Galatasaray Morutan'ın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı! Galatasaray, FIFA'ya şikayet edilmişti

Morutan'ın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı! Galatasaray, FIFA'ya şikayet edilmişti

29.09.2023 - 09:29 | Son Güncellenme:

Steaua Bükreş, Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ne katılmasının ardından Morutan için 1 milyon euroluk bonusun ödenmemesi sonrası sarı-kırmızılıları FIFA'ya şikayet etmişti. Sözleşmedeki detay ortaya çıktı.

Morutanın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı Galatasaray, FIFAya şikayet edilmişti

Steaua Bükreş, Galatasaray'ın Molde'yi eleyerek Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmasının ardından Morutan transferinden 1 milyon euroluk bonus talep etti. Galatasaray ise Steaua Bükreş'in talep ettiği 1 milyon euroyu göndermedi ve Rumen ekibi sarı-kırmızılıları FIFA'ya şikayet etti.

Haberin Devamı

Galatasaray ve Steaua Bükreş arasında imzalanan sözleşme ortaya çıktı. Sözleşmede yer alan madde dikkatlerden kaçmadı. İşte ayrıntılar...

Morutanın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı Galatasaray, FIFAya şikayet edilmişti

GALATASARAY'I FIFA'YA ŞİKAYET ETMİŞLERDİ

Rumen gazeteci Emanuel Roşu'nun haberine göre FCSB, Olimpiu Morutan konusunda Galatasaray'ı FIFA'ya şikayet etti. Haberde FCSB'nin, Olimpiu Morutan'ın sözleşmesindeki Şampiyonlar Ligi maddesinden 1 milyon Euro Bonus hak ettiği ve Galatasaray'ın bu rakamı ödemeyi reddettiği belirtildi.

Galatasaray'a 2 sene önce imza atan Olimpiu Morutan'ın sözleşmesinde Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalınması halinde FCSB'ye 1 milyon Euro bonus ödeneceğine dair bir madde olduğu ve Rumen ekibinin bu rakamı Sarı-Kırmızılılardan istediği aktarıldı.

Haberin Devamı

Morutanın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı Galatasaray, FIFAya şikayet edilmişti

GALATASARAY'IN SAVUNMASI

Galatasaray'ın söz konusu rakamı ödemeyi reddedince FCSB'nin konuyu FIFA'ya taşıdığı kaydedildi. Sarı-Kırmızılıların yaptığı savunmada ise Morutan'ın gruplara kalmadan önce Ankaragücü'ne satıldığı haber detayında yer aldı.

Yine haberde FCSB Başkanı Gigi Becali'nin, FIFA'nın kendileri lehine karar vereceğinden emin olduğu vurgulandı.

SÖZLEŞMEDEKİ DETAY ORTAYA ÇIKTI!

Steaua Bükreş'in Galatasaray'ı Morutan için FIFA'ya şikayet etmesinin ardından Rumen oyuncu için yapılan sözleşmedeki madde ortaya çıktı. Milliyet yazarlarından Mustafa Anıklı "Geçmiş olsun Becali" başlığıyla Steaua Bükreş - Galatasaray ve Morutan üçgeninde yaşananları anlattı.

Mustafa Anıklı'nın yazısında yer alan ifadeler şu şekilde:

Şu Becali kardeşler, bir düşmedi Galatasaray'ın yakasından! Şaka bir yana, şimdi de FCSB Başkanı Gigi Becali, sarı-kırmızılıları, Morutan'ın sözleşmesindeki bonus maddesi nedeniyle, FIFA'ya şikâyet etti.

Olay şu şekilde gelişmişti:

İki kulüp arasında yapılan sözleşmeye göre, Galatasaray, 2022-23, 2023-24, 2024-25 ve 2025-26 yılları arasında, Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalırsa, Becali'nin başkanı olduğu FCSB'ye bir defalığına 1 milyon euro prim ödemesi gerekecekti.

Bu maddeden dolayı Rumen kulübü, sarı-kırmızılıların kapısını çaldı, "Paramızı ödeyin" dedi. Ancak sözleşmede çok önemli bir nokta vardı. Gruplara kalma sırasında oyuncu, Galatasaray'ın sözleşmeli futbolcusu olması gerekiyordu. Bu durum, İngilizce olarak, "... while the Player is still under the contract with Galatasaray" diye belirtilmişti.

Haberin Devamı

Morutanın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı Galatasaray, FIFAya şikayet edilmişti

Fakat Morutan, 20 Ağustos'ta Ankaragücü ile sözleşme imzalamış, Galatasaray ise, 29 Ağustos'ta Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmıştı. Dolayısıyla, FCSB, bırakın FIFA'yı, nereye giderse gitsin, herhangi bir para alması mümkün görünmüyor.

Şimdi şunu düşünmek gerekiyor; acaba Galatasaray bu maddeyi göz önüne alarak mı Morutan'ı takımdan uzaklaştırdı?

Diyeceksiniz ki, gruplara kalması garanti mi? Değil tabii ki... Ancak Avrupa Ligi'nde de yoluna devam etse, bu kez 300 bin euro verecekti. Bu da sözleşmedeki bonus bölümünün ikinci maddesinde yer alıyordu.

