Kadınlar Futbol Ligi ÖZEL | Metin Ülgen'in hayali Ali Sami Yen'de Şampiyonlar Ligi!

ÖZEL | Metin Ülgen'in hayali Ali Sami Yen'de Şampiyonlar Ligi!

03.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İki şampiyonluk favorisi Fenerbahçe ve Fomget’i yenerek kadın futbol liginde liderliğe yükselen Galatasaray’ın teknik direktörü Metin Ülgen, “Takımda hava çok iyi, oyuncularımız şampiyonluğa inanıyor. Ali Sami Yen’de Şampiyonlar Ligi maçına çıkmanın hayalini kuruyoruz” diyor.

ÖZEL | Metin Ülgenin hayali Ali Sami Yende Şampiyonlar Ligi

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi, milli maçlar için verilen araya girdi. Sezonun on ikinci haftası geride kalırken, Galatasaray Petrol Ofisi, ligin zirvesinde yer alıyor. İki hafta önce Fenerbahçe’yi mağlup ederek birinci sıraya yükselen sarı-kırmızılılar, geride kalan haftada da son şampiyon Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget’i yenerek liderliğini perçinledi.

Haberin Devamı

Ligde geçen sene play-off’lu format oynandı. Cim Bom normal sezonu ilk sırada tamamlamasına rağmen, sonrasında ligi mutlu sonla noktalayamadı. Galatasaray kadın futbol takımının teknik direktörü Metin Ülgen’e göre şampiyonluk geçen sezon kendilerinin hakkıydı ancak uygulanan format nedeniyle bunun uzağında kaldılar.

Kadın Futbol Süper Ligi’nde bu sezon ise geçen yılki usülden vazgeçildi, normal lig sezonuna geçildi. Buna göre ligdeki her takım rakipleriyle oynadıkları birer maçın ardından sıralamanın zirvesinde yer alacak takım sezonu şampiyon tamamlayacak. Lider sarı-kırmızılılar şu an en önemli favorilerden biri olarak görünmesine karşın, Ülgen’e göre bu konuma erişmeleri hiç de kolay olmadı. Milliyet’in sorularını yanıtlayan deneyimli teknik adam, takımın durumunu, yaşadıkları zorlukları, kadın futbolundaki gelişmelerle ilgili düşüncelerini açıkladı.

Haberin Devamı

"FAVORİ GÖSTERİLMEDİK"

Başarılarının sırrının sıkı çalışmaları olduğunu belirten Metin Ülgen "Sezon başında 'Fomget yaptığı transferlerden dolayı birinci sırada, Fenerbahçe ikinci olur, Beylerbeyi çok transfer yaptı üçüncü olur' şeklinde konuşuluyordu. Hatta bizi Fatih Vatan’ın bile gerisine atmışlardı. O zaman öyle konuşuyorlardı. Oyuncu kaybettiğimizi, bunun karşılığında genç oyuncular aldığımızı belirtip, diğer takımların yaptığı transferlerle karşılaştırıyorlardı. Çok büyük bir zoru başardık ama gerçekten çok sıkı çalışıyoruz. Genç oyunculardan kurulu bir takımız. Genç oyuncularla başarı elde ettiğimiz için ve yoğun çalışmamızın karşılığını aldığım için çok mutluyum" dedi.

Metin Ülgen şunları söyledi: "Fenerbahçe de bir sürü transfer yaptı. Bizim öyle bir şansımız olmadı, o kadar oyuncu alamadık. Fomget gerçekten çok üst düzey transferler yaptı, çok iyi bir kadro kurdu. Fenerbahçe ve Fomget takımlarını sezon başından beri takip ediyorum. Ona göre de planlarımı, senaryolarımı hazırladım. Bu takımların açıklarını çok iyi biliyordum."

DERBİ MOTİVASYONU

Galatasaray çalıştırıcısı şöyle devam etti: "Çok zor iki maçı geride bıraktık. Bizim için gerçekten zor maçlardı. Fenerbahçe ile zaten tabii Galatasaray ismi yan yana geldiğinde o zaman farklı bir anlam ifade ediyor. İnsanların çok ilgisini çekiyor, heyecanını artırıyor. O maçı kazanmak bize moral-motivasyon verecekti. Acaba şansa mı kazandılar, günlük performanslarıyla mı kazandılar derken, hemen akabinde Fomget’i de yenince bunun tesadüf olmadığını, bir oyun anlayışımız olduğunu, oyun karakterimiz bulunduğunu gösterdik ve bunu perçinlemiş olduk."

Haberin Devamı

Ülgen "Havamız çok iyi. Oyuncularımız çok motive ve şampiyonluğa inanıyorlar. Kadro derinliğimiz olması lazım. Bir sakatlık yaşarsak büyük sıkıntı yaşarız. Oyuncu almamız ve takviye yapmamız gerekiyor. Lider olduk ama orada kalmak önemli. Daha çok uzun bir maraton var, bu çok kolay değil. Çok çalışıp her maça özenle hazırlanmamız lazım. Ali Sami Yen’de Şampiyonlar Ligi maçına çıkmanın hayalini kuruyoruz. Düşünsenize stadı doldurmuşuz. Ben hayal etmeyi seviyorum. Galatasaray için mükemmel bir şey olur" dedi.

