şeyi söyleyebilir miyiz?

“Sözleşmemiz 3 yıllık olsa da, işbirliğimizin uzun yıllar devam etmesini diliyoruz. Sponsorluğumuz süresince gerçekleştireceğimiz projelerle kadın voleybolcularımızın yanında durmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

‘Markamızın toplumla bütünleşmesini sağlayacak’

Sporu en çok destekleyen şirketlerin başında geliyorsunuz. Peki bu desteklerin geri dönüşü nasıl oluyor? Bunu değerlendirebilir misiniz?

“Vodafone olarak, markamızın ülkemizdeki ekonomik gelişimin yanında sosyal gelişime de değer katması hedefiyle toplumların birleştiricisi spora yatırım yapıyoruz. Gerek geniş kitlesel katılımlı, gerekse kendi içinde özelleşen etkinliklere verdiğimiz desteklerin markamızı daha güçlü kıldığına, marka değerlerimizi toplumun değerleri ile örtüştürdüğüne inanıyoruz. Bu çerçevede, voleybol sponsorluğunu da Türkiye’de markamızı güçlendirecek ve markamızın toplumla daha fazla bütünleşmesini sağlayacak yeni bir adım olarak görüyoruz.”

'Cinsiyet yargılarını kırmayı başardılar’

Şahin, sporda kadın odaklı düşünmelerinin sebebini şu sözlerle açıkladı: “Kadın voleybolcularımız, sporun cinsiyeti olmadığının en güzel ispatlarından biri. Elde ettikleri başarılarla toplumsal cinsiyet yargılarını kırmayı başardılar”

Haberin Devamı

Vodafone, Beşiktaş Kadın Futbol Takımı’na da destek verdi. Sporda kadın odaklı düşünmenizin bir sebebi var mı?

“İlk günden bu yana kadınların güçlenmesine önem veren ve bu yönde örnek çalışmalar yapan bir şirketiz. Her alanda kadınların yanında duruyoruz. Toplumda yerleşik olan ve spora da yansıyan cinsiyetçi yapının değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Genellikle erkeklerle özdeşleştirilen, erkek egemenliğinde olduğu düşünülen alanlarda kadınların da var olduğunu göstermeyi ve cinsiyetçi algıyı kırmayı hedefliyoruz. Bu anlayışla, Beşiktaşlı kadın futbolculara göğüs ve isim sponsoru olarak 11 yıl boyunca destek verdik. Şimdi de aynı anlayışla kadın voleybolunu destekliyoruz. Kadın voleybolcularımız, sporun cinsiyeti olmadığının en güzel ispatlarından biri. Elde ettikleri başarılarla toplumsal cinsiyet yargılarını kırmayı başardılar. Kadınların yapıcı ve akılcı enstrümanlarla desteklendiği takdirde ne kadar başarılı olabildiklerini tüm dünyaya gösterdiler. Başarılı ve ilham kaynağı olan kadın sporcularımızın gururla yanında duruyoruz.”

Kadınlara sadece spor alanında değil girişimcilikte de destek sağlıyorsunuz...

“Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında 2007 yılından bu yana kadınların güçlenmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Vakfımız, halihazırda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü işbirliğiyle ‘Dijital Benim İşim’ projesini yürütüyor. Amacımız, teknoloji odaklı eğitimlerle kadınların dijital becerilerini geliştirerek dijital topluma dahil olmalarını sağlamak ve ekonomik hayata katılımlarını artırmak. Kadınların hayatını dijital teknolojilerin sunduğu imkânlarla kolaylaştırırken, dijitalleşme potansiyellerini dijital pazarlama ve dijital okuryazarlık gibi farklı eğitim programlarıyla ortaya çıkarıyoruz. Bugüne kadar 20 ilde 15 bini aşkın kadına ulaştık. Projemizin kadınlarda dijital okuryazarlık oranını %24, kadınların dijital pazarlama bilgilerini ise %29 yükselttiğini görüyoruz.”

'Projelerle daha ileri taşıyacağız’

Beşiktaş Kadın Futbol Takımı’na desteğinizin yanında özel projeler de ürettiniz ve birçok genci futbolla tanıştırdınız. Voleybol için de böyle projeleriniz olacak mı?

“Türkiye’de voleybolun gelişimi için Türkiye Voleybol Federasyonu’nun gerçekleştirdiği çok değerli projeler var. Vodafone olarak sponsorluk geçmişimizden öğrendiklerimiz ve marka değerlerimiz doğrultusunda bu projelere en yüksek seviyede katkıda bulunup, yeni projelerimizle ülkemizde voleybolu daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Spor sevgisinin çocuk yaşta başladığını, Avrupa’da ve dünyada kazandığımız başarılardan sonra voleybol akademilerine ve okullarına olan ilginin çok arttığını biliyoruz. Biz de çeşitlilik ve dahiliyet vizyonumuz çerçevesinde Türkiye Vodafone Vakfı ile hayata geçirdiğimiz kız çocuklarına yönelik eğitim projelerine bir yenisini eklemeyi hedefliyoruz. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan kız çocuklarını hedefleyen projeler için çalışıyoruz.”