Madalyonun diğer tarafına bakıldığında, Becali gibi bir başkan, ellerini ovuşturarak Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmasını beklerken, futbolcuyla anlaşabilir miydi? Mümkün tabii ki... Mesela, "29 Ağustos'tan önce imza atma, kazanacağım paranın yüzde 10'u senin" diyerek, Morutan'ı ayartabilir miydi? Pekala yapabilirdi. Ama olmadı.

Haberin Devamı

Öyleyse, geçmiş olsun Becali!

Morutanın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı Galatasaray, FIFAya şikayet edilmişti

Respect

Hatırlayanlar çok fazladır, UEFA'nın yıllar önce başlattığı bir kampanya vardı; RESPECT... Türkçe anlamı, SAYGI...

Birçok takımın desteğini almış, birçok ekip, bu sloganı formasında taşımıştı. Galatasaray bile!

Cim-Bom'un son İstanbulspor karşılaşmasında yaptığı, kimine göre "SAYGI"sızlık, kimine göre "FANTEZİ", bazıları tarafından da "ŞOV" olarak nitelendirildi. Karşısında henüz ligde galibiyet bile alamayan bir rakip olunca, ne yaptı sarı-kırmızılılar? Daha doğrusu Kerem Aktürkoğlu ile Icardi... Kerem, penaltı noktasında topu kaleye vurmak yerine soluna attı, Arjantinli boş kaleye gönderemedi. O sırada Teknik Direktör Okan Buruk'un yüzü ekşidi, beden dili sanki haberi yokmuş gibi yorumlandı.

Ligde şampiyon olabilirsin, Şampiyonlar Ligi'nde tek takım olarak bulunabilirsin, Türkiye'nin en büyüğü olduğunu iddia edebilirsin... Ama, "büyüklük" kavramının manevi olarak içini doldurmak zorundasın. "Fair-play"i sadece finansal kulvarda uygulamaya da çalışabilirsin, ancak, "sportmenlik" ayrı bir erdemdir.

Haberin Devamı

Morutanın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı Galatasaray, FIFAya şikayet edilmişti

Yıllar önce, 2011-12 sezonunda, küme düşen Manisaspor karşısında, böyle bir tartışma yaşatmıştı Galatasaraylılar... Kazanılan penaltıda, topun başına geçen kaleci Fernando Muslera, golünü atarak büyümüştü! Yani düşene bir tokat da "Kaptan" vurmuştu.

Şimdi de, gol olsun ya da olmasın, rakip futbolcuları en azından "rencide" etmiştir müthiş ikili...

Bu sayı olsa, çok mu büyüyecekti Galatasaray ve başrol oyuncuları? Ya da gol olmadığı için "tü kaka" mı oldular? İkisi de değil tabii ki... Olsa olsa, centilmenlik hanesine bir eksi kondu. Böylesine asil kulübün, asil futbolcularına yakışmadı.

Ancak işin bence daha hazin tarafı, Teknik Direktör Okan Buruk'un, "Oyuncularıma saygı duyuyorum" demesi...

Rakip de saygıyı hak etmez mi şampiyon?

Morutanın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı Galatasaray, FIFAya şikayet edilmişti

Mahalle baskısı

Bazı tercihler, zaman zaman "duygu" ile "mantık" arasında bir ayırım noktasına getirir insanı... Bazen biri, bazen de diğeri, ön plana çıkar. A Milli Takımı'nda da, Vincenzo Montella tercihi çok konuşuldu, tartışıldı.

Şunu kabul edelim, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetimi'nin üzerinde, inanılmaz bir mahalle baskısı vardı. Abdullah Avcı için şaşılası bir pres yaratılmıştı. Ay-yıldızlı ekibin "doğal lideri" Fatih Terim unutulur muydu? Futbolcuların da Terim'i istediği söylendi ama, "baskın karakter"i önünü kesti. Galatasaraylılar bile, "hayır" dedi.

Beşiktaşlılar, Sergen Yalçın ile Rıza Çalımbay'ı dillendirdi, kulisleri yetmedi. Aykut Kocaman için terazinin kefesine karakteri ile futboldaki tercih biçimleri konuldu, orada son buldu.

Bunların arasında iki yabancı hoca konuşuldu. Jochim Löw'de, o mu istemedi, bizim yönetim mi onu istemedi, biraz karışık... Bunun sonrasında da, orta yol bulundu, en az tartışılacak isim teknik direktörlük koltuğuna oturtuldu.

Adana Demirspor ile geçen sezon iyi işler yapan Montella'ya, "Hayırlı olsun" derken, en büyük dileğimizi de aktaralım:

Ne olur futbolcu havuzu, futbolcusunu pazarlamaya çalışan menajerler tarafından doldurulmasın. Kişilerin değil, Türkiye'nin milli takımı olsun. Kadro belirlerken, renklere ve zevklere göre değil, yeteneği ve kişiliği uygun isimler ay-yıldızı taşısın.

Morutanın sözleşmesindeki madde ortaya çıktı Galatasaray, FIFAya şikayet edilmişti