Tenis Roger Federer kortlara veda ediyor! Majeste'nin unutulmaz vedası

Roger Federer kortlara veda ediyor! Majeste'nin unutulmaz vedası

18.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Roger Federer kortlara veda ederken tenisteki zerafeti de beraberinde alıp götürüyor. Rekorları kırılacak olsa da; basketbolda Jordan, futbolda Maradona’nınki gibi yeri dolmaz bir boşluk bırakacak arkasında.

Roger Federer kortlara veda ediyor Majestenin unutulmaz vedası

İçinde bulunduğumuz 2022 yılının sonbaharı, mevsim geçişi ve iklim değişimini beraberinde getiren her zamanki alışıldık görüntüsünün yanında, ağaçların uzağında bir yerde büyük bir yaprak dökümüne de sahne olmakta... Bahse konu mekan; mavi, yeşil, kahverengi renkleriyle tenis maçlarının oynandığı kortlardan başkası değil.

Yirmi yıl boyunca domine ettiği kadınlar tenisinin kraliçesi olan Serena Williams’ın, iki hafta önce son grand slaminde son maçına çıkarak emekliye ayrılmasının ardından, onunla aynı döneme erkekler tenisinde hükmeden dönemin kralı Roger Federer de veda kararı aldı. Üst üste gelen bu büyük ayrılıklarla tenis dünyasında bir dönem resmen kapanıyor.

Haberin Devamı

Roger Federer’in emekliliğine iki açıdan bakmak mümkün... Birincisi kaçınılmaz olarak, hemen herkesin saygısını kazanan sporculuğu ve karakteri üzerine olacaktır. İkincisi ise, yazının girişinde bahsedilen yaprak dökülme mevzusu hakkında...

Toplam 310 hafta dünya sıralamasının zirvesinde yer alan Federer, üst üste 237 hafta bir numarada kalarak tenis tarihine geçmiş bir isim. Rafael Nadal (22) ve Novak Djokovic’in (21) ardından 20 kezle teklerde en çok grand slam kazanan üçüncü tenisçi. Sekiz kupaya eriştiği Wimbledon’da gelmiş geçmiş en başarılı erkek sporcu. Profesyonelliğinde 1500’ün üzerinde müsabakaya çıktı, 1200’ün üzerinde olanını kazandı. Grand slamlerde en çok maça çıkan oyuncu, bu turnuvalarda çeyrek ve yarı finalleri en çok gören isim de oldu.

Haberin Devamı

Bu ansiklopedik bilgilerin, az sayıda olmakla birlikte bazı başka tenisçilerde de bu derece görkemli göründüğü söylenebilir ve doğruluk payı da içerecektir. Roger Federer’i diğerlerinden ayıran, aslen yarıştırılan rakamlardaki üstünlük olmadı zaten hiç bir zaman. Bu rakamlara ulaşırkenki ‘üslubu’ kendisini diğerlerinden ayıran. Bu yanı, tarihteki en önemli raketler tarafından gelmiş geçmiş en iyi isim olarak ilan edilmiş olmasından bile önde gelir.

Tek el backhand üstadı

İsviçreli tenisçinin müthiş bir tekniği ve zarif bir oyun tarzı vardı. Korttaki duruşuyla başka bir görüntü verir, raketi elinde tuttuğu bir aparat olmaktan ziyade; vücudunun doğal uzantısı bir organı gibi gözükürdü. Hırslıydı ama hırsını içinde yaşardı, tıpkı kazandıktan sonraki büyük sevincinin ancak bir kısmının dışarıdan görülebilir olmasına izin verdiği gibi...

Tek el backhand vuruşu adeta onunla özdeşleşti, kendisinden sonra gelen bir çok isme de örnek teşkil etti. Zor bir vuruş olmasına karşın düzgün yapılabildiğinde oldukça etkili bir silaha dönüşen tek el backhand’lerle Federer, topları kortun istediği bölgesine istediği açı ve hızla atabiliyor ve büyük avantaj sağlıyordu. Bu vuruşunu file önüne ‘kesme’ şeklinde kısa toplar için attığındaysa rakipleri için öldürücü hale gelen büyük ustanın oyununun ‘estetik’ görüntüsünde bunların büyük payı bulunduğunu vurgulamak gerek.

Haberin Devamı

En zor vuruşlarında bile suratına bir kasvet çökmemesi, tüm vuruşlarındaki ruh halini belli bir standart duyguya endekslemiş görünümünün yarattığı cazibe gibi, daha hakkında yapılabilecek çok sayıda çıkarımın kendisini özel yaptığını söylemekle yetinelim şimdilik.

Nadal ve Djokovic ile birlikte uzun yıllar erkekler tenisini domine eden üç büyüklerin sonu geliyor Federer’in vedasıyla... Efsanenin vedası kortlarda büyük bir dönemin kapanışının resmi ilanı bu yüzden. Düşen yapraklarsa çoktan toplanmaya başladı bile. Kadınlarda ve erkeklerde ortaya çıkmaya başlayan yeni şampiyonlar müjdecisi oldu tenisin yeni ilkbaharının...