"YAĞMUR KALSIN İSTEDİK"

Haberin Devamı

"Yağmur, Birgül, İlayda gibi isimlerle bir yıl çalıştım. Onları çalıştırdım, hazırladım. Takım oturdu, oyun pratiği gelişti, takımın bir oyun ezberi oluştu. Ben takımımdan bir tane bile oyuncunun ayrılmasını istemiyordum. Gol kraliçesi olmuş, en önemli parçalarımızdan biri olan Yağmur Uraz’ı da kaybetmek istemezdik. Biz takımda tutmak istedik. Diğer takımlar üst düzey transferler yaptığı için demek ki maddi anlamda oyuncuları tatmin ettiler. Onlar da gittiler. Kaybettiğimiz oyuncuların açığını çok çalışarak kapatmaya çalıştık."

BÜYÜK STATLARDA, DOĞRU ZAMANLARDA

Maçların büyük statlarda oynanması gerektiğini dile getiren Metin Ülgen "Ancak hangi gün ve saate konulduğu çok önemli. Fenerbahçe-Beşiktaş maçı pazar olsaydı on kat fazla seyirci olurdu" dedi.

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nde üç büyükler maçlarını ya antrenman tesislerinde ya da küçük statlarda oynuyor. Büyük statları olan kulüp takımlarının, karşılaşmaları bu büyük statlarda oynaması konusu bir süredir gündemde yer alıyor.

Haberin Devamı

Avrupa’da Barcelona’nın kadın takımı Nou Camp, Chelsea Stamford Bridge, Bayern Münih Allianz Arena, Paris Saint Germain Parc des Princes statlarında maçlarını oynuyorlar. Özellikle ulusal liglerdeki derbi maçlarda ve Avrupa kupası maçlarında on binlerce seyirci bu karşılaşmalar için statlara akın ediyor.

Türkiye’de ise bir iki deneme dışında şu ana kadar bu yönde bir girişimde bulunulmuş değil. Galatasaray Petrol Ofisi Florya Metin Oktay Tesisleri, Fenerbahçe Petrol Ofisi Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri, Beşiktaş United Payment ise İBB Halit Kıvanç Stadı’nda rakiplerini ağırlıyor.

Bu sezon Fenerbahçe-Beşiktaş maçı sarı-lacivertlilerin elli bin kişilik mabedi Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynatıldı. Ancak 20 Kasım Pazartesi günü saat 18.45’te başlayan maça ilgi beklenen seviyede olmadı, tribünler boş kaldı.

Galatasaray’ın hocası Metin Ülgen’e bu konuyla ilgili görüşlerini 'Kadın futbolunda büyük statlar için erken mi?' diyerek sordum:

"Bence erken değil. Milli takım Çorum’da 12 bin kişi önünde oynadı. Ancak maçın hangi güne ve saate konulduğu çok önemli. Cumartesi öğlen 12’deki bir maça ancak 10’da 1 oranında seyirci gelir. Pazar günü 3’e koyarsanız tribünler dolar. Fenerbahçe-Beşiktaş maçı da pazar olsaydı on kat fazla seyirci olurdu."

"FUTBOL OKULLARINA KIZLARIMIZ ALINIYOR"

Metin Ülgen, Galatasaray’ın kadın futbolunda da altyapıya önem vermeye başladığını anlatıyor. İçerden yetişecek oyuncuların hem kulüp hem de ülke için önemine işaret ediyor:

"Alt yapımızdan iyi futbolcular yetiştirip Türk futboluna da katkımız olsun, yeni yüzler çıkartalım istiyoruz. Galatasaray’da 13-14 yıldır görev yapıyorum, daha önce akademide çalışıyordum. Belli bir çevrem var ve şimdi bu çevrem kadın futbolcuları keşfetmek için yardımcı oluyor. Artık erkek oyuncu değil, kız oyuncuları gönderin bana diyorum. Edremit’ten, Sakarya’dan, Bolu’dan her yerden oyuncu geliyor. Bizde şu anda U15 VE U17 alt yaş kategorileri mevcut. Talep oldukça çoğaltmaya bakıyoruz. O talebi gördüğümüz vakit hemen bir yaş grubu daha açabiliriz. Bir kaç yaş grubunu bir yerde topladık. Galatasaray futbol okullarımız da artık kız çocuklarımıza kapılarını açmaya başladı. Buralara başvuru yapan kız çocuklarımız bu okullara alınıyorlar. Yalnız başlarına çalışacakları bir sayıya ulaşmışlarsa ayrı bir grup olarak, yoksa erkeklerin içerisinde çalışıyorlar."

Yazarlar