Fenerbahçe Sivasspor-Fenerbahçe maçını spor yazarları değerlendirdi: 'Ne yaptın İsmail hoca?'

Sivasspor-Fenerbahçe maçını spor yazarları değerlendirdi: 'Ne yaptın İsmail hoca?'

23.01.2022 - 08:36 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonu'nda Fenerbahçe deplasmanda Demir Grup Sivasspor ile berabere kaldı. Karşılaşmayı değerlendiren spor yazarları, Fenerbahçe'nin ilk yarı ve 2. yarıdaki görüntüsü arasındaki büyük farka değindi.

Sivasspor-Fenerbahçe maçını spor yazarları değerlendirdi: Ne yaptın İsmail hoca

Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonu'nun 23'üncü haftasında Demir Grup Sivasspor, sahasında konuk ettiği Fenerbahçe ile 1-1 berabere kaldı. Demir Grup Sivasspor ligdeki puanını 31'e çıkarırken, Fenerbahçe ise 37 puana yükseldi. Mücadele sonrası spor yazarları karşılaşmayı köşesinde değerlendirdi.

Haberin Devamı

ERCAN GÜVEN: NE YAPTIN İSMAİL HOCA? (MİLLİYET)
45’er dakikalık iki ayrı maç gibi oynanan ve oyundan skora kadar ilk devreyi net bir şekilde kazanan Fenerbahçe’nin, ikinci yarıda Sivasspor karşısında ezildiği, fark yemekten direkler sayesinde kurtulduğu mücadelede, iki puanı kaybeden İsmail Kartal, bir puanı kazanan Rıza Çalımbay’dır.
Sadece Fenerbahçe’nin dakikalar geçtikçe düşen, Sivasspor’un maçtan sonra yarım saat daha oynayacak kadar yükselen fiziksel gücü ile izah edilecek bir durum değildi bu… Teknik direktörlerin de “yaptıkları” ve “yapamadıkları” var.İlk yarı basit ve direk oynayan, gol dışında üç pozisyon bulan Fenerbahçe, ikinci devreye elbette teslim olmak için çıkmadı ama soyunma odasında zihinsel olarak takviye edilmediği belliydi..

Haberin Devamı

'PELKAS'IN PERİŞAN HALİ BELLİ'
Yetmezmiş gibi bir de Pelkas’ı monte etti takıma İsmail Hoca. Yahu, Serdar Dursun’un gol becerisi zayıf olsa da hiç olmazsa bağlantı oluyordu adam. Pelkas’ın perişan hali belli. Bu neyin arayışıydı?
Yetmedi, Pelkas yüzünden Sivasspor savunmasını yerinde çakılı oynamaya mahkum eden Osayi’i sol bek yapınca maçın ortasında yontuldu inceltildi takım.
Bir de savunmaya destek veren Crespo ile birlikte forveti takviye ederek Fenerbahçe’ye ilk yarısındaki ivmeyi kazandıran Zajc eksilince daha alta indi Fenerbahçe.Her şeyi mahveden İsmail Kartal değildi tabi… Fenerbahçe’nin kimyası bozulmuş bir kere! Bireysel formdan takım oyununa kadar her şey “git-gel” halinde.

Sivasspor-Fenerbahçe maçını spor yazarları değerlendirdi: Ne yaptın İsmail hoca

SAHAYA İKİ KERE SEDYE GİRDİ, KIVRANMAYAN KALMADI
Mesela, her daim yıldız futbolcu İrfan Can Fenerbahçe’nin attığı golde pozisyonu başlatan adamdı ama nasıl?.. Çalım atarken kayıp, topun kontrolünü kaybederek. Önündeki topa vurup kaleye gönderemeyen mi ararsınız, vurup dışarı atan mı, kendi ceza alanında sahipsiz kalan topa koşamayan savunma mı; hepsi adım adım hayata geçti bir maç süresinde.
Fenerbahçe’de oyuna asılmak isteye kaldıysa, onları da sertlikle sindirdi zaten Sivasspor. O kadar sert ki, sahaya iki kere sedye girdi, yerde kıvranmayan kalmadı.

