Diğer Paris filmi gibi olimpiyat!

Paris filmi gibi olimpiyat!

30.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Warner Bros. Discovery Sports İçerik ve Yapımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Scott Young, açılış töreni Seine Nehri’nde yapılacak Paris 2024’te izleyicilere çok daha sürükleyici bir deneyim sunabileceklerini belirterek “3 bin çalışanla, yayınlarımız 3 bin 800 saatlik canlı aksiyonu içerecek” dedi.

Paris filmi gibi olimpiyat

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’na artık bir seneden kısa bir süre kaldı. Oyunlarda 32 spor dalında, 35 yarışma tesisinde, yaklaşık 10.500 sporcunun katılımıyla 306 madalya mücadelesi gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Fransa’nın başkentindeki dev organizasyon tarihte bir çok ilke sahne olacağı için, geçmiş oyunlara göre daha bir heyecanla bekleniyor. Yaz Olimpiyatları’nın açılış töreni bugüne kadar alışılageldiği üzere stadyumda düzenlenmeyecek. Tarihte ilk kez olimpiyat açılışı, kent merkezinde olacak. Seine Nehri açılış törenine ev sahipliği yapacak.

Katılımcı sporcular ve yetkililer yüzlerce tekneyle yaklaşık altı kilometre yolculuk yapacak, kentin simge yapılarının önünden geçecek. Maraton yarışı da Olimpiyat tarihinde ilk kez halkın katılımına açık olacak. Peki, sportif ve organizasyonel açıdan ilklere sahne olacak Paris 2024’te televizyon yayıncılığı açısından durum ne olacak?

Olimpiyat Oyunları’nın Avrupa’daki tüm televizyon yayın haklarına sahip olan Warner Bros. Discovery şirketi, bünyesindeki spor kanalı Eurosport üzerinden oyunların yayınlarını gerçekleştirecek. Şirketin sporda içerik ve yapımdan sorumlu başkan yardımcısı Scott Young’a bu konuyu sorduk. Yayıncılık açısından ne tür yeniliklerin bizi beklediği ve hazırlıkları konusunda, spor yayıncılığı denince dünyada akla gelen ilk isimlerden olan Young şunları söyledi: 

Haberin Devamı

"EŞSİZ BİR GÖSTERİ"

“Paris’in ikonik simgeleri daha önce hiçbir Olimpiyat Açılış Töreni’nde görmediğimiz bir gösteri için eşsiz bir ortam sağlayacak. Seine Nehri boyunca yapılacak altı kilometrelik yolculuk ilk kez bir Açılış Töreni’ne stadyum dışında ev sahipliği yapacak. Bu etkinliğin önemine ışık tutacak ve Paris’in sunduğu tüm tarih ve kültürü kutlayacağız. Eurosport’ta yeni yayınlanan ‘Paris, La Vie Sportive’ belgeseli bu yolculuğun ilk adımı. Bir yayıncı olarak, oyunların ve sporcuların hikayesini farklı bir şekilde anlatırken bu tarihi anın yayınını nasıl daha da yükseltebileceğimizi düşünüyoruz. Oyunlara ve sporculara yakınlık bizim en büyük yeniliğimiz ve taraftarları kahramanlarına yaklaştırmak ve Olimpiyat yolculuklarını izlemek en iyi yapacağımız şey. İzleyicilerimize Tokyo 2020 ve Pekin 2022’ye kıyasla çok daha sürükleyici bir deneyim sunabileceğimizi biliyoruz.”

Haberin Devamı

İKONİK ÇATI KONUMU

Oyunlardaki değişikliklerin rakamlara yansımasını sorduğumuz Scott Young şöyle devam etti:

“Paris’te Oyunları yerinde takip edecek nihai sayıları kesinleştiriyoruz. Ağımız genelinde yaklaşık 3.000 kişi Olimpiyatlar için çalışacak. Warner Bros. Discovery, pazar lideri uzaktan prodüksiyon teknolojisini geniş ölçekte sunmakta ve Olimpiyat Oyunları gibi dünya standartlarında spor yayınlarının herhangi bir yerden sorunsuz bir şekilde üretilebilmesini sağlayan küresel bir teknoloji altyapısına sahiptir, yani müşterilerimizin izleme deneyimi etkilenmeyecektir. Paris 2024’ün tamamını Eurosport uygulaması üzerinden yayın yoluyla izleyebileceğiniz tek yeriz. Eurosport’taki doğrusal yayın kapsamımız Avrupa’daki yaklaşık 50 pazar için toplamda yaklaşık 3.800 saatlik canlı aksiyonu içerecek. Eurosport’un kültürel merkezi Paris ve Fransa’dır ve bu oyunlar bizim için kendi evimizdeki oyunlardır. İzleyicilerimiz için bir Olimpiyat deneyimi yaratmayı planlıyoruz ve önümüzdeki yıl Paris’in kalbinde, sporcuları da içine alacak şehir manzaralı ikonik bir çatı katı konumu açacağız.”