Ne var ki sonuçlar, rakamlar ne olursa olsun Roger Federer’in yeri hiç dolmayacak. Tıpkı basketbolda Michael Jordan, futbolda Maradona’nın yerinin hiç bir zaman dolmaması gibi bir boşluk bırakacak arkasında.

Milyarderler kulübünde

17 yıldır en çok kazanan tenisçi unvanını kimselere bırakmayan Roger Federer, 1 milyar doları aşan toplam kazancıyla LeBron James, Floyd Mayweather, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ve Tiger Woods gibi isimlerle aynı mekanda buluşuyor.

Haberin Devamı

Emeklilik açıklamasında tenise çok şey borçlu olduğunu söyleyen yıldız tenisçi bu borcu muhtemelen manevi açıdan bir borç olarak ifade ediyor olsa gerek. Zira maddi bir borçtan bahsediyor olsaydı, geri ödemesi neredeyse mümkün olmayan bir yükün altına girmiş olurdu. Çünkü Federer’in profesyonel sporculuğu boyunca elde ettiği kazanç 1 milyar doların üzerinde... Turnuvalardan kazandığı ödül paraları, reklam-sponsorluk gelirleri ve organizasyonlara katılması için kabul ettiği paralarla birlikte tüm kalemlerdeki toplam geliri 1.1 milyar dolar olarak ölçülüyor.

Sadece turnuva ödül paralarına bakıldığında Djokovic ve Nadal’ın ardından gelen İsviçreli raket, 1 milyar dolarlık kazancı aşan ilk tenisçi olarak tarihe geçti. Federer bir yıldan fazladır kortlardan uzak kalmasına karşın 2022’yi de zirvede kapadı ve 17 yıl üst üste en çok kazanan tenisçi olmayı başardı. LeBron James, Floyd Mayweather, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ve Tiger Woods ile birlikte milyarderler kulübünde yer aldı. Uzun süreli anlaşmaları devam eden bir çok markanın, emeklilik sonrasında da efsane isimle olan birliktelikleri sürüyor olacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de yeri var

Roger Federer Türkiye’nin tenis tarihine de geçmiş bir isim... Efsane oyuncu 2015’te ATP turnuvası olan Istanbul Open’a katıldı. TEB BNP Paribas Istanbul Open resmi adıyla düzenlenen organizasyon, ülkedeki en kalabalık açık kort tenis karşılaşmalarının yaşanmasına sahne oldu. Yarı finalde Schwartzman, finalde Cuevas’ı yenerek şampiyonluğa ulaşan Federer’in Pablo Cuevas ile olan final maçını Koza World of Sports’un merkez kortunda 10 bin kişi izledi.

Son tangosu kapalı gişe

İsviçreli raket, bu ay sonunda Londra’da düzenlenecek Laver Kupası sonrasında aktif spor kariyerini sonlandıracağını açıkladı. Bu turnuvanın, efsanenin son kez izleneceği turnuva olması tenisseverleri harekete geçirdi. Tenisseverler biletlere büyük talep gösterdi. Tekrar satış yapan sitelerde turnuvanın ilk gününün biletleri 1200 sterlinden satışa çıktı. Nadal ve Djokovic’in de boy göstereceği organizasyonun sonraki günleri için fiyatlar 24 bin sterline kadar çıktı.

Gizli güç Mirka

Roger Federer’in başarılarının perde arkasında bulunan kişi eşi Mirka... Eski bir tenisçi olan eşinin kendisine olan büyük desteğini 41 yaşındaki raket, “Mirka olmasıydı bu kadar başarı yakalayamazdım. Belki kendisi benim antrenörüm değil ama onunla maçları da konuşuyor, oyuna dair fikirlerimizi de paylaşıyoruz” sözleriyle açıklıyor.

Nadal-Djokovic üstünlük kurdu

Roger Federer ezeli rakiplerinden Rafael Nadal ile 40 kez karşılaştı. Bu karşılaşmalardan 24’ünü Nadal kazanırken, 16’sından Federer galip ayrıldı. İspanyol tenisçinin finallerdeki maçlarda 14’e 10, grand slamlerde 10’a 4 üstünlüğü bulunuyor. Roger Federer bir diğer ezeli rakibi Novak Djokovic ile 50 kez buluştu. Djokovic’in bu karşılaşmalarda 27 galibiyeti bulunurken, 23’ü Federer’e yazıldı. Sırp raket finallerdeki buluşmalarda 13’e 6, grand slamlerdeki buluşmalarda ise 11’e 6 üstünlük kurdu.

Pele: Sen bir idolsün

Brezilyalı futbol efsanesi Pele, tenisteki favori isminin vedasını yayınladığı mesajla yorumladı. Roger Federer’e hitap eden yıldız isim “Sen bir idolsün ve her zaman öyle kalacaksın” ifadelerini kullandı. Arjantinli futbolcu Lionel Messi ise Federer’e “Her sporcuya örnek olan tenisin benzersiz dahisi, seni kortlarda görmeyi özleyeceğiz” sözleriyle selam gönderdi.

Yazarlar