İSMAİL KARTAL YAŞAM KOÇU GİBİ BAŞLADI
Peki, Fenerbahçe doksan dakikada ortadan kırılmış gibi ters yüz olurken Sivasspor ne yaptı?Ev sahibi ikinci devrede ne önemli bir değişiklik yaptı ne sistemini değiştirdi… Ama oyununu ikiye katlandı. Fenerbahçe düşünce, ben diyeyim dört, siz deyin altı kat!..
Çok önemli eksikleri varken, üstelik mağlup durumdayken, oyunculara dokunmadan nasıl becerdi bunu Sivasspor? Gün gelir Rıza Çalımbay’ın devre arası soyunma odasındaki konuşmaları ve direktifleri açıklanır biz de öğreniriz İsmail Kartal da!
Tamam… İsmail Kartal işe teknik direktör değil de yaşam koçu gibi başladı. Çünkü Fenerbahçe takımında acil ihtiyaç moraldi, motivasyondu. Yetenek zaten vardı.

Haberin Devamı

İSMAİL HOCA GELECEK SEZONU SİVAS'A BIRAKTI
Lakin mücadele azmi olmadan ne moral ne yetenek bir işe yarardı.
Belli ki, Sivas maçından önce bu konuda çalışmıştı İsmail Kartal. Kemik sesleri gelen maçın ilk yarısında futbolcuların cansiperane mücadelesi o yüzden olmalı.
Lakin yetmedi işte. Yarım porsiyon kaldı Fenerbahçe. İkinci yarı tam anlamıyla berbattı hali. Topla oynamayı bile bıraktı, topun arkasına geçti 1-0’ı korumak isteyen sıradan bir takım gibi. Üstelik onu da beceremedi.Fenerbahçe sezonu çoktan bırakmıştı, İsmail Hoca da gelecek sezonu Sivas’ta bıraktı kendi adına. Üstelik sadece 45 dakikada.

Haberin Devamı

Sivasspor-Fenerbahçe maçını spor yazarları değerlendirdi: Ne yaptın İsmail hoca

 

MESUT AYDIN KALE: FENERBAHÇE SIRADANLAŞIYOR (SKORER)
Futbolcu kariyerlerinde birçok kez karşı karşıya gelmiş İsmail Kartal ve Rıza Çalımbay, bu kez teknik direktör olarak rakip oldular. Fenerbahçe, Süper Lig’in en zor deplasmanlarından birine çıktı, hem de ocak ayının tam ortasında...

ELİNDEKİ EN GÜÇLÜ 11
İsmail Kartal’ın Antalyaspor ve Altay maçlarında takıma yaptığı küçük dokunuşları görmüştük. Tecrübeli teknik adam, 3. maçında elindeki en güçlü 11’i sahaya sürdü. İlk 11’deki tüm oyuncular orijinal mevkiinde görev yapıyordu. Sivasspor, Fenerbahçe’ye bildim bileli ters gelen bir takım olmuştur. Sezonun ilk yarısında, ilk 3 maçını kazanan Pereira, ilk puan kaybını Sivasspor’a karşı beraberlik alarak yaşamıştı.

Haberin Devamı

İLK YARIDA BAMBAŞKA BİR FENERBAHÇE
Birçok oyuncusundan yoksun olan Rıza Çalımbay, Fenerbahçe’ye karşı kalabalık bir orta saha tercih etti. Fizik olarak ligin en iyi takımlarından olan Sivasspor, ilk yarıda Fenerbahçe’nin kaliteli ayakları karşısında çok da fazla etkili olamadı. Fenerbahçe’nin topa sahip olma gibi bir çabası yoktu. Top ayaklarına her geldiğinde kaliteli süre geçirmeyi tercih ettiler ve ilk yarıda 4 net gol pozisyonu buldular. Valencia’nın soldan getirdiği topu Miha Zajc gole çevirirken, dakikalar sonra aynı pozisyonun daha kolayını İrfan Can kaçırdı. Sivasspor’u tanıyan, bilen, bu kaçan gollerin Fenerbahçe’nin ikinci yarıda başına bela olacağını bilir.