Haberin Devamı

Oyunlarla ilgili sürükleyici yayınlarının sadece Açılış Töreni ile sınırlı kalmayacağına dikkat çeken Scott Young, Olimpiyat operasyonlarının Paris 2024 öncesinde Eylül ayına kadar tamamlanmış olacağı bilgisini de paylaştı.

"İSTANBUL KÜRESEL BİR ŞEHİR"

“Birkaç yıl önce İstanbul’da Red Bull Air Race’te çalışmıştım, pilotlar Boğaz’da yarışıyordu ve muhteşem bir yerdi. Ayrıca İstanbul’u inanılmaz bir ışık altında gösteren Formula 1’de de çalıştım. En son Haziran ayında Şampiyonlar Ligi finalini İstanbul’dan Birleşik Krallık ve İrlanda’daki evlere ulaştırdık (BT Sport, şimdi TNT Sports aracılığıyla). Gelecek sezon Wembley’deki Şampiyonlar Ligi Finali’nin ev sahibi yayıncısı olacağımız için bu bizim için ekstra önem taşıyor. İstanbul gerçek anlamda küresel bir şehir.”

KÜP STÜDYODA KARMA GERÇEKLİK

Eurosport kanalları sunucularının canlı bisiklet, tenis ve olimpiyatlar gibi önemli etkinlikleri sunduğu karma gerçeklik Cube stüdyosu ile dikkat çekiyor. PyeongChang 2018 Kış Olimpiyat Oyunları’ndan bu yana sürekli geliştirilen bu stüdyo modeli sürükleyici ve etkileşimli bir ortam yaratmak için oluşturuldu. Artı gerçeklik, gelişmiş veriler ve 360 derece grafikler kullanan, görsel açıdan çarpıcı sanal gerçeklik stüdyosunda yorumcuların ve konuk sporcuların analizlerini düz ekrandan çıkararak elleri ve vücutlarıyla açıklamalarına ve karmaşık olanı basitleştirecek şekilde açıklayan hikayeler anlatmalarına olanak sağlıyor.

Haberin Devamı

TOKYO'DAN 3500 SAAT CANLI YAYIN

Yaz Olimpiyatları’nın sonuncusuna tanık olduğumuz Tokyo 2020’de yayıncılık adına dikkat çeken rakamlar ortaya çıktı, oyunlar açısından Avrupa’daki en geniş ağa ulaşıldı. 3500 saati aşan canlı yayın saati gerçekleşti. Discovery’nin spor içerikleri her ay 130 milyon insana ulaşırken, Tokyo-Avrupa hattında 473 tam maratona denk düşen 20 bin kilometreden çok fiber optik kablodan bahsetmek mümkündü.

KIŞ GÜNEŞİ

Yayıncılık açısından Kış Olimpiyatları da yükselişlere sahne oldu. Pekin 2022’de 156 milyondan fazla Avrupalı Discovery platformlarını ziyaret etti ve bir milyardan fazla yayın dakikası tüketildi. Bu rakam, 2018’de PyeongChang’da gerçekleşen son Kış Olimpiyat Oyunları’ndan 19 kat daha fazlaydı. Son olimpiyat televizyon yayınında da bir öncekine göre ortalama %24 daha uzun süre izlendi. 

BİSİKLET VE TENİS BURADAN İZLENİYOR

Bisiklet, Grand Slam tenis ve kış sporlarının evi olarak nitelendirilen Eurosport kanalları Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’daki 75 ülkede toplam 246 milyon aboneye ulaşıyor. Avrupa’nın önde gelen spor ağı olarak nitelendirilen Eurosport’un 1. kanalı 54 ülkede ve 21 dilde her ay 154 milyon, Eurosport 2 ise 52 ülkede ve 20 dilde her ay 90 milyon eve ulaşıyor. Eurosport.com’un 13 farklı dilde her ay ortalama 50 milyon tekil kullanıcısı bulunurken, Eurosport Uygulaması canlı, isteğe bağlı ve gelişmiş kapsama alanıyla 52 ülkede 20 dilde kullanılıyor.

TOUR DE FRANCE'DA REKOR İZLENME

“Avrupa genelinde 2023 Fransa Bisiklet Turu, Eurosport Uygulaması da dahil olmak üzere yayın platformlarımız üzerinden izleyenlerin sayısında %12’lik bir artışla rekor bir yayın izlenme oranına ulaştı. Televizyon üzerinden takip eden izleyicilerde %3 artış gerçekleşti. Bisiklet tutkunları, Eurosport.com’da daha da fazla içerik tüketti; çevrimiçi bisiklet yayınımızla etkileşim kuran tekil kullanıcı sayısında %23 ve Tour de France video görüntülemelerinde %45 artış yaşandı.”

Yazarlar