Dünyadan Futbol Sakatlıkların peşini bırakmadığı servet: Neymar!

Sakatlıkların peşini bırakmadığı servet: Neymar!

22.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sakatlıklara 680 gününü feda eden Neymar, çapraz bağlarını yırtarak bu sezon buna 200 gün daha ekledi. Al Hilal’in iki yıllık kontrat için bir serveti gözden çıkardığı futbolcu; kariyerinde oynadığı kadar bir süre de, sakatlıklar nedeniyle sahalardan uzak kaldı.

Sakatlıkların peşini bırakmadığı servet: Neymar

FIFA Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri’nde Brezilya’nın deplasmanda Uruguay’a yenildiği maç sırasında sakatlanan ve sahayı gözyaşları içinde terk eden Neymar, bu sezon artık sahalarda olamayacak. Kariyeri boyunca sürekli sakatlık sorunları yaşayan ve bu açıdan büyük şanssızlıklarla yüzleşen Sambacı futbolcu, bir kez daha bu talihsizliğin kurbanı oldu.

Haberin Devamı

Paris Saint Germain ile yollarını ayırdıktan sonra doksan milyon euro bonservis bedeliyle Suudi Arabistan ekibi Al Hilal’in yolunu tutan Neymar, ilk başlarda sakatlığı nedeniyle forma giyemezken, sonrasında geçtiğimiz haftalarda artık yeni kulübüyle sahaya çıkmaya başlamıştı. Milli arada bir kez daha, yakasını bırakmayan kâbusuyla karşı karşıya kalan yıldız futbolcunun sol diz ön çapraz bağı ve menisküsünde yırtık tespit edildi. Ameliyat kararı alınan oyuncu en az nisan ayına kadar meşin yuvarlaktan uzak kalacak ki bu da sezonu kapattığı anlamına geliyor.

SUUDİ MODASINA UYDU

Son dönemlerde bir çok dünya yıldızını ülkeye getiren Suudi Arabistan’ın yolunu Neymar da tutmuş, yeni takımında 5 maçta 1 gol ve 3 asistlik performans sergilemişti. Sezonu bu istatistiklerle tamamlamak zorunda kalacak 31 yaşındaki oyuncu için bu yaşananlar adeta tarihin tekerrür etmesi anlamına geliyor. Zira kendisinin sakatlanmadan geçirdiği bir sezonu yok ve bu sakatlıklar nedeniyle kaçırdığı maç sayısı da neredeyse oynadığı maçların sayısıyla yarışır durumda.

Haberin Devamı

Sakatlıkların peşini bırakmadığı servet: Neymar

Neymar sakatlıklara alışık bir futbolcu olsa da, doktorların koyduğu teşhis bu kez kariyerinin en ciddi sakatlıklarından birine işaret ediyor. Bir de oyuncunun yaşının da ilerlemiş olduğu, gençkenki iyileşme hızını bulamayacağını da hesaba katmak gerekiyor. Kendisinin de göz yaşı dökerek bunu ‘En kötüsü’ olarak nitelendirip, “Güçlü olduğumu biliyorum ama bu sefer daha fazla insana, daha çok desteğe ihtiyacım olacak” demesi boşuna değil.

SON DÖNEMDE YOĞUNLAŞTI

Neymar, Barcelona’da da sakatlıklar yaşadı ama asıl kabusu PSG’ye transfer olduktan sonra başladı. Fransız ekibindeki ilk yılı olan 2017-18 sezonundan bu yana bu talihsizlikler yakasını hiç bırakmadı. 2017-18’de 100 günü sakatlıklarla geçti. 2018-19’da bu süre 178’e çıktı. 2019-20’da 45 gün sahalardan uzak kaldı. 2020-21’in 89 günü sakatlıkla geçti. 2021-22’de 87, 2022-23’te 181 gün bu taihsizlikle yüzleşmek zorunda kaldı.

Yıldız futbolcu bu süreç içerisinde, sahalardan uzak kaldığı dönemlerde kendisi için büyük paralar ödeyen kulüpleri de, istemeden de olsa zarara uğratmış oldu. Örneğin son olarak Al Hilal kendisini iki yıllığına transfer ederken Paris Saint Germain’e doksan milyon euro bonservis ödedi. Bu sezon kendisinden yararlanamayacak olan Suudi ekibi sadece bir sene için bu bonservisi ödemiş oldu.

Haberin Devamı

Sakatlıkların peşini bırakmadığı servet: Neymar

"ELİT SPORCU DAHA ÇABUK İYİLEŞEBİLİR"

Çapraz bağ yaralanmaları konusunda dünya çapında bilinen isimlerden olan Bill Knowles, yıldız futbolcunun geçirdiği sakatlığı değerlendirdi. Knowles şunları söyledi:

"Sporcunun biyolojik yaşı iyileşme sürecinde etken olabilir. Bu onun kariyerini sona erdirmek zorunda değil ama kariyer yolunu değiştirebilir. Diz ve ayak bileğindeki yaralanmalar lokal yaralanmalardır. Ancak bunların merkezi bir sonucu vardır ve merkezi olan da beyindir. Bu merkezi sonuç, koordinasyon yeteneklerini veya güçlerle başa çıkmanın zamanlamasını etkiler. Elit sporcular, fiziksel olarak başka bir gezegende olmalarının yanı sıra, beyinlerinde genellikle çok farklı bir yapıya sahiptir ve bu da onların ciddi yaralanmalardan kurtulmasını kolaylaştırır. Neymar gibi elit ve dünya standartlarında biri için bu durumdan son derece iyi bir şekilde geri dönmek için her türlü fırsata sahip."

Haberin Devamı

FIFA'DAN ÇORBA PARASI

FIFA, milli takımda sakatlanan yıldız futbolcu için kulübüne ödeme yapacak. Neymar’ın kazancı çok yüksek olduğu için karşılanacak zarar maaşının ancak 10’da 1’ine yaklaşıyor.

FIFA bir süredir milli takımlarında sakatlanan futbolcular nedeniyle kulüplerine ödeme yapıyor. Kulüpleri Koruma Programı çerçevesinde ortaya çıkan maddi kayıplar giderilmeye çalışılıyor. Neymar’ın durumu nedeniyle de Al Hilal kulübüne belli bir ödeme gerçekleştirilecek.

Brezilyalı futbolcunun milli maçta sakatlık yaşaması ve oyuncunun sakatlığının yirmi sekiz günden fazla sürecek olması sebebiyle FIFA, Suudi Arabistan ekibine tazminat ödeyecek. Ancak Kulüpleri Koruma Programı çerçevesinde, FIFA’nın ödeyeceği maksimum miktar ancak 7.5 milyon euro’yu bulabilecek. Çünkü koruma programı çerçevesinde futbolcunun oynayamayacağı gün için ödenen maksimum miktar 20.548 euro olarak belirlenmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

Neymar’ın yıllık maaşının yaklaşık yüz milyon euro olduğu, çeşitli bonuslarla bu rakamın daha da yükseldiği belirtiliyor. Bu miktar aynı zamanda FIFA programının sakatlık durumunda kulüplere yıllık olarak dağıtacağı toplam meblağ olan 80 milyon euroya denk düşüyor. Yıldız futbolcunun yüksek maaşı yaklaşık olarak tüm bu programın toplam bedeli kadar olduğundan, FIFA’nın Neymar’ın sakatlığında karşılayacağı zarar futbolcunun maaşının çok altında, ancak 10’da 1’ine yakın bir seviyede olacak.

Yazarlar