BEKLERİN VERİMSİZLİĞİ
Fenerbahçe’de ilk yarı adına konuşabileceğimiz en olumsuz şey, kanat beklerin formsuzluğu... Özellikle milli takıma kadar yükselmiş Nazım Sangare’nin performansı dillere destan(!). Böyle bir gerileme yok... Önce 9. dakikada kaybettiği top sonrası rakibi Erdoğan’ı sakatladı, 36. dakikada takım arkadaşı Serdar Dursun’la ilginç bir şekilde kafa kafaya çarpıştı. Fenerbahçe’de bu kadar kötü bek performansları varken bu isimlerin alternatiflerinin olmaması sezonun özeti... Her yıl yapılan en az 10-12 transfer sonrası kadro sadece şişkin, kaliteli falan değil...

KÖTÜ KADRO YAPILANMASI
İlk yarıda Fenerbahçe’nin üstün oyununa cevap veremeyen Sivasspor’un, ikinci devrede etkili başlayacağı gün gibi belliydi. Hatta yedek kulübelerine baktığımızda Fenerbahçe’nin yapacağı hamleler, Sivasspor’a göre daha üstündü. İki takım sahada yer değiştirmiş, oyunlar aynı kalmıştı sanki...
Fenerbahçe’deki kriz, 55’te Novak’ın sakatlanıp yerini Pelkas’a bırakmasından sonra başladı. Sahanın yıldızlarından biri olan Osayi’nin sol beke Novak’ın yerine geçmesi, Fenerbahçe’nin hücum alanında kan kaybetmesine neden oldu. Aslında Fenerbahçe’deki sorunun özeti buydu. Sağ kanatta oyuna başlayan bir futbolcunun önce sola sonra da sol beke geçmesi kadrodaki kötü yapılanmanın resmiydi.

Sivasspor-Fenerbahçe maçını spor yazarları değerlendirdi: Ne yaptın İsmail hoca

HAYAL KIRIKLIĞININ ADI: BERKE ÖZER
Üst üste atak geliştiren ev sahibi aradığı golü 74’te, 33 metre uzaklıktan Pedro Henrique’nin müthiş frikiğiyle buldu. Henrique’nin harika golüne şapka çıkarırken, Berke’nin böyle bir gol yemesi, gerçekten hayal kırıklığı... Büyük umutlarla Fenerbahçe’ye transfer edilmiş, adı birçok Avrupa deviyle anılmış ve her zaman Volkan Demirel, Harun Tekin ve son olarak da Altay’ın arkasında kaldığı için fırsat bulamadığı yorumları yapılan Berke’ye beklediği fırsat bir daha ne zaman gelecek merak ediyorum. Artık birinin ona Fenerbahçe’nin kalesinde görev yaptığını hatırlatması gerek.

RAKİP BELÖZOĞLU
İsmail Kartal’ın Fenerbahçe’si Süper Lig’in en zor deplasmanından bir puanla döndü. Son 15 maçında 2 karşılaşma üst üste kazanamayan Fenerbahçe’de bu kötü istatistik devam ediyor. İlk yarı ve ikinci devre arasında ‘geceyle gündüz’ kadar fark vardı. Fenerbahçe kötü gittikçe, kazanamadıkça sıradanlaşıyor ve büyük takım kimliğinden uzaklaşıyor. Haftaya rakip Emre Belözoğlu’nun takımı Başakşehir... Fenerbahçe’yi taşıyan kaliteli ayakları transfer eden, en yüksek verim alan Belözoğlu, bu kez hoca olarak rakibiniz... Bir tık daha öteye taşıyayım, Belözoğlu, takımı İsmail Hoca’dan daha iyi tanıyor. Fenerbahçe’yi sahasında çok zor bir karşılaşma bekliyor.

Sivasspor-Fenerbahçe maçını spor yazarları değerlendirdi: Ne yaptın İsmail hoca

 

SERDAR ALİ ÇELİKLER: İLK YARI İSMAİL HOCA, 2. YARI PEREIRA (HABERTÜRK)
Maç başladı, İsmail Kartal ifade ettiği gibi 4-2-3-1'li dizilişle sahaya sürdü takımını.
İnsan takımını her zaman sever. Bazen mutlu, bazen mutsuz olur. Üzülmek de sevinmek de vardır. Ama hep gurur duymak ister. Fenerbahçe, Frankfurt deplasmanındaki golü dışında bir kez daha taraftarına gurur duyulacak bir gol attı. 4 numara (Kim) atak savuşturdu. 8 numara (Zajc) serseri topu 6 numaraya (Crespo) indirdi. O, dikey pas attı. 10 numara (İrfan) kaydı ama ona desteğe gelen 9 numara (Serdar) hemen 11'e (Enner) aktardı. O, içeri çevirdi, atağı başlatan 8; boş koşuyla girdiği ceza sahasında golü attı. 1. sınıf takım golü atıldı. Enner'in asiste dönen pası dışında tüm paslar dikeydi. Benzer bir atakta İrfan, 2.'yi kaçırdı. Devre sonunda Tisserand ve Serdar ile yine goller kaçtı.
Fenerliler mutluydu. 2. devre Sivas tepki verecekti. Acaba Fener ne yapacaktı? Sivas, Sefa'nın da oyuna girip etkili oynamasıyla üstünlüğü aldı. Burada 2 sorun oluştu. Dönenleri toplamak için Crespo yanına belki bir isim daha eklenebilirdi ya da Sosa daha erken girip pasla tempo düşürülebilirdi. Bunlar olmayınca Vitor Pereira ruhunu gördük. Gittili geldili bir maça dönüştü.

TARAFTAR DUYGUSALLIĞI BIRAKACAK
İsmail Hoca'yı eleştirebileceğim 2 noktası var:
1- Baskıyı kırmak için 4-3-3'e dönüp Sosa'yı alıp "Biraz pas yapın; tempoyu düşürün" diyebilirdi.
2- Oyuncuları denemek istemesini anlıyorum. Ama Pelkas'tan bu sene bir şey beklememek lazım. Berisha da ancak ve sadece 4-4-2'ye dönerse Serdar Dursun'un yanında verim alabilir. Bu iki değişiklikle takım iyice çöktü.
"Geliyorum" diyen gol, Berke'nin yüzde yüzlük hatası ile geldi. Benzerini de yiyordu da bereket direkten döndü. Fenerbahçe taraftarı en başta duygusallığı bırakacak. Berke'den de Pelkas'tan da fayda alamazsın. Seneye kesin 1. kaleci lazım.
1-1'den sonra maç kaybedilebilirdi. Bu müsabaka sonucu aslında normal sonuçtur.
F.Bahçe'nin ilk yarıdaki kadrosu Sivas'ı yener. 2. yarıdaki kadrosu kaliteli takımları yenemez. Aradaki farkı teknik adam dokunuşu değiştirebilir. İsmail Kartal Hoca, 5 günlük Antalya kampında 4-2-3-1'ini çalıştıracaktır. Ama "kadro kaliteli" yalanını artık bırakalım. Kadro şişik. Kaliteli değil. Yapılabilirse şimdi bir santrafor transferi iyi olur.
Hedef kupa olduğundan Sivas beraberliğinin o kadar da önemi yoktur.

Sivasspor-Fenerbahçe maçını spor yazarları değerlendirdi: Ne yaptın İsmail hoca